Kultura Kultura

u GALERIJi UMJETNINA među desetak novih djela postavljeno je i jedno ‘erotično’

Lipovčev povratak u mladost kroz vratnice Erosa

u GALERIJi UMJETNINA među desetak novih djela postavljeno je i jedno ‘erotično’

Vasko Lipovac svoj je ciklus ‘Erotskih vrata’ napravio prije smrti. Tvrdio je da ga te teme zabavljaju, opuštaju i vraćaju u mladost

Među obnovljenim stalnim postavom u prizemlju Galerije umjetnina, koji je ponovno postavljen nakon niza izložbi koje su gostovale u tome prostoru, uz desetak novih radova čiji su autori mahom mlađi umjetnici našlo se i jedno djelo pokojnoga Vaska Lipovca, njegova “Erotska vrata”.

Blaga erotika

U prizemlju, gdje je rezervirano mjesto za suvremene umjetnike, postavljena su u dnu hodnika, gdje bi posjetitelj inače očekivao vrata pa su se zgodno uklopila u prostor.

Inače, Vasko Lipovac upravo je u Galeriji umjetnina izložio svoje posljednje radove prije smrti, i to ciklus duhovitih vrata i niz erotskih crteža koji su nastali za vrijeme njegovih dugotrajnih boravaka u bolnicama − tvrdio je da ga te teme zabavljaju, opuštaju i vraćaju u mladost.

Ciklus “Erotskih vrata” nastao je kad je umjetnik pri adaptaciji kuće došao do nekoliko suvišnih vrata i zamislio djela koja će u sebi sadržavati i element iznenađenja: u gornjem, otvorenom dijelu u pravilu je par u benignom položaju i u odjeći, a kad se vrata raskrile, vidi se cijela slika − ili osobe s obnaženim donjim dijelom tijela ili ljubavni snošaj.

Vasko Lipovac čitav je ciklus izrađivao od 2002. do 2006. godine, koristeći i stara odbačena vrata koja je nalazio na raznim mjestima. Okarakterizirao ih je kao “blagu erotiku”, za koju čovjek, dok je živ, uvijek ima interesa − bez obzira na dob − a posebno ga je veselilo kad bi poneki posjetitelj ostao zatečen onim što je vidio u donjem dijelu rada.

Voajerizam

U društvu s Lipovcem našlo se u novom postavu još zanimljivih radova, mahom onih umjetnika koji su se već dokazali u zemlji i svijetu − a među njima ima i onih čiji su radovi stalno izloženi u svjetskim galerijama.

Uz ova djela, među kojima je velik broj instalacija, videa i suvremenih skulptura, erotska vrata Vaska Lipovca našla su se točno negdje u sredini prostora, kao originalan oblik suvremenog izričaja s daškom starih vremena i duhovitom notom voajerizma iz doba kada sve nije bilo javno prezentirano i ogoljeno do besmisla.

Jasmina parić, foto: jadran babić / cropix

Suvremeni umjetnici

•• Ako tražiš pakao, pitaj umjetnika gdje je. Ako nema umjetnika, znači da si u paklu. Ovaj tekst zapravo je rad Deana Jokanovića Toumina koji je upisan u bakrenu ploču i uvodi posjetitelja u postav suvremenih umjetnika.

•• Zanimljiv je i video Vlaste Žanić s umjetnicom koja pomalo kleše golemu voštanu svijeću dok se ova ne prelomi, a posvećen je Editi Schubert, rad Igora Eškinje „Čekaonica“ s tri sjedalice se nalazi i u kolekciji MAXXI muzeja u Rimu, a prezentirana je i „Crvena fontana „ Igora Grubića , zapravo ilegalna akcija bojanja vode u fontani ispred Hrvatske narodne banke u crveno, koja ukazuje na krv prolivenu u svijetu zbog politike Georgea Busha.

Naslovnica Kultura