Kulturasupetarski entuzijasti nastupili u kazalištu ‘vidra’

Bračka ‘Šjora File’ gostovala u Zagrebu

Piše Joomla\CMS\User\User
28. veljača 2011. - 14:59
rgx time: 5.1021575927734E-5

Najnovija uspješnica supetarskih kazališnih amatera, “Šjora File”, gostovala je u zagrebačkom kazalištu “Vidra”.

Svojedobno je Vanča Kljaković za HNK u Splitu lokalizirao na splitsku čakavštinu i na scenu postavio tekst napuljskoga glumca i pisca Eduarda De Filippa “Filomena Marturano”, a s naslovom “Šjora File”.

Ovaj popularni, ali izuzetno zahtjevan tekst poslužio je bračkim kazališnim amaterima, amaterskom kazalištu “Bracera”, kao polazište za predstavu. Smjelost da se uhvate u koštac s ovakvim tekstom ovaj put se isplatila, tako da je ovaj pothvat podigao ovu vrijednu družinu entuzijasta i ljubitelja kazališta na jednu novu razinu.

De Filippov tekst pun je životnih, sočnih trenutaka, sličica krajnje bijede i bogataške bešćutnosti, ali i smijeha, gdjekad otvorenog i srdačnoga, gdjekad ipak i gorkog.

Ovaj se tekst definira kao komedija, no on je pun teške drame koja se valja u pozadini, pun je potisnute gorčine, tuge.

Posebno treba istaknuti Klaru Bjažević u ulozi šjore File, koja je bez velike geste, suzdržano i s pravom mjerom iznijela ovu ulogu. Također dobar bio je njezin partner, Ivica Roić, kao Dujam Špurjan, koji je ujedno prilagodio tekst za potrebe “Bracere”. I ostale uloge našle su primjerene tumače, a to su Tonijela Marinelić kao Roža te Jozo Omerović kao Šime.

M.D.