Kulturain memoriam

Bila je istinska diva, već 16 godina legendarna Splićanka nije s nama: obilježila je 'zlatne dane' splitskog HNK-a, očarala cijelu bivšu državu, a onda se 90-ih sve promijenilo...

Piše M.Dr.
5. prosinac 2019. - 11:37
zdravka 1

Na današnji dan prije 16 godina umrla je splitska glumica Zdravka Krstulović, hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica koju su uloge u nekim TV-serijama proslavile u čitavoj bivšoj državi. 

Ipak, hrvatskoj publici ostala je u sjećanju po veličanstveno odigranim ulogama Anđe Vlajine u 'Našem malom mistu' i Violete u 'Velom mistu'.  


Zdravka Krstulović je rođena u predratnom Splitu 30. rujna 1940. godine.

Legendarna splitska glumica dobila mural kod Koteksa: pogledajte umjetničko djelo koje će krasiti zid u Ulici Slobode

Zbogom Bulatu, ispred Kazališta osvanula Ulica Zdravke Krstulović

Kako je sama govorila, odrasla je u Varošu, starom dijelu Splita, a obiteljska kuća u kojoj su roditelji živjeli zajedno s djedom i bakom, bila je udaljena od kazališta tek kojih stotinjak metara. Stoga su malu Zdravku vrlo često vodili na predstave. 

Balet, opera i gluma

Već u osnovnoj i srednjoj školi bavila se baletom, operetom i glumom.

Nakon završene Akademije dramskih umjetnosti 1965. godine, kao stipendistica splitskog kazališta, ulazi u stalni angažman HNK-a, gdje glumi u većini predstava i ostvaruje iznimne uloge u njegovim “zlatnim danima”.

Glumi u većini predstava i ostvaruje iznimne uloge u "zlatnim danima" splitskog HNK. Neke od najznačajnijih uloga bile su joj: Mare u Fotezovoj "Kati Kapuralici", Kate Aždaja u "Libru Marka Uvodića", Charlotte Corday u "Marat/Sadeu", Ivana Orleanska u "Svetoj Ivani", Helena u "Trojankama", Ismena u Sofoklovoj "Antigoni, Desdemona u "Othellu", Calamity Jane u istoimenome mjuziklu i mnoge druge.

Od 1971. do 1978. bila je bez stalnog angažmana, te nastupa u zagrebačkim kazalištima ITD-u i Teatru u gostima.

Propali brak

U međuvremenu se i udala. Suprug joj je bio Ivan Kapetanović, s kojim je dobila kćer Ivanu. O majčinstvu je govorila s mnogo sreće iako brak s Kapetanovićem, kasnije velikim poduzetnikom i biznismenom, nije potrajao. 

U Split i splitsko kazalište se vraća 1978. i nastavlja s nizanjem brojnih zapaženih uloga: Glorija u istoimenoj Marinkovićevoj drami, Gemma Polić u "Kamov, smrtopis", Gertruda u Hamletu, Petrunjela u Držićevu "Dundu Maroju", Agneza u Begovićevu "Pustolovu pred vratima", Jokasta u "Edipu", klaun i gospođa Peachum u Brechtovoj "Operi za tri groša" itd.

Bolest kao prokletstvo

Potkraj 90-ih počelo pričati o njezinoj bolesti. Zdravka Krstulović naglo se povukla iz javnog života, a saznalo se da boluje od Alzheimerove bolesti.

Ženi koja je cijeli živog živjela od kazališnih i filmskih uloga ova je bolest bila pravo prokletstvo. Naime, Zdravka je izgubila pamćenje.

Zdravki Krstulović je 1999. godine, nakon posljednje uloge u karijeri u predstavi "Buzdo" u sklopu Splitskog ljeta, dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Obitelj ju je sljedeće godine uputila u Dom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, gdje je slavna glumica i preminula 5. prosinca 2003. godine.

Za svoj je umjetnički rad Zdravka Krstulović dobila niz nagrada, između ostalih: Godišnju nagradu grada Splita 1982.; tri puta Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika; nagradu "Ivo Tijardović" za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split; nagradu "Emanuel Vidović" za životno djelo u području umjetnosti i druge.

Hrvatski filmski časopis "Hollywood" uvrstio ju je 2005. na 14. mjesto najboljih hrvatskih filmskih glumaca svih vremena.

U sklopu Mediteranskog ženskog festivala koji se krajem rujna 2019. održao u Splitu, službeno je otkriven prvi ženski mural. Posvećen splitskoj glumici Zdravki Krstulović, s porukom "Ja sam Dalmacija", oslikavala ga je splitska umjetnica Josipa Krolo. Mural se nalazi u splitskom kotaru Gripe, u Ulici slobode na nathodniku pokraj Koteksa.

 

 

 


 

#GLUMICA#ZDRAVKA KRSTULOVIć#OBLJETNICA SMRTI