Šuica položila ispit inicijacije

Piše Josip Jović

Bilo je to u jednom "mediteranskom gradiću bačenom u brda" negdje 1971. ili 1972. u vrijeme velikih idejnih čišćenja kada su u komitete na ispovijed pozivani i suci. Pitali jednog od sudaca kakvo je njegovo mišljenje o "maspoku" (za mlađe, bio je to pokret za nacionalnu ravnopravnost).

Sudac je kao iz topa odgovorio: Ispravno! Tako su nekako izgledali i odgovori Dubravke Šuice na niz svjetonazorskih pitanja pred odborima Europskog parlamenta u procesu njezina izvjesnog izbora za potpredsjednicu Komisije.

Neće se, rekla je gospođa, protiviti ničemu "progresivnom", a njezino je shvaćanje obitelji isto tako "progresivno", rečeno jezikom onoga suca ispravno. I nešto preciznije, predana je rodnoj ideologiji i ljudskim pravima, protivljenje LGBT skupinama nema veze s njezinom uvjerenjima, itd.

Usput se ispričavala za neke ranije stavove, a odglumila je herojsku žrtvu izjavivši kako je glasala za Istanbulsku konvenciju pod cijenu gubitka glasova konzervativnih birača. Ukratko, uspješno je položila ispit inicijacije pred apostolima novog poganstva.

Postoji puno političkih tipova, koji su više pravilo nego izuzetak, koji za sve što su postigli u svojoj karijeri mogu zahvaliti jednoj narodnoj, kršćanskoj stranci, ali eto kad dođu na novu stepenicu svog uspona sve to lako odbace kao nepotreban teret, prilagode se onome što apostoli novog poganstva traže.

Duh naroda zamijenit će duhom birokracije i krupnim korakom zakoračiti u jedno veliko, moralno ništa. I što se postiže? Opet ništa, osim zadovoljene taštine, visoke plaće i lažnog osjećaja moći i sposobnosti.

Tek marginalno su Dubravku ispitivali o njezinu shvaćanju demokracije i demografskom izumiranju, čime je definiran njezin resor, a samo jedno i to cinično pitanje odnosilo se na privatnu imovinu. Zastupnici EP-a su bili toliko uviđavni da ne bacaju kamenje na tuđu kuću jer je njihova od stakla.

Ima negdje zabilježen jedan razgovor Turgenjeva i Dostojevskog u Baden Badenu, gdje je bogati Turgenjev gradio svoju vilu, koji je završio svađom. Dostojevskom, velikom Rusu i kršćaninu, nije bio drag Turgenjevljev ateizam, prezir prema svemu ruskom, divljenje Zapadu te "ponjemčenje", pa mu je replicirao: "Vi pojma nemate kakvih ovdje ima lupeža i varalica.

Podlaci su ovdje zaista mnogo gori i nepošteniji od naših. A vi tu pričate o civilizaciji kao da im je ona išta pomogla." Kako tada tako i danas, i to sve više Turgenjeva, a sve manje Dostojevskog.