Kolumnemeđutim

Neronomanija

Piše Ivan Ugrin
23. srpanj 2017. - 20:00

Moja prijateljica Ljerka Ivanković poslala mi je virtualnu poruku kako je izgledao stari Rim. Gledajući, npr., današnji Kolosej kojemu se u 3D konstrukciji nadogradi ono što mu nedostaje, osvane vam pred očima Vječni grad onakav kakav je nekad bio. Ili barem dok ga u naletu ludih poetskih proplamsaja, nije dao zapaliti rimski car Neron. Najveći piroman sve do naših dana, na mjestu sirotinjskih nastambi naumio je graditi nove palače.

Međutim, dok je ovjenčan lovor vijencem ludi car s tarace svoje prijestolnice na liri opjevavao grad koji gori, požar je izmaknuo kontroli. Našavši se u nebranom grožđu i ne znavši kako se izvući iz pakla koji je sam potpalio, dosjetio se krivnju svaliti na kršćane.

Bili su u Neronova doba među njima i apostolski prvak Petar, prvi papa, i gorljivi tumač Evanđelja, sveti Pavao. Obojica su podnijela mučeništvo u prvom velikom progonu kršćana, koji je poduzeo Neron, lažno optuživši prvu Crkvu i njezine pastire za ono što je on sam počinio.

Kako bi udovoljio svjetini i smirio je nakon stradavanja u razornom požaru, smislio je imperator đavolski plan. Odlučio je rimskom puku dati kruha i igara u Neronovim vrtovima, priredivši borbe golorukih nevinih kršćana sa zvijerima. Oni su se branili da nisu krivi i ukazivali su na zlo koje je ovladalo starim Rimom koje je nalikovalo na ono u Sodomi i Gomori.

Zauzvrat, dobivali su palac prema dolje. Tu je i Petar razapet na križ, samo što je za razliku od svoga Spasitelja Isusa Krista tražio da glavom bude okrenut prema zemlji. Na njegovu grobu uzdiže se danas velebna bazilika, a na Petrovoj rimskoj biskupskoj stolici sjedi njegov nasljednik, Sluga slugu Božjih.

No, Neronu ni orgije za pijanu rulju nisu mogle pomoći. Nedugo nakon što se masa zadovoljila krvlju pravednika, došao je vrag po svoje, po nepravednika Nerona. Skončao je od ruke onih kojima je trebao služiti, a nije, već je samo gledao sebe i svoje interese. Uza sve to, bio je loš poeta i nakon svega ni grob mu se ne zna.

I kao da se povijest ponavlja. Nekako s Ultrom u Split dođu partijaneri željni zabave. Pa kad se Stipan Mihael Dragun, redovnik s adresom u Varšavi, na Facebooku osvrnuo na Ultru te objasnio uzrok požara, onda udarili mnogi drvljem i kamenjem po njemu. “Pretvorili grad u Sodomu i Gomoru (Ultra), pa se sada svi pitaju i čude, kako nas snađe takvo zlo?!”, napisao je Dragun.

Možda biste, prije nego se i vi odlučite uzeti kamen i baciti ga na Draguna, ipak trebali razmisliti; nije li možda čovjek dobro prorekao. Srećom, poslije čistilišta, ipak, uvijek postoji izlaz prema raju, dok iz pakla nitko ne izlazi.