Kolumneveliki sudar

Kopić kontra Bjelice u Hajdukovoj utakmici sezone: Osječani hrvatskog derbija u velikim problemima

Piše Slaven Alfirević
hajduk_dinamoac45-220418

Nenad Bjelica je preuzeo “rasuti teret” od Dinama, pa neka su “modri” postali friški prvaci države; da sve štima u njihovim redovima ne bi dovodili novog, trećeg trenera u sezoni da im spašava igru, a Nikolu Jurčevića smijenili makar je baš matematički osigurao titulu.

Jasno je, zahvaljujući slaboj konkurenciji.

I sad smo u neobičnoj situaciji da dva Osječanina, Hajdukov Željko Kopić i Dinamov Nenad Bjelica kormilare momčadima u finalu kupa! U hrvatskom derbiju koji je vrijedan trofeja, najveće rivale vode Osječani, 23. svibnja u Vinkovcima.

Šteta da se i ne igra u Osijeku, da šlagvort bude potpun. Obojica Osječana u najvećim klubovima, a s gomilom problema pred veliki sudar!

Život piše romane, to smo mnogo puta isticali, baš je to raritet da dvojica iz istog grada vode najveće rivale na suprotnim stranama, a da usput rečeno, ni jedan, ni drugi nikad nisu vodili - Osijek, klub/grad iz kojega su ponikli.

Sad bismo mogli proširiti priču i da je predsjednik HNS-a Davor Šuker Osječanin, kao i Hajdukov friško smijenjeni predsjednik Ivan Kos (još uvijek je “čuvar Hajdukova pečata” i potpisnik za sve dokumente tekućeg poslovanja). No, to nas sad manje zanima.

Tema su treneri, stručnjaci koji se iduće srijede sreću sučelice! I vode na svoj način posrnule velikane, ni u Maksimiru, ni u Poljudu ne cvjeta cvijeće.

Sudbina im se nogometna ispreplela, na primjer Hajdukov Željko Kopić bio je junior Dinama i u nekim projekcijama trenerske karijere gotovo predestiniran da prije ili kasnije sjedne i na Dinamovu trenersku klupu, nakon što je bio u Lučkom, Hrvatskom Dragovoljcu, Zagrebu..., pa naposljetku Slaven Belupu.

No, pravi poziv da uskoči u redove velikana stigao mu je iz Hajduka i Kopić se tu dobrim pokazao, pokrenuo kola koja su mu prethodniku Joanu Carrillu zapela, zakočila se. Na stranu sadašnje amplitude forme.

Bjelica je pak stalno igrao za Osijek i bio veličina HNL-a s početka devedesetih. Bio je blizu prelaska u Hajduk kao igrač, ali se to nikad nije dogodilo, direktor Osijeka Milan Španjić čuvao ga je kao dragulj na ruci. Pamtimo kako nam je splitski menadžer Nenad Gavrilović spominjao kombinacije da Bjelica dođe u Hajduk i kasnije, dok je igrao za Albacete.

U ta doba bio je i reprezentativac Hrvatske (devet nastupa), a kasnije trener u Austriji (s Kajom Roguljom u bečkoj Austriji eliminirao je Dinamo iz Lige prvaka), pa u Speziji, te potom u Poljskoj.

Ima još jedan detalj, znate koga je Kos najprije htio za trenera Hajduka ono kad je prije dvije godine naumio smijeniti Damira Burića?

Pogodili ste – Bjelicu. No, što zbog visoke gaže na koju je Bjelica reflektirao ili koječega Bjelica je otpao, onda je Kos htio Kopića, ali je procjena bila da bi to bilo prerano, pa su doveli Marijana Pušnika.

Bjelica je koketirao s Hajdukom, a Kopić dotaknuo Dinamo kroz juniorski staž!

Sad su na suprotnim stranama, Bjelica je dobio priliku oživjeti igru Dinama, dok Kopić u Poljudu naveliko kopa.

Osječani hrvatskog derbija, a u problemima...

Što muči Kopića...

1. OZLJEDE – momčad nimalo nije kompletna, Nižić, Caktaš i Gentsoglou, tri su izuzetno važna igrača koja već nekoliko utakmica preskaču, a zacijelo će i gostovanje u Rijeci. Tek prizdrave li uskočit će u Vinkovce. A od danas i Letica....

2. SVLAČIONICA – Kopić se sigurno trudi učiniti što više može, ali teško je pokrenuti momčad koja je “zaribala”, većina se dogodine ne vidi u Hajduku, pa i Kopić pred navijačima u Kranjčevićevoj kaže “imamo problem u svlačionici”.

3. NAPAD – ofenzivni segment je posebno problematičan, jer napad vodi Futacs koji nije spreman, a njegova je alternacija Said koji je na zubu navijačima i to se hoćeš-nećeš osjeća. Kopić je poziciji da rješenje za centarfora nema, traži taktiku za udar s krila...

...a što Bjelicu

1. GLAVA U BALUNU – smatramo da je prvi problem nestabilnog, u igri siromašnog Dinama, pa time i trenera što Zdravko Mamić nije koncentriran na klub nego na – vlastito suđenje na civilnom sudu. Koliko god on bio savjetnik, to nije isti ustroj kao kad su on i brat mu Zoran držali sva četiri ugla kuće.

2. BALUN U GLAVAMA – rekao je Bjelica, problem je psihološki. To je isto mislio i Jurčević. Cvitanović prije obojice je otišao sam... Nije ih mogao više voditi, prepoznati. Dinamov problem je i to što momčad nije na razini kakva bi se očekivala, da pobjeđuje - štonobisereklo - sama od sebe.

3. IMA LI ČAROBNI ŠTAPIĆ? - Bjelica zapravo ne zna gdje je došao, ta donedavna je vodio Lech u Poljskoj i uopće nije upućen gdje je zabasao. Samo je prihvatio momčad “modrih”. I sad gleda uokolo tko je kakav, ne pozna nikog, a malo je dana do finala, što mu je i te kakav hendikep. Nije čudotvorac...

#HAJDUK#DINAMO#ŽELJKO KOPIć#SD HAJDUK#NENAD BJELICA