stdClass Object ( [id] => 183302 [title] => Jurica Pavičić: Ideološki juriš na Smojinu ostavštinu [alias] => jurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu [catid] => 258 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Proteklih dana sa velikim sam zanimanjem pratio na koji će način Split reagirati na četvrtu - poprilično mučnu - epizodu dokumentarnog biografskog serijala o Miljenku Smoji.

Uoči emitiranja, bio sam živo uvjeren kako će priča o splitskom odbacivanju Smoje i naknadnom posipanju pepelom pobuditi duhove, navesti stare aktere da se ponovo oglase, te natjerati ovaj grad da preispita svoju trajnu mentalitetnu konstantu – a to je gorljivo, fanatično pristupanje ideologiji koja je trenutno na vlasti.

Međutim, to se nije dogodilo. Serijal o Smoji u Splitu je prošao tek s mlakim odjecima, iz čega se može zaključiti da je autor serijala Željko Rogošić uspio u svojoj nakani da Smoju “proda“ “hrvatskoj pravovjernoj“ većini i dezinficira kao neupitnu kulturnu činjenicu, neovisnu o političkim primjesama.

Seriju koju pripovijeda o njegovoj vlastitoj bruci Split je odlučio junački prešutjeti, a jedan od rijetkih članaka koji su je tematizirali izišao je upravo u novinama koje čitate u nedjelju. Riječ je o članku kolege Josipa Jovića, u kojem on umjereno hvali Smojin novinarski rad, ali i ponavlja jednu od čestih etiketa koja su se olijepile na slavnog reportera, a to je ona da su on, a i njegovi nastavljači, nasljednici “orjunaške“ tradicije.

Nije Jović prvi koji orjunu koristi kao etiketu u dalmatinskim ideološkim obračunima, niti je Smoje jedini kojem se ta “nalja“ lijepila. O “orjunaštvu“ ovih i onih piše se i govori puno ovih dvadeset godina, ta se etiketa lijepila i feralovcima i cijelom nizu novinara i pisaca, a i mene su samog ne jednom počastili tom titulom u Hrvatskom listu, Profilu i sličnim novinama.

Stoga bi – čisto iz pedagoških razloga – trebalo još jednom podsjetiti tko i što jest bila ta famozna Orjuna, te komu i čemu u današnjem političkom spektru ona danas nalikuje. Enciklopedijski sročeno, Orjuna je Organizacija mladih jugoslavenskih nacionalista koja je osnovana u Splitu u prvim godinama kraljevine SHS, a ukinuta kraljevom zabranom godine 1928.

U kulturalnom smislu, Orjuna je gotovo isključivo hrvatski/dalmatinski fenomen: u Srbiji i Bosni ona jedva da je postojala, majušno sljedbeništvo imala je u Sloveniji, a daleko najjače u priobalnim dijelovima Hrvatske, gdje je orjunaštvo imalo čelništvo, vlastite medije, borbenu aktivističku mladež, te članstvo unutar kojeg je bilo i neloših pisaca.

U političkom smislu, Orjuna je ako ne fašistički, onda sasvim sigurno protofašistički pokret, koji se vrlo lako može smjestiti u tadašnju nisku mediteranskih fašizama, od Mussolinija, preko francuske Action Francaise, pa do iberijskih diktatora Franca i Salazara. U političkom smislu, Orjunu je prije svega karakterizirao žestoki (jugoslavenski) nacionalizam, koji se očitovao na onaj način na koji se nacionalizam uvijek očituje: u kultu
zastave, krvi i tla, fetišiziranju “narodne kulture“, te antagoniziranju sa svima s kojima “naš narod“ ima ikakav spor.

S tim povezano, Orjuna je u svom klasičnom razdoblju gajila žestoko antitalijanstvo. Dio nacionalizma Orjune sastojao se i u fanatičnom prijeziru prema svakom regionalizmu, partikularnosti i federalizmu. U tom smislu, Orjunaši su bili žestoki protivnici svih hrvatskih i ne samo hrvatskih federalističkih opcija, pa i HSS-a. Upravo onako kako se od rigidnih nacionalista očekuje, orjunaši su gajili autoritarni kult vođe kao jamca nacionalnog jedinstva, te gajili zazor prema strankama i demokraciji kao takvoj. Orjunaši su također bili i antikomunisti, jer su u internacionalizmu komunističke ideologije vidjeli potkopavanje svetinje zvana nacija. Na koncu konca, Orjuna je iskazivala i povremena zametke antisemitizma.

Mitološki koncept nacije

E, sada je trenutak da napravimo mali eksperiment iz političke analize. Uzmite, naime, sve nabrojene ideološke elemente – nacionalizam, autoritarnost, mržnju prema partikularnim identitetima, ksenofobiju, antikomunizam i sporadični antisemitizam – i pokušajte ih prepoznati u nekoj od ideologija koje danas kolaju na hrvatskom političkog tržištu.

Uskoro ćete shvatiti da ove ideološke karakteristike nisu svojstvene ni odnarođenim novinskim piskaralima, ni Smoji, ni feralovcima, ni onima koje Hrvatski list i slični uobičajeno napadaju. Upravo suprotno – ove ideološke karakteristike svojstvene su upravo onima koji druge za orjunaštvo napadaju, a to su hrvatski nacionalisti.

I hrvatski nacionalizam, kao i Orjuna, bazira se na mitološkom i unitarnom konceptu nacije koje je oduvijek, nepromjenjiva i vječna. I hrvatski nacionalizam, kao i orjuna, mitologizira narodni duh nasuprot odnarođene, anacionalne urbane elite. I hrvatski nacionalizam, kao i Orjuna, mrzi različitosti i partikularne identitete, diže mu se kosa na glavi od spomena regija, a “Dalmaciju“ i nominalno radije imenuje kao “Južnu Hrvatsku“.

I hrvatski nacionalizam gaji zazor spram stranačke predstavničke demokracije i gaji kult vođe, samo što taj vođa nije kralj nego predsjednik (Tuđman). I hrvatski nacionalizam, kao i onaj orjunaški, vjeruje da je njegov narod uvijek i vazda u pravu, jednom kad su po srijedi prijepori s Talijanima, drugi put kad je po srijedi Škoj i Škojić, Piranski zaljev ili nešto treće. I hrvatski je nacionalizam – konačno – žestoko antikomunistički, a u raznim je povijesnim fazama bio, te dijelom ostao antisemitski.

Ideološki blizanci

Istina, reći ćete, ali nacija u čije se ime progovara u slučaju se orjune i hrvatskog nacionalizma drukčije zove, ime naroda ima različit broj slogova, u jednom slučaju plava je boja na stijegu gore a crvena dolje, a u drugom obratno. To je,  dakako, potpuno točno, no ujedno i potpuno nebitno. Bitno je to da su pripadnici Orjune, te današnji hrvatski nacionalisti, pisci i čitatelji Hrvatskog lista (ali – i dijelom sam Jović) ideološki jednojajčani blizanci. Riječ je o dvije ideologija podudarnih vrijednosnih orijentacija, mentaliteta, s istim mentalnim sklopom i istim repertoarom neprijatelja, ideologije koje razlikuje tek dezen trobojnice.

Što se samog Smoje tiče, dvojim koliko je on uopće imao ikakvo političko uvjerenje. U njegovom novinarstvu možete naći tekstove i za i protiv Savke, i za i protiv Slobe, i za i protiv Talijana. Smoje je doista u raznim fazama bio i sjemeništarac i filokomunist, i autonomaš i maspokovac. Smojin talent bio je talent promatrača i opisivača, ne talent cerebralnog analitičara.

Taj talent činio ga je dobrim reporterom i piscem, ali slabim političkim analitičarom. U cijelom Smojinom opusu najuspjeliji su oni likovi koji ne vjeruju ni u kakve ideologije, ljudi koji ideološke krabulje navlače kao jednokratne kostime za ulogu koju treba odigrati. U Smojinim djelima nitko ni u što stvarno ne vjeruje, i zato je u njegovom opusu i teško tražiti zaokruženu ideologiju.

No, maknemo li Smoju zasad i na stranu, ostaje činjenica: upravo oni novinari, pisci i intelektualci koje se danas najčešće etiketira kao orjunaše, zapravo su najveći mogući antipod orjunaškoj ideologiji. Upravo oni koje se danas proziva kao “djecu orjune“, u ovih su se nekoliko desetljeća borili protiv fetiša nacije, autoritarnog vođe, potiranja unutrašnjih različitosti, mržnje prema susjedima. A upravo oni s koji druge etiketiraju kao orjunaše, sami na Orjunu beskrajno nalikuju.

PIŠE: JURICA PAVIČIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DE FACTO DE JURE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-24 09:42:10 [created_by] => 26156 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-24 09:52:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-24 09:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10179 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 258 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte što kolumnisti slobodne kaže o aktualnim događanjima u hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => kolumne, mišljenja, kolumnisti slobodne, aktualno [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Kolumne [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/24/Misljenja/ARH110804VELO1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x425" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 258 [name] => Kolumne [alias] => kolumne [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 21 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7689580 Threads: 3 Questions: 1625496349 Slow queries: 4827975 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111131283 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kolumne ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 254 [name] => Mozaik [alias] => mozaik [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /kolumne/jurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu-183302 [printLink] => /kolumne/jurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu-183302?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 207750 [name] => defactodejure [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => defactodejure [link] => /tag/defactodejure ) [1] => stdClass Object ( [id] => 225630 [name] => juricapavičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juricapavicic [link] => /tag/juricapavicic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 227984 [name] => miljenkosmoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenkosmoje [link] => /tag/miljenkosmoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DE FACTO DE JURE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jurica Pavičić: Ideološki juriš na Smojinu ostavštinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-07-50-17-26156 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/Misljenja/ARH110804VELO1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/Misljenja/ARH110804VELO1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Proteklih dana sa velikim sam zanimanjem pratio na koji će način Split reagirati na četvrtu - poprilično mučnu - epizodu dokumentarnog biografskog serijala o Miljenku Smoji.

Uoči emitiranja, bio sam živo uvjeren kako će priča o splitskom odbacivanju Smoje i naknadnom posipanju pepelom pobuditi duhove, navesti stare aktere da se ponovo oglase, te natjerati ovaj grad da preispita svoju trajnu mentalitetnu konstantu – a to je gorljivo, fanatično pristupanje ideologiji koja je trenutno na vlasti.

Međutim, to se nije dogodilo. Serijal o Smoji u Splitu je prošao tek s mlakim odjecima, iz čega se može zaključiti da je autor serijala Željko Rogošić uspio u svojoj nakani da Smoju “proda“ “hrvatskoj pravovjernoj“ većini i dezinficira kao neupitnu kulturnu činjenicu, neovisnu o političkim primjesama.

Seriju koju pripovijeda o njegovoj vlastitoj bruci Split je odlučio junački prešutjeti, a jedan od rijetkih članaka koji su je tematizirali izišao je upravo u novinama koje čitate u nedjelju. Riječ je o članku kolege Josipa Jovića, u kojem on umjereno hvali Smojin novinarski rad, ali i ponavlja jednu od čestih etiketa koja su se olijepile na slavnog reportera, a to je ona da su on, a i njegovi nastavljači, nasljednici “orjunaške“ tradicije.

Nije Jović prvi koji orjunu koristi kao etiketu u dalmatinskim ideološkim obračunima, niti je Smoje jedini kojem se ta “nalja“ lijepila. O “orjunaštvu“ ovih i onih piše se i govori puno ovih dvadeset godina, ta se etiketa lijepila i feralovcima i cijelom nizu novinara i pisaca, a i mene su samog ne jednom počastili tom titulom u Hrvatskom listu, Profilu i sličnim novinama.

Stoga bi – čisto iz pedagoških razloga – trebalo još jednom podsjetiti tko i što jest bila ta famozna Orjuna, te komu i čemu u današnjem političkom spektru ona danas nalikuje. Enciklopedijski sročeno, Orjuna je Organizacija mladih jugoslavenskih nacionalista koja je osnovana u Splitu u prvim godinama kraljevine SHS, a ukinuta kraljevom zabranom godine 1928.

U kulturalnom smislu, Orjuna je gotovo isključivo hrvatski/dalmatinski fenomen: u Srbiji i Bosni ona jedva da je postojala, majušno sljedbeništvo imala je u Sloveniji, a daleko najjače u priobalnim dijelovima Hrvatske, gdje je orjunaštvo imalo čelništvo, vlastite medije, borbenu aktivističku mladež, te članstvo unutar kojeg je bilo i neloših pisaca.

U političkom smislu, Orjuna je ako ne fašistički, onda sasvim sigurno protofašistički pokret, koji se vrlo lako može smjestiti u tadašnju nisku mediteranskih fašizama, od Mussolinija, preko francuske Action Francaise, pa do iberijskih diktatora Franca i Salazara. U političkom smislu, Orjunu je prije svega karakterizirao žestoki (jugoslavenski) nacionalizam, koji se očitovao na onaj način na koji se nacionalizam uvijek očituje: u kultu
zastave, krvi i tla, fetišiziranju “narodne kulture“, te antagoniziranju sa svima s kojima “naš narod“ ima ikakav spor.

S tim povezano, Orjuna je u svom klasičnom razdoblju gajila žestoko antitalijanstvo. Dio nacionalizma Orjune sastojao se i u fanatičnom prijeziru prema svakom regionalizmu, partikularnosti i federalizmu. U tom smislu, Orjunaši su bili žestoki protivnici svih hrvatskih i ne samo hrvatskih federalističkih opcija, pa i HSS-a. Upravo onako kako se od rigidnih nacionalista očekuje, orjunaši su gajili autoritarni kult vođe kao jamca nacionalnog jedinstva, te gajili zazor prema strankama i demokraciji kao takvoj. Orjunaši su također bili i antikomunisti, jer su u internacionalizmu komunističke ideologije vidjeli potkopavanje svetinje zvana nacija. Na koncu konca, Orjuna je iskazivala i povremena zametke antisemitizma.

Mitološki koncept nacije

E, sada je trenutak da napravimo mali eksperiment iz političke analize. Uzmite, naime, sve nabrojene ideološke elemente – nacionalizam, autoritarnost, mržnju prema partikularnim identitetima, ksenofobiju, antikomunizam i sporadični antisemitizam – i pokušajte ih prepoznati u nekoj od ideologija koje danas kolaju na hrvatskom političkog tržištu.

Uskoro ćete shvatiti da ove ideološke karakteristike nisu svojstvene ni odnarođenim novinskim piskaralima, ni Smoji, ni feralovcima, ni onima koje Hrvatski list i slični uobičajeno napadaju. Upravo suprotno – ove ideološke karakteristike svojstvene su upravo onima koji druge za orjunaštvo napadaju, a to su hrvatski nacionalisti.

I hrvatski nacionalizam, kao i Orjuna, bazira se na mitološkom i unitarnom konceptu nacije koje je oduvijek, nepromjenjiva i vječna. I hrvatski nacionalizam, kao i orjuna, mitologizira narodni duh nasuprot odnarođene, anacionalne urbane elite. I hrvatski nacionalizam, kao i Orjuna, mrzi različitosti i partikularne identitete, diže mu se kosa na glavi od spomena regija, a “Dalmaciju“ i nominalno radije imenuje kao “Južnu Hrvatsku“.

I hrvatski nacionalizam gaji zazor spram stranačke predstavničke demokracije i gaji kult vođe, samo što taj vođa nije kralj nego predsjednik (Tuđman). I hrvatski nacionalizam, kao i onaj orjunaški, vjeruje da je njegov narod uvijek i vazda u pravu, jednom kad su po srijedi prijepori s Talijanima, drugi put kad je po srijedi Škoj i Škojić, Piranski zaljev ili nešto treće. I hrvatski je nacionalizam – konačno – žestoko antikomunistički, a u raznim je povijesnim fazama bio, te dijelom ostao antisemitski.

Ideološki blizanci

Istina, reći ćete, ali nacija u čije se ime progovara u slučaju se orjune i hrvatskog nacionalizma drukčije zove, ime naroda ima različit broj slogova, u jednom slučaju plava je boja na stijegu gore a crvena dolje, a u drugom obratno. To je,  dakako, potpuno točno, no ujedno i potpuno nebitno. Bitno je to da su pripadnici Orjune, te današnji hrvatski nacionalisti, pisci i čitatelji Hrvatskog lista (ali – i dijelom sam Jović) ideološki jednojajčani blizanci. Riječ je o dvije ideologija podudarnih vrijednosnih orijentacija, mentaliteta, s istim mentalnim sklopom i istim repertoarom neprijatelja, ideologije koje razlikuje tek dezen trobojnice.

Što se samog Smoje tiče, dvojim koliko je on uopće imao ikakvo političko uvjerenje. U njegovom novinarstvu možete naći tekstove i za i protiv Savke, i za i protiv Slobe, i za i protiv Talijana. Smoje je doista u raznim fazama bio i sjemeništarac i filokomunist, i autonomaš i maspokovac. Smojin talent bio je talent promatrača i opisivača, ne talent cerebralnog analitičara.

Taj talent činio ga je dobrim reporterom i piscem, ali slabim političkim analitičarom. U cijelom Smojinom opusu najuspjeliji su oni likovi koji ne vjeruju ni u kakve ideologije, ljudi koji ideološke krabulje navlače kao jednokratne kostime za ulogu koju treba odigrati. U Smojinim djelima nitko ni u što stvarno ne vjeruje, i zato je u njegovom opusu i teško tražiti zaokruženu ideologiju.

No, maknemo li Smoju zasad i na stranu, ostaje činjenica: upravo oni novinari, pisci i intelektualci koje se danas najčešće etiketira kao orjunaše, zapravo su najveći mogući antipod orjunaškoj ideologiji. Upravo oni koje se danas proziva kao “djecu orjune“, u ovih su se nekoliko desetljeća borili protiv fetiša nacije, autoritarnog vođe, potiranja unutrašnjih različitosti, mržnje prema susjedima. A upravo oni s koji druge etiketiraju kao orjunaše, sami na Orjunu beskrajno nalikuju.

PIŠE: JURICA PAVIČIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kolumne/jurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu-183302 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=25f1571ccd28dae5fdca9ae4c974722e3bab82c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jurica+Pavi%C4%8Di%C4%87%3A+Ideolo%C5%A1ki+juri%C5%A1+na+Smojinu+ostav%C5%A1tinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fjurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu-183302 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fjurica-pavicic-ideoloski-juris-na-smojinu-ostavstinu-183302 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DE FACTO DE JURE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KolumneDE FACTO DE JURE

Jurica Pavičić: Ideološki juriš na Smojinu ostavštinu

Piše PSD.
24. listopada 2012. - 11:52

PIŠE: JURICA PAVIČIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:50