KolumneJučer danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Na izborima za Europski parlament HDZ možda može izgubiti, ali nitko, zajamčeno, ne može pobijediti, najmanje javni interes i opće dobro

Piše Ivica Ivanišević

Kao i sve u ovoj zemlji, i izbori za Europski parlament prije svega su unutarstranačko pitanje HDZ-a. Ne, uopće se ne zafrkavam, dapače, smrtno sam ozbiljan. Odgovor na pitanje koji će ljudi dobiti priliku pet godina biti masno plaćeni gastarbajteri, zanima, naravno, sve one koji sudjeluju u toj političkoj utakmici, no njihov broj je, kao što znamo, vrlo ograničen. Svima ostalima izbor hrvatskih zastupnika značit će malo ili ništa. Svima ostalima, osim hadezeovcima kojima će odgovor na pitanje koliko njihovih kolega odlazi u EU parlament istodobno pokazati i koliki je stvarni „vođostaj“ Andreja Plenkovića.

Osvoji li njihova (dakle, njegova) lista pet mandata, on će osnažiti svoj položaj i za jedno dulje vrijeme kupiti unutarstranački mir, odnosno nedodirljivost. Prebaci li plan i dočepa se šestog mandata, iskreno sažalijevam sve hadezeovce koji su do sada glasno ili sotto voce ispovijedali prijezir prema njemu. Takvima se, bojim se, smiješi Bartolomejska noć. A nisam siguran da ćemo neugodnih trijumfalističkih odjeka velike pobjede biti pošteđeni čak ni mi koji s HDZ-om pokušavamo održavati pristojnu higijensku distancu. Naime, kako vrijeme odmiče, sve je očitije da Plenkovićev karakter nije ni izbliza usklađen s predodžbom dosadnog, nit' smrdi nit' miriše diplomate kakvim smo ga isprva doživljavali. Danas je i zadnjim naivcima jasno kako smo opasno podcijenili njegove ambicije, a upravo kolosalno precijenili njegovu skrupuloznost. I tko zna kakvim se iznenađenjima (naravno, neugodnima) možemo svi zajedno nadati učvrsti li on svoj položaj i iznad realnih očekivanja.

Čeka se prilivoda

Dogodi li se, međutim, fijasko njegove liste mladih, anonimnih i odanih, preporučujem vam da skočite do najbližeg dućana po pivo i grickalice, pa da onda u izravnom prijenosu, relaksirani, svjedočite milenijskoj koljačini u stranačkoj središnjici, koja će neizbježno uslijediti. HDZ-ovce, kao što znamo, onako ugrubo možemo podijeliti u tri kategorije. Prva, manjinska, jest ona koju čine partijci lojalni Plenkoviću. Druga, nešto brojnija, premda ni ona nije osobito velika, tvrdokorni su desničari koji trenutačnog šefa doživljavaju kao prerušenog SDP-ovca. Treća su, najbrojnija kategorija, oportunisti kojima su načela (bilo koja) kudikamo manje važna od brzine njihova prihvaćanja, odnosno napuštanja.

Ako prve predstavlja, recimo, Karlo Ressler, a druge štatigajaznam, Ivan Penava, maneken trećih je netko a la Gordan Jandroković, čeljade s konzistencijom biološke otopine.

Plenković od početka svoga mandata na čelu stranke strepi od desnih pučista, pokušavajući (za sada s neočekivano velikim uspjehom) osigurati bokove od njihovih prikrivenih napada, no jednom kad se nađe pred zidom (a hoće, jer ne kaže zaludu naš narod kako ničija nije gorjela do zore), u prašinu će ga zavaljati treći, oni kojima se friga za bilo kakve principe i vrijednosti, jer ih zanimaju samo pare i moć. Dogodi li se izborni podbačaj, pa HDZ osvoji samo četiri mandata, desni će dobiti toliko žuđenu infuziju hrabrosti, pa zaljuljati Plenkovića, no onaj ključni, fatalni udarac servirat će mu neki prilivoda koji će egzekucijom šefa kupiti položaj u vrhu stranke pod novom vlašću.

Dogodi li se takav rasplet pa HDZ podbaci, njegov neuspjeh neće se moći tumačiti kao uspjeh oporbe. SDP-ov rezultat, bio on bolji ili gori od očekivanja, nimalo neće utjecati na ozdravljenje te tradicionalno najveće opozicijske stranke, samo će nam odgovoriti na pitanje koliko je ona uistinu mrtva, malo ili puno. Ostatak glasova raspršit će se negdje na širokome prostoru što ga popunjavaju prosvjedne, populističke partije i male stranke pogonjene velikom taštinom svojih lidera.

Ukratko, HDZ možda može izgubiti, ali nitko, zajamčeno, ne može pobijediti, najmanje javni interes i opće dobro. I kako poslije svega proturječiti ocjeni kako su izbori za Europski parlament unutarnja stvar HDZ-a? Dajte, budimo ozbiljni. No, ta činjenica ne znači da pred nama nije potencijalno uzbudljivo razdoblje. Upravo suprotno, mogao bih se kladiti da će do zatvaranja birališta temperatura u HDZ-ovim frakcijskim termometrima dosegnuti točku usijanja i da će svi zainteresirani za ishod izbora drhtavim glasom odbrojavati do objave rezultata od kojih objektivno puno toga ovisi. I budućnost Resslera, i budućnost Penave, i prošlost Jandrokovića. Koji će ili ostati u sedlu ili će sjahati samo zato da bi iznova uzjahao, frizirajući putem vlastitu biografiju i praveći se da je s Plenkijem odavna zahladio odnose, kako to on već majstorski radi čim mu zaprijeti silazak s vlasti.