Kolumnegeneralno čišćenje

Evo kako će Bjelanović stvoriti šampionsku momčad, a uz to i uštedjeti milijun eura: 'riješiti se' ove sedmorice igrača...

Piše Slaven Alfirević

Posao od milijun eura ili kako uštedjeti na pogonu, a stvoriti šampionski kompetitivnu momčad...

Otpustiti valjda desetoricu igrača, a istodobno da trener Željko Kopić (s kojim radi u dosluhu) ne bude osakaćen...

Saša Bjelanović, jer o njemu je riječ, sportski direktor Hajduka u velikom je poslu, a ne bismo mu bili u koži. Nema za njega ni Tijelova, ni vikenda, zatrpan je papirima u sobici u hodniku na drugom katu, okupiran mislima. I čeka da se iz sobe preko puta iseli njegov prethodnik Mario Branco (što je Portugalac vjerojatno danas i učinio).

No, to je najmanje bitno, bio u sobi od skalina zdesna ili pak preko puta uz predsjedničku odaju gdje inače stoluje "tehniko", Bjelanović je u velikom poslu. Dosad je trojicu ispratio (Almeida, Carbionieri, Stipica...), to nije ni vršak od ledenog brijega što prijeti Poljudom.

Ne bismo mu bili u koži zato što očekivanja koja su mu stavili na leđa, teret što ga je ponio ne vjerujemo da je su skladu s portfeljom kojim raspolaže. Niti ima dovoljno manevarskog prostora, niti ima vremena da sve to u miru razvrsta...

Evo počinje lipanj, predsjednika ćemo nazirati tek idućih tjedana, a novi skup prve momčadi će već za petnaestak dana. Bjelanović je dotle u punom pogonu.

Već se neko vrijeme tehnicira sa željom koja se probila kroz četiri zida sastanaka "nadzornika", a to je - u dogovoru s trenerom - da se smanje izdaci koje je potpisala sada već bivša administracija Kos&Branco.

Nekolicina je tu nogometaša za koje postoji različiti razlozi da se iduće sezone na nađu u rosteru prve momčadi.

Neki sami sebe ne vide dalje u toj momčadi (Futacs), druge bi bilo dobro razvrstati drugdje (Said), a treći jednostavno postaju balast (Filip, Memolla...) koji k tome i znatno košta.

Upiremo prst u sedmoricu igrača kojima se Bjelanović bavi te traži načina kako da ih skine "s kazana" prve momčadi i blagajne.
Da li nekima ponuditi otpremnine, kolike su i nije li se jeftinije nekih igrača riješiti odmah, uz poputbinu, nego ih trpjeti sve do kraja ugovora. A nijednom od njih ugovor ne istječe sada, neki imaju i višegodišnje potpisane prava i obveze.

E, da je više onih kao što je Hugo Almeida kojima je kontrakt jednostavno prestao: imali su svoju plaću, nelošu, dali su koliko su mogli i sad klub bez njih otvara novu stranicu...

Ugovori na više sezona što ih imaju i Said i Filip primjerice, pokazuju da je Mario Branco mislio kako će svi zajedno duže ostati u Hajduku i da će mu oni i dalje biti u momčadi. U trenutku sve je izgledalo idilično, ali se onda piramida nesuđenog uspjeha počela rušiti, a da se nije izgradila do kraja, a poljudska scena grozničavo traži nove glumce. I otpustila bi stare.

U razlazu s ovim igračima, Bjelanović bi trebao uštipnuti milijun eura, da proračun za dogodine bude lakši. Evo u kakvim se gabaritima Bjelanović hrva. Vrijedilo bi ih sve preprodati, ako ne ide, rješenje je otpustiti...

Marko Futacs

240.000 eura godišnje
ugovor: 2019.
on bi želio otići

Ahmed Said Said

180.000 eura godišnje
ugovor: 2020.
svi žele da ode

Steliano Filip

216.000 eura godišnje
ugovor: 2021.
ne zaslužuje ostati

Hysen Memolla

144.000 eura godišnje
ugovor: 2019.
ne čini se potreban

Savvas Gentsoglou

180.000 eura godišnje
ugovor: 2019.
zar takvih nema uokolo?

Borja Lopez

240.000 eura godišnje
ugovor: 2020.
preskup za stopera

Hamza Barry

180.000 eura godišnje
ugovor: 2020.
on bi mogao i ostati

#HAJDUK#SAšA BJELANOVIć