BRUCE SPRINGSTEEN Chapter & Verse

Piše Zlatko Gall
30. rujan 2016. - 22:12
BruceSpringsteen00

Izvođač: BRUCE SPRINGSTEEN
Album:
Chapter & Verse (Columbia - Menart)
Ocjena: **** (1/2)

Postoje mnogi izvođači i njihovi albumi koje sam kao diskofil prepoznavao kao putokaze; kao smjernice koliko se natrag u povijest valja vratiti da bi se razumjelo i doista uživalo u glazbi koja me oduševljava danas. John Mayall mi je u nježnoj dobi otkrivao korijenski blues; Fleetwood Mac s Peterom Greenom su me vodili natrag prema maherima iz Chess recordsa, Cream i Eric Clapton do Leadbellyja i Williea Dixona, a Rolling Stones otkrivali Chucka Berryja, Muddyja Watersa, Howlin' Wolfa, Dalea Hawkinsa, Boa Diddleya...

Fraza o novom valu i staroj vodi bila je zapravo trajno prisutna pa sam zbog Boba Dylana nabavljao albume Petea Seegera i Woodyja Guthriea, zbog Boba Marleya zaronio duboko unatrag u ska i rock steady, zbog pub rockera sedamdesetih se okrenuo natrag na izvorni rockabilly, a zbog Brucea Springsteena pokušao sakupiti sve relevantno Garyja US Bonda i Southside Johnnyja & Asbury Dukesa.

Zašto ovo govorim? Pa naprosto stoga što posve razumijem što je nagnalo Brucea Springsteena na kompiliranje i objavljivanje netipičnog albuma svojih "oldiest but goldiest" snimaka. Naravno, neposredni povod je autobiografija "Born To Run" jer album je njezin logični audiosuputnik. No onaj drugi - a možda i važniji razlog - je ogoljavanje vlastitih korijena, utjecaja, stilskih mijena i autorskog zrijanja pod svjetlima reflektora.

Jer, kao da svaka od odabranih skladbi poziva one koji to žele čuti na skok unatrag. Ne samo u svijet Brucea prije nego li je postao Boss već u glazbenu epohu; u vremensku kapsulu iz koje je skladba i iščeprkana. Na kompilaciji ćete naravno naći znana opća mjesta no "Chapter And Verse" nije best of kolekcija na kakve ste navikli. Ona sagledana u cjelini doduše plastično ocrtava Springsteenov profil, njegovu folkersku "storytelling" personu, ali i žestokog nabrijanog rockera no sluša li se pažljivo pjesmu po pjesmu ona je staza s postajama puta u kojem nije bilo skretanja od poetike utkane još u najranije snimke.

A one su ne samo pravi do sada neobjavljeni biseri već stare i okruglih pedeset godina. Garažni band Castiles (u kojem je sedamnaestogodišnji Bruce bio gitarist) snimio je 1966. svoj originalni broj "Baby I", a godinu kasnije dao svoje viđenje starog blues standarda Williea Dixona "You Can't Judge a Book by the Cover" kojeg je 1962. proslavio Bo Diddley. Kako one zvuče? "Baby I" se da je objavljena kao singl mogla naći na nekoj od kompilacija garažnih "Nuggetsa": rasni broj na pola puta između Troggsa i Yardbyrdsa, s odvrnutim "beat" gitarama (poput tadašnjih domaćih "visovaca") i prepoznatljivim "pijukom" sola nosi koprenu garažne buke i - energiju.

"Can't Judge A Book..." je istog tona no bliža ranim Animalsima, Them ili Stonesima. "Hey Guilty (The Judge Song)" snimljena samo četiri godine kasnije s bandom Still Mill donosi golemu razliku jer u hard blues-rock broju (čiji lomni ritam i struktura skladbe imaju nešto od Creama) stoji isti DNK koji je koju godinu kasnije naslijedio rani E-Street Band. S prepoznatljivim tragom orgulja Dannyja Fredericija.

"The Ballad Of Jesse James" (iz 1972.) je sjajan komad southern-rock/countryja na tragu Allman Brothersa i Grama Parsonsa ili pak The Banda. Akustičarska verzija "Henry Boy" - koju ćete kasnije prepoznati i kao nadahnuće za "Rosalitu" E-Street Banda, ali i kao broj s nemalim utjecajem rukopisa Petea Townshenda i Who - je ujedno i pogled prema Woodyju Guthrieu.

"Growin' Up" - sjajna akustičarska laganica u kojoj je zametak mnogih kasnijih Springsteenovih tema - pozdrav je Dylanu. I jedan od razloga zašto su ga na početku diskografske karijere nakon prvijenca "Greetings from Asbury Park, NJ "marketingaši" Columbie oglasili kao "novog Dylana". Veličanstvena "4th Of July At Asbury Park (Sandy)" reprezentativno je izdanje zrelog Springsteena i njegova sjajnog benda. Početak uzlaznog puta koji traje do danas.

Možda vam baš ne treba nova kolekcija hitova - poput "Born to Run", "Badlands", "Born in the USA", "The River", "The Rising", "Wrecking Ball"... no "Chapter & Verse" bi bez njih djelovao kao cesta kojoj su preorali ključne dionice. Ili knjiga iz koje su otrgane neke najzanimljivije stranice i poglavlja. Za springsteenofile ovaj je album nova svetinja a za sve druge mora biti samo jedno: apsolutni dokaz da je Boss najveći singer-songwriter i prošlog i ovog stoljeća!

#PARANGALL