Bitka za Split

Piše Ivan Ugrin
14. veljača 2017. - 13:00
zeljko_kerum3-270117.JPG
rgx time: 3.6001205444336E-5

Zadnju sam kolumnu završio s Joškom Marušićem, a ovu ću, za promjenu, otvoriti s njime. Naime, neki je dan u redovitoj rubrici karikature Pijuni & Pješaci na drugoj stranici Slobodne Dalmacije, Marušić prikazao u dvije slike dvojicu Splićana, zacijelo u šetnji Rivom, gdje jedan gestikulira i govori drugom koji mudro sluša i ništa ne govori.

Zato ovaj prvi u prvoj slici kao da postavlja premisu:

– To je zbilja, ako ne presmiono, a onda prilično rizično obećavat... Ako te izaberu za gradonačelnika da ćeš otpustiti petinu službenika iz Banovine...

I odmah sam zaključuje u drugoj slici.

Opet Kerum

– Pa, u Banovini ih toliko ima, da ako ne glasaju za tebe, baš taj broj glasova može prevagnut u drugom krugu...

Dobro to zna bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji, iako se prije četiri godine nije uspio plasirati u drugi krug, sad ponovno ističe svoju kandidaturu ispred Hrvatske građanske stranke kojoj je predsjednik. 

U velikom povratničkom intervjuu ovih dana u našima novinama, Kerum je najavio puno toga, a među inim posebno se isticalo u naslovu: "Ispod Rive ću napravit tunel, do Kaštela most i metro, a, umisto otkaza, u Banovini ću zaposlit još ljudi."

Početkom prosinca prošle godine pisao sam na ovom istom mjestu kako je HDZ nadomak vlasti u Splitu. Oni su već imali svoga istaknutog kandidata Andru Krstulovića-Oparu, donedavnog savjetnika u Uredu hrvatske predsjednice, a sada saborskog zastupnika, Splićanina od kolina koji bi mogao zadovoljiti različite struje unutar gradskog HDZ-a, ali i dobar dio birača drukčijih svjetonazora i bez puno muke odnijeti pobjedu na svibanjskim lokalnim izborima.

Međutim, u međuvremenu svoje su kandidature s lijevog političkog spektra istaknuli Aida Batarelo iz SDP-a, Marijana Puljak iz stranke Pametno, te aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je nakon više političkih lutanja osnovao Splitsku stranku i s njom namjerava ponovno osvojiti mandat poteštata. 

No, za HDZ je puno ozbiljnija prijetnja koja dolazi od kandidata s desne stranačke scene, i to već navedenog Keruma te Roberta Pauletića, koji će grad Split pokušati osvojiti s Mostom.

Nije samo poznato je li, kako je svojedobno najavljivao kad je Baldasar zasjeo u gradonačelničku fotelju, iz protesta prebivalište prijavio u Šibeniku, da mu se ne bi dogodilo kao nesuđenoj Mostovoj kandidatkinji iz Solina, Ivani Ninčević, koja je zaboravila prijaviti adresu stanovanja u susjednom joj gradu minimalno šest mjeseci prije izbora.

U svakom slučaju, bitka za Split mogla bi biti najzanimljivija na predstojećim lokalnim izborima, što potvrđuju imena kandidata, da ne spominjemo još neke koji najavljuju kandidaturu, a kako je u Pijunima & Pješacima ocrtao Joško Marušić, onih nekoliko stotina glasova zaposlenih u Banovini mogli bi biti presudni u drugom krugu, jer nema šanse da netko dobije izbore u prvom.

Zapuhala je bura

Prisjetimo se kako je 2013. godine Baldasar, tada još SDP-ov kadar, stranke koja je u to vrijeme predvodila Kukuriku koaliciju i sa Zoranom Milanovićem vladala Hrvatskom, pobijedio protukandidata Vjekoslava Ivaniševića iz redova HDZ-a sa svega 615 glasova.

Jedan od potencijalnih Ivaniševićevih dogradonačelnika u zadnjoj izbornoj kampanji bio je još jedan Marušić, inače brat ovdje isticanog Joška, dr. sc. Matko Marušić, čije se ime navodilo u kontekstu tobožnjih frakcijskih borbi unutar splitskog ogranka stranke, i to baš o tome tko bi uz mogućeg poteštata Krstulovića-Oparu iz HDZ-a bio predložen na mjesta zamjenika gradonačelnika.

Bura je zapuhala kad je Ante Sanader, predsjednik HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na proslavi obljetnice osnivanja gradskog ogranka, pred predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem i brojnim članstvom, glasno poručio kako će Splićanin Andro biti gradonačelnik, pozivajući pritom "vlaje i Hercegovce da se mobiliziraju u predstojećoj izbornoj kampanji".

Stječe se dojam da je HDZ nakon što je pri kraju studenoga prvi obznanio ime svoga kandidata i nakon što je Andro Krstulović-Opara u to vrijeme više puta javno nastupio u medijima sa svojim geslom "Split je glavni", nekako povukao ručnu, dok su u međuvremenu jake istupe imali osobito Željko Kerum, ali također i Mostov kandidat Robert Pauletić.

Predstavljajući koncem siječnja svoj program u prisutnosti predsjednika Mosta Bože Petrova, Pauletić je najavio kako će iz Banovine otpustiti 20 posto ljudi, sagraditi most do Kaštela, na Zapadnoj obali niknut će hoteli i novih 10 tisuća radnih mjesta, uredit će se Karepovac...

Među trojicom netom spomenutih, po mome mišljenju, krije se dvojac koji ulazi u drugi krug, u kojem su sve kombinacije moguće, kao i preslagivanje glasova od onih kandidata koji ne prođu prvi krug.

Teški dani za ljevicu

Čast svima, no u Splitu u ovom trenutku bilo koja lijeva opcija teško da će ostvariti respektabilniji rezultat, to više što SDP na nacionalnoj, kao i na lokalnoj razini, ne stoji baš najbolje. Dodatno ih je uzdrmala i posljednja afera sa Sauchom, koji je donedavno bio Milanovićev čovjek od povjerenja. 

S druge strane, HDZ na čelu s Plenkovićem uglavnom dobro brodi, i za Split bi to bilo od osobite važnosti kad bi njegov budući gradonačelnik imao potporu državnog vrha.

Jer to je upravo ono što je nedostajalo Baldasaru, zato je i tako neslavno odradio svoj mandat. Važno je samo da u splitskom HDZ-u zaborave na bilo kakve podjele jer samo tako mogu ponovno osvojiti vlast u gradu pod Marjanom.