StoryEditorOCM
Dalmacijanečastivi na narodnom veselju

Župnik: Feudalac Zulim ne treba nam na Gospi od Ružarija

Piše PSD.
3. listopada 2014. - 22:32
Još 2009. godine segetski župnik don Nikola Galov u svom obraćanju mještanima naveo je kako Seget ima duboku prošlost te da će 2014. godine obilježiti 450 godina postojanja.

- Ta značajna obljetnica obvezuje nas da se što bolje pripremimo za proslavu i da svojim nesebičnim radom pridonesemo da Seget do tada bude ljepši - kazivao je tada don Nikola i nabrajao niz projekata koji bi se do tada trebali realizirati.

Radilo se o dovršetku šetnice uz more od Trogira do Segeta, kanalizacijskom sustavu, nadogradnji škole za nastavu u jednoj smjeni i izgradnji sportske dvorane, proširenju groblja, dovođenju vode u zagorski dio općine, osvjetljenju crkvice sv. Ilije, Gospe od Snijega i obnovi one na mjesnom groblju, te izgradnji nove crkve s pastoralnim centrom u Segetu Donjem, novoj rivi, otvaranju knjižnice i čitaonice, novih radnih mjesta i još puno toga.

I evo, dolazi i taj dan, Seget ove nedjelje slavi značajnu obljetnicu, a središnji dio proslave 450 godina postojanja mjesta, a ujedno i Gospe od Ružarija, uveličat će crkveni poglavari predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem. Slavit će Segećani taj značajan jubilej koji je ujedno i bio povod da porazgovaramo sa don Nikolom Galovom, župnikom otvorena srca i bez dlake na jeziku...

Dobar je samo pred izbore

- U nedjelju su na našu proslavu pozvani svi, osim onih koji ovdje vladaju. Neka i oni dođu, ja im to ne mogu zabraniti, ali ja ih službeno pozivati neću. Na kraju krajeva, zašto i bih, kada naš načelnik Vinko Zulim, niti njegova familija, u svoju crkvu, među svoj narod koji ga bira na izborima, nedjeljom ne dolaze kod mene na misu. On valjda mise sluša tamo gdje će ga hvaliti, a ja ne hvalim nikoga, a kamoli njega. On je svoje kazao i to svojim djelima i postupcima.

Donirao je puste novce drugim župama, a našoj crkvi, dakle ne meni, nego crkvi i župi, nikada nije dao ni kune. Ja ne pripovijedam po njegovu, to Segećani jako dobro znaju, ja to često govorim i s oltara. Kao i to da se u Segetu dijete neće upisati u vrtić ako Zulim ne blagoslovi taj upis. Ima vam tu svega, mogli bi pisati romane - otvorio nam je dušu don Nikola, pomalo tužan zbog činjenice da se općina nije uključila u organizaciju ove velike obljetnice koja je pred Segećanima.

- Valjda zbog toga što uskoro nisu izbori - dodaje don Nikola.

Tužan je don Nikola što se danas u Segetu živi lošije nego što bi to, po svemu, moglo biti.

- Sjetite se što sam govorio prije pet godina kada sam na crkvi prije lokalnih izbora postavio proglas u kojemu sam oštro kritizirao tadašnju vlast, koja i danas harači Segetom. Šetnice, kanalizacija, dvorana, voda... Da ne nabrajam što je sve trebalo učiniti. Znate što su napravili.

Ništa! I to je poražavajuće. I zato uvijek ponavljam, i ponavljat ću, birajmo one koji će služiti Segetu i našem narodu, a ne one koji Seget doživljavaju kao privatni feud. Gotovo 24 godine ova vlast predvođena Zulimom ne služi narodu. Već samo sebi i svojim poslušnicima - oštro će župnik koji već dvadeset i sedam godina služi u Segetu.

Uvijek isto govorim

- Ovo nije Seget kakvog želim. Ja ne želim živjeti u mjestu gdje se ljude ucjenjuje pred izbore. Ja ću sutra prvi dignuti ruku da se najprije u Segetu izgrade nova škola, dvorana, kanalizacija, voda, a tek na kraju nova crkva. Jer ona nam je potrebna. Imamo crkvu od niti stotinjak kvadrata, vrijeme je za novu. Obećavala se godinama, tko zna koliko odluka vijeća i poglavarstava ima u arhivama općine. Ali sve odluke o gradnji crkve ostale su mrtvo slovo na papiru - veli don Nikola.

Vjeruje don Nikola kako će biti bolje, ali tek kada na vlast dođu novi ljudi, oni koji će služiti narodu, a ne koji će se voditi osobnim interesima. “Neka Bog da meni šta ja ikome želio”, poručio je i za kraj kazao: “Moja je dužnost osuđivati neljudska djela.”

Jakov Žarko
Snimio NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Program

Program je započeo jučerašnjom trodnevnicom. U petak i u subotu, u 17.30 sati, sveta je krunica, u 18 sati sv. misa s propovijedi, dok je u 18.30 predviđen kulturni program. U nedjelju je središnji dio proslave, i to u 8 sati kada će se u Vranjici služiti sveta misa, a u 10 sati će procesiju i svečenu svetu misu predvoditi nadbiskup Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 22:34