StoryEditorOCM
ZagoraGOSPE OD ANĐELA

Sve je spremno za Ganga fest u srijedu, u Biorine stižu najbolji pjevači Zagore i BiH, bit će svega, pa i janjetine

Piše S. Šetka
31. srpnja 2023. - 14:42

Svake godine na blagdan zaštitnice župe, Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, okupe se gangaši iz Zagore i Hercegovine i zapjevaju u Biorinama na zapadnom kraju Imotske krajine. Tako će biti i ove godine, jer Bogu hvala još ima tko zagangati!

Najstariji festival narodnih napjeva u našim krajevima poznatiji kao Ganga fest nastavlja svoju tradiciju.

Prvi put je održan 1997. godine na inicijativu i u organizaciji sad već pok. Marijana Samardžića. Nakon njegove smrti, mušketiri iz Biorina osnovali su kulturnu udrugu (KU) ‘Sveti Jure Biorine‘ koja sada organizira ovu manifestaciju.

- Program započinje na središnjem trgu u Biorinama u 19 sati nastupom kulturno – umjetničkih društava koji će zapjevati gangu, reru, ojkavicu i treskavicu, a potom slijede guslari i diplari – kazuje nam Marijan Abramović iz KU ‘Sveti Jure‘ i najavljuje kulturno – umjetnička društva iz cijele Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine od Stoca do Drniša.

Od 19 sati do 22 sata na pozornici će se izmjenjivati - Gangaši Biorina kao domaćini, potom Zvuci kamena i krša, KUD Dicmo, Podsvilajska sela, KUD Kamešnica Otok, KUD Podbablje, KUD Dikovača, Gangaši iz pet sela, KUD Radobilja, Posuška ganga, Grude, KUD Ravni kotari, Dream team babe i mnogi drugi.

image

Među izvođačima je i KUD Radobilja
 

Nikola Vilić/Cropix

Dolazak su potvrdili guslari Tomislav Strukić, Marinko Grubišić Žaer, Jerko Bakula, Marijo Knezović i Tomislav Smoljko.

Kada oni završe, u 22 sata na pozornicu stiže Bomba bend.

Organizator priređuje i bogatu lutriju, a bit će i dobre janjetine, jer kakva bi to proslava bila, kad se janjetina ne bi zavrtila!

Svemu tome prethodit će vjersko slavlje u 10.30 sati ujutro, a misu i procesiju oko župne crkve sv. Jure, predvodit će don Jure Vrdoljak, župnik župe Svetog Mateja Ravne Njive Split.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 22:05