stdClass Object ( [id] => 1085291 [title] => Na ‘vratima‘ odnedavnog Parka prirode prava invazija planinara: ‘Ni marčane bure ne mogu nas otjerati s Dinare!‘ [alias] => na-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Toga jutra udarala je najjača bura ove zime. Prva marčana. Prethodne noći planinski vrhovi dobili su novi ne baš previše debeo bijeli pokrivač. Bilo je hladno kao u jaceri. Hoće li itko po ovakvom vremenu krenuti na Dinaru?

To pitanje mučilo nas je dok smo se kao reporterski dvojac automobilom uspinjali uz Gredu. Uska prometnica, trasirana i izgrađena unatrag nekoliko stoljeća, prije 20-ak godina prekrivena je asfaltnim slojem. Zbog velike visinske razlike između sela Bitelića, odakle počinje, i Ravnog Vrdova, gdje izlazi na planinsku visoravan, cestom se ide iz jednog u drugi oštri zavoj. A ispod je provalija duboka desetke metara...

'Vamo – Tamo'

Put uz Gredu jedan je od dvaju cestovnih smjerova kojima se asfaltom može stići iznad polovice nadmorske visine Dinare. Drugi smjer je iz sela Rumina na Dubova vrata. Njime se stiže na južni dio Vrdova, a ako se otuda želi do Ravnog Vrdova, ide se makadamskom cestom koja nije "ubojita" ni za osobne automobile.

---

image
Antonela Buljan i Petra Ćurković
Sasa Buric/Cropix
---

Fotoreporter Saša na Vrdovo ide prvi put. Kada smo se već popeli iznad Grede i stigli na kraj asfalta, ostao je zatečen pogledom na Ravno Vrdovo... Na uzvisini s druge strane ravnice jasno se vidio planinarski dom "Sveti Jakov", a gore iznad kočoperio se niz dinarskih vrhova u bijelom. Na prvom raskrižju Ravnog Vrdova putokaz je "Vamo – Tamo". To je za neupućene, da ne znaju gdje će!? Naš cilj bio je planinarski dom "Sveti Jakov", prvi put otvoren poslije punog "lockdowna".

– Prošlog vikenda imali smo doslovno invaziju na Dinaru. Prekrasan sunčan dan izvukao je više od 150 planinara, ljubitelja prirode i rekreativaca koji su do doma stigli automobilima, a onda su se razmiljeli označenim stazama prema dinarskim vrhovima. Danas će na Dinaru rijetki. Previše je hladno i prejaki su udari bure. Unatoč tomu odlučili smo otvoriti dom kako bismo im bili na usluzi, omogućili im da se nakon povratka ugriju i koriste sanitarni čvor. Evo, upravo prije vas stiglo je četvero prijatelja koji su česti gosti Dinare – referirao nam je Dražen Buljan, predsjednik Planinarskog društva "Sveti Jakov" iz Hrvaca i upravitelj istoimenoga planinarskog doma.

Sandra zaručnica?

Četvero netom pristiglih bili su Josip Kurobasa, član HPD-a "Kozjak" iz Kaštel Sućurca, Sandra Žolja, članica HPD-a "Mosor", Anita Barać iz PD-a "Jelinak" iz Trilja, i Zora Lukač, članica PD-a "Sv. Jakov". Stari su to prijatelji i ljubitelji prirode koji u planinama nastoje provesti svaki vikend. "Prva violina" je Josip, koji se na hladnoći čeliči u majici kratkih rukava.

– Bio sam i maneken, a od 1985. godine ronim na dah. Do sada sam se usudio zaroniti do dubine od 30 metara. Ulovio sam i golemu lignju od 2,7 kilograma. Prije pet godina kazao sam sebi: Tko može u dubine, može i u planine. Od tada sam stalno na Dinari. Na svakom vrhu do kojega stignem ja sam 30 metara iznad ostalih jer sebi uzimam pravo na nadmorsku visinu dodati još 30 metara zarona – kaže Kurobasa, kojega su prijateljice Anita i Zora "podbole" da mu je Sandra zaručnica...

– Ma, to su nedavno objavili na Fejsu pa je gorjelo. Nemojte ih slušati. Mi smo svi prijatelji – odmah će Josip, dok se Sandra udaljavala od njega, što bliže vatri u kaminu.

– Kao istinski ljubitelji Dinare, kakvih je sve više, sretni smo što je Hrvatski sabor nedavno donio zakon o proglašenju Dinare parkom prirode. Bilo je i vrijeme jer će to omogućiti da se Dinara zaštiti – kaže Josip.

– Za nas planinare Velebit je ćaća, a Dinara mater. Velebit je zaštićen odavno, a sada je, evo, na red stigla i Dinara – kaže Zora.

---

image
Zora Lukač i Anita Barać: Ništa bez drva
Sasa Buric/Cropix
---

U međuvremenu je stigao i tajnik PD-a "Sv. Jakov" Mirko Hrgović iz Satrića, sa suprugom Ljubicom. I njih dvoje vikende najčešće provode na Dinari. Mirko, uz tajničke poslove, nerijetko obavlja ulogu vodiča najavljenim grupama, a Ljubica, kad ustreba, uskače u kuhinju. Iako je bura onemogućavala normalno kretanje, Josip, Sandra, Anita, Zora, Mirko i Ljubica nisu propustili priliku napraviti "đir" koji su zbog hladnoće skratili. Taman kad su se vraćali u dom, na parkiralištu se zaustavio automobil iz kojeg su izišle dvije djevojke, Sinjanke Antonela Buljan i Petra Ćurković, obje obiteljskih korijena iz Bitelića. Antonela je magistra prava i zaposlenica je javnobilježničkog ureda u Trogiru. Redovito dolazi na Dinaru, čijem zovu, kaže, jednostavno ne može odoljeti. Petra je članica PD-a "Koćari" iz Glavica i planinari već tri godine.

– Obukle smo toplu višeslojnu odjeću i nije nam hladno. Obje volimo Dinaru. Ljepše nam je ovdje nego ispijati kavu na sinjskoj Pijaci. Danas ćemo do Maglaja – kaže Petra.

Kapelica iz 15. stoljeća

– Ovaj dom preuzeo je ulogu "vrata Dinare" od svoje izgradnje i doista mu pristaje takvo ime. Dinara je kultna planina, ne samo što je na njoj Sinjal (1831 mnm) kao najviši vrh u državi, već što je na toj planini pripremljena i s nje izvedena završna oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu – "Oluja 95". Nas skupina zaljubljenika u planinu iz općine Hrvace već smo od 1997. provodili slobodno vrijeme na Dinari. Krajem 2005. godine osnovali smo planinarsko društvo. Dali smo mu ime "Sveti Jakov" po ovom dijelu Vrdova i kapelici posvećenoj sv. Jakovu, a koja po nekim zapisima i usmenoj predaji datira još iz 15. stoljeća. Ovu lokaciju izabrali smo i za gradnju planinarskog doma. Radove na izgradnji počeli smo 2006. godine, a svečano smo ga otvorili 28. studenoga 2008., na 14. obljetnicu akcije Hrvatske vojske "Zima 94". Ja sam od osnutka udruge njezin predsjednik, u toj ulozi sam vodio izgradnju doma, uz svekoliku potporu naše Općine i načelnika Dinka Bošnjaka. Meni su povjerili vođenje doma, a u tomu mi, među ostalima, puno pomaže Mirko Hrgović, posljednjih 12 godina na dužnosti tajnika – kaže predsjednik Buljan.

Markirane staze

A tajnik Hrgović domeće:

– Dom je otvoren tijekom cijele godine, osim ako je zbog visokog snijega neprohodno od Božića do veljače. Od ranog proljeća do kasne jeseni vikendima su, dok nije bilo pandemije koronavirusa, u pravilu bili zauzeti svi kreveti. Odavde do pojedinih vrhova subotom i nedjeljom kreće do 200 osoba i broj stalno raste. Od doma imamo četiri markirane staze, do Debelog brda (dva sata hoda), Maglaja (dva sata), Troglava (pet sati) i Velike Duvjakuše preko skloništa Vjetar s Dinare (četiri-pet sati). Mi smo trasirali i označili više od 50 kilometara staza. Inače su sve staze na Dinari uvezane i označene.

---

image
Druženje uz komin s obveznim maskama - Anita Barać, Sandra Žolja, Ljubica Hrgović i Zora Lukač
Sasa Buric/Cropix
---

Odakle su posjetitelji?

– Uz domaće iz cetinskoga kraja, najviše ih je iz Splita i sa širega splitskog područja, ali i cijele Dalmacije, te u sve većem broju iz svih krajeva Hrvatske. Naše društvo najviše surađuje s planinarskim udrugama iz cetinskoga kraja – "Svilajom", "Koćarima" i "Vukovima" iz Sinja, "Kamešnicom" iz Otoka, "Jelinkom" iz Trilja i "Zoljom" iz Vrlike te, naravno, s "Dinaridima" iz Splita, "Mosorom" i drugima iz Dalmacije, kao i HGSS-om. S "Koćarima" upravo pripremamo planinarsku školu, a uskoro ćemo imati i tečaj za markiranje uz uključivanje svih planinarskih udruga našega kraja – kazuju naši sugovornici.

Zabranjene novogradnje

Što za PD "Sveti Jakov" i ovaj dom znači proglašenje Dinare parkom prirode?

– Taj zakon dočekali smo usklikom: "Napokon!"

Bojite li se prenapučenosti planine vikendicama?

– Prostornim planovima općine Hrvace, u vikend-naselje ulazi se preko Dubovih vrata. Na ostalom dijelu Dinare, uključujući i Ravno Vrdovo, zabranjena je novogradnja. Dopuštena je samo obnova starih kuća i staja, i to izvornim građevinskim materijalom – kaže nam na kraju Buljan.

---

Blagovaonica, kuhinja, zahodi, spavaonice... sve to na tisuću metara!


Dom "Sveti Jakov" nalazi se na 1001 metar nadmorske visine. U prizemlju je velika blagovaonica s dnevnim boravkom, kuhinja, dva sanitarna čvora s tuševima i uredski prostor. Na katu su četiri spavaonice s 22 ležaja i dva zajednička zahoda, a u potkrovlju skupno ležište za 16 osoba. Uz korištenje pomoćnih ležajeva u domu može prespavati 50 osoba. Naravno, kad nema korone...

---

---

Zlu ne trebalo: Skloništa primaju po 20 osoba


Posebno smo ponosni na izgradnju planinarskog skloništa "Vjetar s Dinare" na Goveđoj kosi. Naš planinarski dom, prošle godine uvršten u "top 5" u Hrvatskoj, na stazi je "Via Croatica", a sklonište "Vjetar s Dinare" je na stazi "Puta Oluje".
Od osnutka PD-a "Sveti Jakov" pomagali smo HGSS-u i "Dinaridima" u gradnji skloništa na Dinari. Prije 30 godina zateći se u nevremenu na Dinari značilo je smrtnu opasnost jer se nije imalo gdje skloniti glavu. Danas s bilo koje točke na Dinari do najbližeg skloništa nema više od 1,5 sati hoda, a svako od tih šest-sedam skloništa može primiti najmanje 20 osoba.

---

---

image
Dražen Buljan (desno) i Mirko Hrgović, predsjednik i tajnik Planinarskog društva 'Sveti Jakov' iz Hrvaca
Sasa Buric/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ravno Vrdovo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Ravno Vrdovo 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-09 08:20:57 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-19 22:49:25 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2021-03-19 22:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102018.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102052.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102050.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102032.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102030.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102026.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/09\/17102038.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dra\u017een Buljan, Mirko Hrgovi\u0107, Josip Kurobasa, Zora Luka\u010d, Sandra \u017dolja i Anita Bara\u0107","Dra\u017een Buljan (desno) i Mirko Hrgovi\u0107, predsjednik i tajnik Planinarskog dru\u0161tva 'Sveti Jakov' iz Hrvaca","Dru\u017eenje uz komin s obveznim maskama - Anita Bara\u0107, Sandra \u017dolja, Ljubica Hrgovi\u0107 i Zora Luka\u010d","Antonela Buljan i Petra \u0106urkovi\u0107","Zora Luka\u010d i Anita Bara\u0107: Ni\u0161ta bez drva","","Antonela Buljan i Petra \u0106urkovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1338","hd_17102018_1920.jpg":"1920x1080","k_17102018_1280.jpg":"1280x1280","k_17102018_1024.jpg":"1024x1024","k_17102018_640.jpg":"640x640","k_17102018_480.jpg":"480x480","k_17102018_340.jpg":"340x340","k_17102018_220.jpg":"220x220","o_17102018_1280.jpg":"1280x892","o_17102018_1024.jpg":"1024x713","o_17102018_640.jpg":"640x446","o_17102018_480.jpg":"480x334","o_17102018_340.jpg":"340x236","o_17102018_220.jpg":"220x153","h_17102018_1280.jpg":"1280x854","h_17102018_1024.jpg":"1024x683","h_17102018_640.jpg":"640x427","h_17102018_480.jpg":"480x320","h_17102018_340.jpg":"340x227","h_17102018_220.jpg":"220x147","pp_17102018_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102018_1024.jpg":"805x1024","pp_17102018_640.jpg":"503x640","pp_17102018_480.jpg":"377x480","pp_17102018_340.jpg":"267x340","pp_17102018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1398","hd_17102052_1920.jpg":"1920x1080","k_17102052_1280.jpg":"1280x1280","k_17102052_1024.jpg":"1024x1024","k_17102052_640.jpg":"640x640","k_17102052_480.jpg":"480x480","k_17102052_340.jpg":"340x340","k_17102052_220.jpg":"220x220","o_17102052_1280.jpg":"1280x932","o_17102052_1024.jpg":"1024x745","o_17102052_640.jpg":"640x466","o_17102052_480.jpg":"480x349","o_17102052_340.jpg":"340x247","o_17102052_220.jpg":"220x160","h_17102052_1280.jpg":"1280x854","h_17102052_1024.jpg":"1024x683","h_17102052_640.jpg":"640x427","h_17102052_480.jpg":"480x320","h_17102052_340.jpg":"340x227","h_17102052_220.jpg":"220x147","pp_17102052_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102052_1024.jpg":"805x1024","pp_17102052_640.jpg":"503x640","pp_17102052_480.jpg":"377x480","pp_17102052_340.jpg":"267x340","pp_17102052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_17102050_1920.jpg":"1920x1080","k_17102050_1280.jpg":"1280x1280","k_17102050_1024.jpg":"1024x1024","k_17102050_640.jpg":"640x640","k_17102050_480.jpg":"480x480","k_17102050_340.jpg":"340x340","k_17102050_220.jpg":"220x220","o_17102050_1280.jpg":"1280x866","o_17102050_1024.jpg":"1024x693","o_17102050_640.jpg":"640x433","o_17102050_480.jpg":"480x325","o_17102050_340.jpg":"340x230","o_17102050_220.jpg":"220x148","h_17102050_1280.jpg":"1280x854","h_17102050_1024.jpg":"1024x683","h_17102050_640.jpg":"640x427","h_17102050_480.jpg":"480x320","h_17102050_340.jpg":"340x227","h_17102050_220.jpg":"220x147","pp_17102050_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102050_1024.jpg":"805x1024","pp_17102050_640.jpg":"503x640","pp_17102050_480.jpg":"377x480","pp_17102050_340.jpg":"267x340","pp_17102050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17102032_1920.jpg":"1920x1080","k_17102032_1280.jpg":"1280x1280","k_17102032_1024.jpg":"1024x1024","k_17102032_640.jpg":"640x640","k_17102032_480.jpg":"480x480","k_17102032_340.jpg":"340x340","k_17102032_220.jpg":"220x220","o_17102032_1280.jpg":"1280x853","o_17102032_1024.jpg":"1024x682","o_17102032_640.jpg":"640x426","o_17102032_480.jpg":"480x320","o_17102032_340.jpg":"340x226","o_17102032_220.jpg":"220x146","h_17102032_1280.jpg":"1280x854","h_17102032_1024.jpg":"1024x683","h_17102032_640.jpg":"640x427","h_17102032_480.jpg":"480x320","h_17102032_340.jpg":"340x227","h_17102032_220.jpg":"220x147","pp_17102032_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102032_1024.jpg":"805x1024","pp_17102032_640.jpg":"503x640","pp_17102032_480.jpg":"377x480","pp_17102032_340.jpg":"267x340","pp_17102032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17102030_1920.jpg":"1920x1080","k_17102030_1280.jpg":"1280x1280","k_17102030_1024.jpg":"1024x1024","k_17102030_640.jpg":"640x640","k_17102030_480.jpg":"480x480","k_17102030_340.jpg":"340x340","k_17102030_220.jpg":"220x220","o_17102030_1280.jpg":"1280x853","o_17102030_1024.jpg":"1024x682","o_17102030_640.jpg":"640x426","o_17102030_480.jpg":"480x320","o_17102030_340.jpg":"340x226","o_17102030_220.jpg":"220x146","h_17102030_1280.jpg":"1280x854","h_17102030_1024.jpg":"1024x683","h_17102030_640.jpg":"640x427","h_17102030_480.jpg":"480x320","h_17102030_340.jpg":"340x227","h_17102030_220.jpg":"220x147","pp_17102030_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102030_1024.jpg":"805x1024","pp_17102030_640.jpg":"503x640","pp_17102030_480.jpg":"377x480","pp_17102030_340.jpg":"267x340","pp_17102030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17102026_1920.jpg":"1920x1080","k_17102026_1280.jpg":"1280x1280","k_17102026_1024.jpg":"1024x1024","k_17102026_640.jpg":"640x640","k_17102026_480.jpg":"480x480","k_17102026_340.jpg":"340x340","k_17102026_220.jpg":"220x220","o_17102026_1280.jpg":"1280x853","o_17102026_1024.jpg":"1024x682","o_17102026_640.jpg":"640x426","o_17102026_480.jpg":"480x320","o_17102026_340.jpg":"340x226","o_17102026_220.jpg":"220x146","h_17102026_1280.jpg":"1280x854","h_17102026_1024.jpg":"1024x683","h_17102026_640.jpg":"640x427","h_17102026_480.jpg":"480x320","h_17102026_340.jpg":"340x227","h_17102026_220.jpg":"220x147","pp_17102026_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102026_1024.jpg":"805x1024","pp_17102026_640.jpg":"503x640","pp_17102026_480.jpg":"377x480","pp_17102026_340.jpg":"267x340","pp_17102026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1202","hd_17102038_1920.jpg":"1920x1080","k_17102038_1280.jpg":"1280x1280","k_17102038_1024.jpg":"1024x1024","k_17102038_640.jpg":"640x640","k_17102038_480.jpg":"480x480","k_17102038_340.jpg":"340x340","k_17102038_220.jpg":"220x220","o_17102038_1280.jpg":"1280x801","o_17102038_1024.jpg":"1024x641","o_17102038_640.jpg":"640x400","o_17102038_480.jpg":"480x300","o_17102038_340.jpg":"340x212","o_17102038_220.jpg":"220x137","h_17102038_1280.jpg":"1280x854","h_17102038_1024.jpg":"1024x683","h_17102038_640.jpg":"640x427","h_17102038_480.jpg":"480x320","h_17102038_340.jpg":"340x227","h_17102038_220.jpg":"220x147","pp_17102038_1280.jpg":"1006x1280","pp_17102038_1024.jpg":"805x1024","pp_17102038_640.jpg":"503x640","pp_17102038_480.jpg":"377x480","pp_17102038_340.jpg":"267x340","pp_17102038_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4969085 Threads: 3 Questions: 178851001 Slow queries: 77245 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5207450 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/na-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare-1085291 [printLink] => /dalmacija/zagora/na-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare-1085291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630317 [name] => park prirode dinara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-07 13:35:47 [main_article_id] => 0 [alias] => park-prirode-dinara [link] => /tag/park-prirode-dinara ) [1] => stdClass Object ( [id] => 321217 [name] => planinari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => planinari [link] => /tag/planinari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633858 [name] => dražen buljan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 23:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-buljan [link] => /tag/drazen-buljan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 633859 [name] => planninarsko društvo sveti jakov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-19 23:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => planninarsko-drustvo-sveti-jakov [link] => /tag/planninarsko-drustvo-sveti-jakov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ravno Vrdovo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na ‘vratima‘ odnedavnog Parka prirode prava invazija planinara: ‘Ni marčane bure ne mogu nas otjerati s Dinare!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102018.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Sasa Buric/Cropix [mainImageDesc] => Dražen Buljan, Mirko Hrgović, Josip Kurobasa, Zora Lukač, Sandra Žolja i Anita Barać [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102018.jpg [title] => Dražen Buljan, Mirko Hrgović, Josip Kurobasa, Zora Lukač, Sandra Žolja i Anita Barać Sasa Buric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102052.jpg [title] => Dražen Buljan (desno) i Mirko Hrgović, predsjednik i tajnik Planinarskog društva 'Sveti Jakov' iz Hrvaca Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102050.jpg [title] => Druženje uz komin s obveznim maskama - Anita Barać, Sandra Žolja, Ljubica Hrgović i Zora Lukač Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102032.jpg [title] => Antonela Buljan i Petra Ćurković Sasa Buric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102030.jpg [title] => Zora Lukač i Anita Barać: Ništa bez drva Sasa Buric/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102026.jpg [title] => Sasa Buric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/09/17102038.jpg [title] => Antonela Buljan i Petra Ćurković Sasa Buric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Toga jutra udarala je najjača bura ove zime. Prva marčana. Prethodne noći planinski vrhovi dobili su novi ne baš previše debeo bijeli pokrivač. Bilo je hladno kao u jaceri. Hoće li itko po ovakvom vremenu krenuti na Dinaru?

To pitanje mučilo nas je dok smo se kao reporterski dvojac automobilom uspinjali uz Gredu. Uska prometnica, trasirana i izgrađena unatrag nekoliko stoljeća, prije 20-ak godina prekrivena je asfaltnim slojem. Zbog velike visinske razlike između sela Bitelića, odakle počinje, i Ravnog Vrdova, gdje izlazi na planinsku visoravan, cestom se ide iz jednog u drugi oštri zavoj. A ispod je provalija duboka desetke metara...

'Vamo – Tamo'

Put uz Gredu jedan je od dvaju cestovnih smjerova kojima se asfaltom može stići iznad polovice nadmorske visine Dinare. Drugi smjer je iz sela Rumina na Dubova vrata. Njime se stiže na južni dio Vrdova, a ako se otuda želi do Ravnog Vrdova, ide se makadamskom cestom koja nije "ubojita" ni za osobne automobile.

---

image
Antonela Buljan i Petra Ćurković
Sasa Buric/Cropix
---

Fotoreporter Saša na Vrdovo ide prvi put. Kada smo se već popeli iznad Grede i stigli na kraj asfalta, ostao je zatečen pogledom na Ravno Vrdovo... Na uzvisini s druge strane ravnice jasno se vidio planinarski dom "Sveti Jakov", a gore iznad kočoperio se niz dinarskih vrhova u bijelom. Na prvom raskrižju Ravnog Vrdova putokaz je "Vamo – Tamo". To je za neupućene, da ne znaju gdje će!? Naš cilj bio je planinarski dom "Sveti Jakov", prvi put otvoren poslije punog "lockdowna".

– Prošlog vikenda imali smo doslovno invaziju na Dinaru. Prekrasan sunčan dan izvukao je više od 150 planinara, ljubitelja prirode i rekreativaca koji su do doma stigli automobilima, a onda su se razmiljeli označenim stazama prema dinarskim vrhovima. Danas će na Dinaru rijetki. Previše je hladno i prejaki su udari bure. Unatoč tomu odlučili smo otvoriti dom kako bismo im bili na usluzi, omogućili im da se nakon povratka ugriju i koriste sanitarni čvor. Evo, upravo prije vas stiglo je četvero prijatelja koji su česti gosti Dinare – referirao nam je Dražen Buljan, predsjednik Planinarskog društva "Sveti Jakov" iz Hrvaca i upravitelj istoimenoga planinarskog doma.

Sandra zaručnica?

Četvero netom pristiglih bili su Josip Kurobasa, član HPD-a "Kozjak" iz Kaštel Sućurca, Sandra Žolja, članica HPD-a "Mosor", Anita Barać iz PD-a "Jelinak" iz Trilja, i Zora Lukač, članica PD-a "Sv. Jakov". Stari su to prijatelji i ljubitelji prirode koji u planinama nastoje provesti svaki vikend. "Prva violina" je Josip, koji se na hladnoći čeliči u majici kratkih rukava.

– Bio sam i maneken, a od 1985. godine ronim na dah. Do sada sam se usudio zaroniti do dubine od 30 metara. Ulovio sam i golemu lignju od 2,7 kilograma. Prije pet godina kazao sam sebi: Tko može u dubine, može i u planine. Od tada sam stalno na Dinari. Na svakom vrhu do kojega stignem ja sam 30 metara iznad ostalih jer sebi uzimam pravo na nadmorsku visinu dodati još 30 metara zarona – kaže Kurobasa, kojega su prijateljice Anita i Zora "podbole" da mu je Sandra zaručnica...

– Ma, to su nedavno objavili na Fejsu pa je gorjelo. Nemojte ih slušati. Mi smo svi prijatelji – odmah će Josip, dok se Sandra udaljavala od njega, što bliže vatri u kaminu.

– Kao istinski ljubitelji Dinare, kakvih je sve više, sretni smo što je Hrvatski sabor nedavno donio zakon o proglašenju Dinare parkom prirode. Bilo je i vrijeme jer će to omogućiti da se Dinara zaštiti – kaže Josip.

– Za nas planinare Velebit je ćaća, a Dinara mater. Velebit je zaštićen odavno, a sada je, evo, na red stigla i Dinara – kaže Zora.

---

image
Zora Lukač i Anita Barać: Ništa bez drva
Sasa Buric/Cropix
---

U međuvremenu je stigao i tajnik PD-a "Sv. Jakov" Mirko Hrgović iz Satrića, sa suprugom Ljubicom. I njih dvoje vikende najčešće provode na Dinari. Mirko, uz tajničke poslove, nerijetko obavlja ulogu vodiča najavljenim grupama, a Ljubica, kad ustreba, uskače u kuhinju. Iako je bura onemogućavala normalno kretanje, Josip, Sandra, Anita, Zora, Mirko i Ljubica nisu propustili priliku napraviti "đir" koji su zbog hladnoće skratili. Taman kad su se vraćali u dom, na parkiralištu se zaustavio automobil iz kojeg su izišle dvije djevojke, Sinjanke Antonela Buljan i Petra Ćurković, obje obiteljskih korijena iz Bitelića. Antonela je magistra prava i zaposlenica je javnobilježničkog ureda u Trogiru. Redovito dolazi na Dinaru, čijem zovu, kaže, jednostavno ne može odoljeti. Petra je članica PD-a "Koćari" iz Glavica i planinari već tri godine.

– Obukle smo toplu višeslojnu odjeću i nije nam hladno. Obje volimo Dinaru. Ljepše nam je ovdje nego ispijati kavu na sinjskoj Pijaci. Danas ćemo do Maglaja – kaže Petra.

Kapelica iz 15. stoljeća

– Ovaj dom preuzeo je ulogu "vrata Dinare" od svoje izgradnje i doista mu pristaje takvo ime. Dinara je kultna planina, ne samo što je na njoj Sinjal (1831 mnm) kao najviši vrh u državi, već što je na toj planini pripremljena i s nje izvedena završna oslobodilačka akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu – "Oluja 95". Nas skupina zaljubljenika u planinu iz općine Hrvace već smo od 1997. provodili slobodno vrijeme na Dinari. Krajem 2005. godine osnovali smo planinarsko društvo. Dali smo mu ime "Sveti Jakov" po ovom dijelu Vrdova i kapelici posvećenoj sv. Jakovu, a koja po nekim zapisima i usmenoj predaji datira još iz 15. stoljeća. Ovu lokaciju izabrali smo i za gradnju planinarskog doma. Radove na izgradnji počeli smo 2006. godine, a svečano smo ga otvorili 28. studenoga 2008., na 14. obljetnicu akcije Hrvatske vojske "Zima 94". Ja sam od osnutka udruge njezin predsjednik, u toj ulozi sam vodio izgradnju doma, uz svekoliku potporu naše Općine i načelnika Dinka Bošnjaka. Meni su povjerili vođenje doma, a u tomu mi, među ostalima, puno pomaže Mirko Hrgović, posljednjih 12 godina na dužnosti tajnika – kaže predsjednik Buljan.

Markirane staze

A tajnik Hrgović domeće:

– Dom je otvoren tijekom cijele godine, osim ako je zbog visokog snijega neprohodno od Božića do veljače. Od ranog proljeća do kasne jeseni vikendima su, dok nije bilo pandemije koronavirusa, u pravilu bili zauzeti svi kreveti. Odavde do pojedinih vrhova subotom i nedjeljom kreće do 200 osoba i broj stalno raste. Od doma imamo četiri markirane staze, do Debelog brda (dva sata hoda), Maglaja (dva sata), Troglava (pet sati) i Velike Duvjakuše preko skloništa Vjetar s Dinare (četiri-pet sati). Mi smo trasirali i označili više od 50 kilometara staza. Inače su sve staze na Dinari uvezane i označene.

---

image
Druženje uz komin s obveznim maskama - Anita Barać, Sandra Žolja, Ljubica Hrgović i Zora Lukač
Sasa Buric/Cropix
---

Odakle su posjetitelji?

– Uz domaće iz cetinskoga kraja, najviše ih je iz Splita i sa širega splitskog područja, ali i cijele Dalmacije, te u sve većem broju iz svih krajeva Hrvatske. Naše društvo najviše surađuje s planinarskim udrugama iz cetinskoga kraja – "Svilajom", "Koćarima" i "Vukovima" iz Sinja, "Kamešnicom" iz Otoka, "Jelinkom" iz Trilja i "Zoljom" iz Vrlike te, naravno, s "Dinaridima" iz Splita, "Mosorom" i drugima iz Dalmacije, kao i HGSS-om. S "Koćarima" upravo pripremamo planinarsku školu, a uskoro ćemo imati i tečaj za markiranje uz uključivanje svih planinarskih udruga našega kraja – kazuju naši sugovornici.

Zabranjene novogradnje

Što za PD "Sveti Jakov" i ovaj dom znači proglašenje Dinare parkom prirode?

– Taj zakon dočekali smo usklikom: "Napokon!"

Bojite li se prenapučenosti planine vikendicama?

– Prostornim planovima općine Hrvace, u vikend-naselje ulazi se preko Dubovih vrata. Na ostalom dijelu Dinare, uključujući i Ravno Vrdovo, zabranjena je novogradnja. Dopuštena je samo obnova starih kuća i staja, i to izvornim građevinskim materijalom – kaže nam na kraju Buljan.

---

Blagovaonica, kuhinja, zahodi, spavaonice... sve to na tisuću metara!


Dom "Sveti Jakov" nalazi se na 1001 metar nadmorske visine. U prizemlju je velika blagovaonica s dnevnim boravkom, kuhinja, dva sanitarna čvora s tuševima i uredski prostor. Na katu su četiri spavaonice s 22 ležaja i dva zajednička zahoda, a u potkrovlju skupno ležište za 16 osoba. Uz korištenje pomoćnih ležajeva u domu može prespavati 50 osoba. Naravno, kad nema korone...

---

---

Zlu ne trebalo: Skloništa primaju po 20 osoba


Posebno smo ponosni na izgradnju planinarskog skloništa "Vjetar s Dinare" na Goveđoj kosi. Naš planinarski dom, prošle godine uvršten u "top 5" u Hrvatskoj, na stazi je "Via Croatica", a sklonište "Vjetar s Dinare" je na stazi "Puta Oluje".
Od osnutka PD-a "Sveti Jakov" pomagali smo HGSS-u i "Dinaridima" u gradnji skloništa na Dinari. Prije 30 godina zateći se u nevremenu na Dinari značilo je smrtnu opasnost jer se nije imalo gdje skloniti glavu. Danas s bilo koje točke na Dinari do najbližeg skloništa nema više od 1,5 sati hoda, a svako od tih šest-sedam skloništa može primiti najmanje 20 osoba.

---

---

image
Dražen Buljan (desno) i Mirko Hrgović, predsjednik i tajnik Planinarskog društva 'Sveti Jakov' iz Hrvaca
Sasa Buric/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix
Sasa Buric/Cropix
Dražen Buljan, Mirko Hrgović, Josip Kurobasa, Zora Lukač, Sandra Žolja i Anita Barać
Sasa Buric/Cropix
Dražen Buljan (desno) i Mirko Hrgović, predsjednik i tajnik Planinarskog društva 'Sveti Jakov' iz Hrvaca
Sasa Buric/Cropix
Druženje uz komin s obveznim maskama - Anita Barać, Sandra Žolja, Ljubica Hrgović i Zora Lukač
Sasa Buric/Cropix
Antonela Buljan i Petra Ćurković
Sasa Buric/Cropix
Zora Lukač i Anita Barać: Ništa bez drva
Sasa Buric/Cropix
Antonela Buljan i Petra Ćurković
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/na-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare-1085291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa200902d37c48513ce36ae1d65442789e85afc2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+%E2%80%98vratima%E2%80%98+odnedavnog+Parka+prirode+prava+invazija+planinara%3A+%E2%80%98Ni+mar%C4%8Dane+bure+ne+mogu+nas+otjerati+s+Dinare%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fna-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare-1085291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fna-vratima-odnedavnog-parka-prirode-prava-invazija-planinara-ni-marcane-bure-ne-mogu-nas-otjerati-s-dinare-1085291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ravno Vrdovo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
ZagoraRavno Vrdovo

Na ‘vratima‘ odnedavnog Parka prirode prava invazija planinara: ‘Ni marčane bure ne mogu nas otjerati s Dinare!‘

Piše Toni Paštar
19. ožujka 2021. - 23:41

Toga jutra udarala je najjača bura ove zime. Prva marčana. Prethodne noći planinski vrhovi dobili su novi ne baš previše debeo bijeli pokrivač. Bilo je hladno kao u jaceri. Hoće li itko po ovakvom vremenu krenuti na Dinaru?

To pitanje mučilo nas je dok smo se kao reporterski dvojac automobilom uspinjali uz Gredu. Uska prometnica, trasirana i izgrađena unatrag nekoliko stoljeća, prije 20-ak godina prekrivena je asfaltnim slojem. Zbog velike visinske razlike između sela Bitelića, odakle počinje, i Ravnog Vrdova, gdje izlazi na planinsku visoravan, cestom se ide iz jednog u drugi oštri zavoj. A ispod je provalija duboka desetke metara...

'Vamo – Tamo'

Put uz Gredu jedan je od dvaju cestovnih smjerova kojima se asfaltom može stići iznad polovice nadmorske visine Dinare. Drugi s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 16:46