StoryEditorOCM
ZagoraČUDAN POSTUPAK

HDZ-ov ministar u fotofinišu mandata srušio tri projekta u dalmatinskom zaleđu, investitor iz Izraela najavljuje tužbu!

Piše Forbes/Zadarski.hr
17. svibnja 2024. - 09:49

U zapletenom i čudnom postupku za dodjelu energetskog odobrenja koji traje više od dvije godine, u Narodnim novinama je osvanuo zaključak o poništenju natječaja za tri sunčane elektrane kod Benkovca.

Na javni natječaj su se lani javili izraelska tvrtka "Enlight Renewable Energy" i zagrebački "Ecodalm", koji međusobno konkuriraju projektima na istim lokacijama, a odluku o poništenju je "u interesu RH" donio tehnički ministar gospodarstva Damir Habijan (HDZ).

Deset mjeseci nakon što su raspisana tri nadmetanja za izdavanje energetskih odobrenja za sunčane elektrane kod Benkovca – za što su konkurirala dva sukobljena investitora koja su oko tih projekata angažirala i odvjetnike – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odlučilo je te natječaje poništiti, piše Forbes

Zaključak o poništenju s datumom 30. travnja objavljen je u Narodnim novinama od 8. svibnja, bez ikakvog objašnjenja. Takva se mogućnost predviđa jednom od točaka samog natječaja, koja kaže da "ministar može u interesu Republike Hrvatske, bez obrazloženja, zaključkom poništiti cijeli Javni natječaj". Očito, nešto tu temeljito nije štimalo, u papirima i (ili) proceduri.

Kako je Forbes Hrvatska pisao ujesen, u pitanju su natječaji za izdavanje energetskih odobrenja za tri sunčane elektrane u Zadarskoj županiji, a objavljeni su u srpnju prošle godine.

Za iste su lokacije odobrenja pokušale ishoditi izraelska tvrtka "Enlight Renewable Energy" i zagrebački "Ecodalm", u vlasništvu Stipe Pavića i Ivice Mitrovića, te su oko toga slale više požurnica pa i na ruke tadašnjeg ministra Davora Filipovića (HDZ).  

Zapeli u Benkovcu: Dva investitora bi na istom terenu gradila solarne elektrane, ministar Filipović nikako da presječe tko je dobitnik

image

Damir Habjan

Nera Simic/Cropix

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su u studenome prošle godine potvrdili da su od obje strane zaprimili više dopisa odvjetničkih ureda te da će “donijeti odluku temeljem provedenog natječaja nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica”. (Usput rečeno, iskazi interesa za te natječaje predani su na početku 2022. godine, pa cijeli postupak već traje dulje od dvije godine.) 

Odluku o odabiru najpovoljnije ponude za izdavanje energetskog odobrenja, na prijedlog povjerenstva, donosi ministar. Damir Habijan je, međutim, u svojim zadnjim minutama na vodećoj poziciji ovog resora taj slučaj presjekao drukčije.

Kako saznajemo od neslužbenog izvora upoznatog s problematikom, interno je već bila pripremljena odluka u korist izraelske tvrtke, no umjesto njene objave uslijedilo je poništenje natječaja.

To je, po svemu dosad poznatom, jedan od čudnijih postupaka izdavanja energetskih odobrenja.

U samom povjerenstvu, kako je objavljeno u tekstu (poništenog) natječaja, sudjelovalo je pet članova, a činili su ga: Ivo Milatić, državni tajnik, Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku, Sanja Ivelj, načelnica Sektora za energetska tržišta i infrastrukturu, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Zoran Pačandi, voditelj Službe za obnovljive izvore energije i Igor Vuković, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove.

Sada je vjerojatno moguće raspisivanje novog natječaja, ali službeno nije ništa objavljeno na internetskoj stranici Ministarstva, a nije jasno ni koja bi se od dviju tvrtki mogla na njemu i pojaviti. Stipe Pavić je u telefonskom razgovoru rekao da nije primio nikakvu obavijest od Ministarstva te da stoga i ne zna "što se dogodilo niti čiji papiri valjaju ili ne valjaju", pa ne zna ni što će poduzeti.

Dodaje da se na ministrovu odluku ne može formalno žaliti. Novinari Forbesa su pokušali dobiti komentar od "Enlighta", posredstvom njihovih odvjetnika, ali se do zaključenja teksta nisu javili.

Upada u oči da se, s jedne strane, radi o stranoj kompaniji koja je izlistana na burzama u Tel Avivu i New Yorku te ima velike planove u Hrvatskoj, a s druge je strane tvrtka malih domaćih poduzetnika s daleko manjim projektima.

Također, iz ranije objavljenih rješenja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja vezanih za procjenu utjecaja tih zahvata na okoliš, vidi se da se investitorska "bitka" za terene pokraj Benkovca prilično otvoreno vodila godinama prije samog natječaja za energetsko odobrenje (spominjala se pritom i "krađa projekta").    

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Izraelska kompanija je u Hrvatskoj prisutna od 2016. godine (upravlja vjetroelektranom "Lukovac" u Cisti Provo od 48,8 megavata), a najavila je daljnje velike planove u razvoju obnovljivih izvora energije u iznosu od čak 525 megavata.

Među ostalim, koliko je poznato, od hrvatskog developera "Aureus Solis" preuzela 2022. godine projekte o kojima se radi u ovom, sada poništenom natječaju: solarna elektrana "Benkovac" (60 megavata), "Raštević" (41 megavat) i "Kolarina" (38 megavata).

"Ecodalmovi" projekti na istim lokacijama su svaki snage do 10 megavata i zovu se "Benkovac 1, 2 i 3". Pavić kaže da je njegova tvrtka u razvoj tih projekata krenula prva, još 2018. godine, a oko izdavanja energetskog odobrenja je preko odvjetnika upozoravao Ministarstvo na proceduralne greške.  

Enlight pak nije htio komentirati slučaj i projekte koje su preuzeli ni kada smo u studenome o tome pisali, poručivši da “ne iznose, otkrivaju niti komentiraju u medijima ili bilo kojoj trećoj strani sadržaj ili dijelove administrativnih ili upravnih postupaka koji nisu u javnoj domeni“, piše Forbes.  

Nakon objave teksta, iz tvrtke Enlight Renewables Energy su 16. svibnja odgovorili na upit Forbes Hrvatska. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“Od trenutka naše prijave za energetska odobrenja (19. srpnja 2023.) do trenutka objave zaključka o poništenju navedenih natječaja (8. svibnja 2024.) prošlo je čak 294 dana. Podsjećamo da zakon propisuje da se ovakve odluke donose unutar 30 do maksimum 60 dana. Ovo ukazuje na, u krajnju ruku, neobična i neutemeljena postupanja unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kada je riječ o našem zahtjevu. S obzirom na ovaj i još niz drugih sličnih postupaka koje smo identificirali u ovom procesu od strane Ministarstva, a posljednji je objava ovog zaključka, razmatramo poduzimanje adekvatnih pravnih mjera kako bismo zaštitili svoja prava.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 17:52