stdClass Object ( [id] => 1100170 [title] => Draga Vuković iz Radošića: Moj sinjski soparnik bolji je od poljičkoga! Evo kako ga uz pomoć supruga Nikole i mentora Luke pečem na kominu u potkrovlju svoje kuće [alias] => draga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sinjanka Draga Vuković bacila je rukavicu u lice Poljičankama drznuvši se ustvrditi da je njezin soparnik, već prvi kojega je napravila, po kvalitetu sadržaja i ukusu iznad soparnika koji stižu s komina iz kolijevke te delicije u zaleđu Omiša.

I ne samo to, Draga je poslije degustacijskih pohvala za svoj prvi soparnik odmah ispekla drugi i s njim otišla ravno na sajmeni dan u Zadvarje, gdje je rasprodala sve, do posljednje fete. Pa će ubuduće svakoga utorka u Zadvarju nuditi tu deliciju, a s obzirom na to kako su krenule narudžbe, tijekom nadolazećeg ljeta poduzetnoj Dragi i njezinom nevjenčanom suprugu Nikoli, koji joj pomaže, bit će dvostruko vruće, malo od ljetne žege, a puno više od žerave s komina.

---

image
Draga Vuković i njezin soparnik: Mogao bi na izložbu
Toni Paštar
---

Materina škola

- Evo drugi put radim soparnik uz svoga drugog muža - kroz osmijeh će Draga koja nas je, na osnovi prethodnog dogovora, pozvala da perom i kamerom zabilježimo kako to ona u sinjskom naselju Radošić, prva u Cetinskoj krajini, proizvodi soparnik. Draga uvodno objašnjava da je rodom iz Jukića u Biteliću, naselju koje pripada općini Hrvace. Bila je udana, ali nije išlo pa se razvela od svoga u međuvremenu preminulog supruga, ali je zadržala njegovo prezime Vuković, koje nosi i njezin 20-godišnji sin. Novu ljubav našla je u krilu Nikole Klarića-Kukuza, koji se prije razveo od svoje supruge Vesne s kojom više nije nalazio zajednički jezik, ali zajedno s ponosom dijele roditeljstvo nad već odraslim sinom Mariom, koji je osnovao OPG.

---

image
Soparnik prije pečenja treba i nauljiti
Toni Paštar
---

Upravo je Vesna bila poveznica preko koje je Draga došla do potrebnog znanja za pripremu soparnika.

- Ja svašta radim, bavim se mnogim stvarima da bih zaradila koju kunu. Redovito pečem i prodajem uštipke, ali i štrudle, fritule, klasične pogače i kruh ispod peke. Hodajući po sajmovima vidjela sam da se soparnik svuda nudi i redovito proda. To me je ponukalo da ga i ja pokušam napraviti. Budući da to nikada nisam radila, niti gledala kako se radi, poslije razgovora s Lukom, suprugom bivše žene moga Nikole, shvatila sam da bi me on mogao uputiti, biti mi mentor, što je Luka sa zadovoljstvom prihvatio, a tomu se, naravno, nije protivila ni Vesna - uvela nas je u svoju soparničku priču Draga. Mentor Luka je iz omiških Novih Sela, od roda Čulić.

---

image
Rezanje na fete u obliku romba
Toni Paštar
---

Evo kako je on ovladao tehnologijom proizvodnje soparnika:

- Moja mater, kojoj je sada 78 godina, radila je soparnik cijeli život. I danas je u stanju sama napraviti pet soparnika dnevno. Kada sam god bio u prilici ja sam joj ložio vatru, što je najteži posao. Usput sam gledao što i kako ona radi pa sam upio potrebno znanje koje sada prenosim Dragoj. Draga je već bila izvještena s tijestom, a sve ostalo brzo uči, darovita je. Nikola se bavi vatrom i obavlja zahtjevniji fizički posao. Već poslije ove druge ture u pripremi i pečenju soparnika njih dvoje moći će u samostalnu proizvodnju – kaže Luka.

---

image
Soparnik je pečen, valja ga vratiti na siniju
Toni Paštar
---

Blitva s Bitelića

U obiteljski dom Drage i Nikole na Radošiću došli smo prošlog ponedjeljka u dogovoreno vrijeme u 9.30. Uz domaćine tu je bio i Luka. Nikola je, kaže, naložio vatru na kominu, koji se nalazi u potkrovlju obiteljske kuće, već oko 7.30. Suho granje graba i jasena odlično je ugrijalo dno komina od opeka. Glavni "proizvodni prostor" je kuhinja. Na šanku, koji dijeli kuhinjsku nišu od blagavaonice i dnevnog boravka, bilo je nanizano pet hrpa tijesta, a šestu je Draga već rastezala na siniji postavljenoj na kuhinjsku radnu plohu.

---

image
Draga poklapa nadjev drugim tijestom, a mentor Luka nadgleda
Toni Paštar
---

- Tijesto sam zamijesila sinoć. Imamo vlastitu pšenicu koju smo samljeli na vodenici u Hrvacama. Dodala sam malo i industrijskog bijelog brašna, sol i vodu i ostavila da tijesto odstoji cijelu noć. Jučer sam oprala blitvu i ostavila da se suši. Ovo je blitva koju sam ubrala na Biteliću, gdje to povrće bez problema prezimi - objašnjava Draga, završavajući rastezanje tijesta na prvoj siniji te potom nastavljajući isti posao na drugoj.

Kada je Draga razvukla tijesto i na drugoj siniji, sve pod budnim Lukinim okom, došlo je vrijeme punjenja sadržaja soparnika. Draga je najprije začinila već pripremljenu usitnjenu blitvu, crveni luk (kapulu) i peršin. Potom je sadržaj ravnomjerno rasporedila po tijestu na prvoj siniji. Tijesto s druge sinije namotala je na okrugli štap i potom ga razmotala, poklapajući njime nadjev na prvoj siniji. Uz upute Luke, koje nisu bile samo usmene već i pokazne, Draga je spojila krajeve obaju tijesta i slijepila ih, zatvarajući nadjev.

Peče se 17 minuta

Uslijedila je nova operacija. Gornje tijesto, koje će biti do plohe komina, Draga je posula brašnom od domaćeg kukuruza, također mljeveno na vodenici.

---

image
Namatanje tijesta
Toni Paštar
---

- Ovo se radi kako bi pripremljeni svježi soparnik lakše skliznuo sa sinije na komin. Sada kada sam ga posula kukuruznim brašnom, Nikola će na ovaj gornji dio staviti drugu siniju, obje sa soparnikom između preokrenuti i držeći ih na glavi odnijeti do komina. Tu će gornju siniju skinuti, a donju će donijeti nad očišćeni vrući komin i nageti je kako bi svježi soparnik skliznuo – objasnila je Draga. Sve što je Draga govorila Nikola je bespogovorno izvodio. Prije nego što je izveo posljednju operaciju, odložio je pripremljeni svježi soparnik između dviju sinija i raščistio plohu komina. Lopatom je sklonio žeru na rubove da bi potom Draga metlom omela lug koji se dodatno očistio mahanjem kuhinjskom krpom.

Kada je komin bio čist Nikola je, uz pomoć Drage i Luke, spustio svježi soparnik sa sinije na komin, a onda su Nikola i Luka na gornje tijesto nanijeli i ravnomjerno rasporedili žar. Taj žar se ubrzo na sredini počeo dizati.

- U ovoj fazi soparnik se peče, nadjev se kuha. Dobro je zatvoren pa se zato diže, ne oduši. To je odlično. Komin je dobro zagrijan. Ovaj prvi soparnik peći ćemo 17 minuta. Budući da će se na kominu ponovno ložiti vatra za drugi pa onda i treći soparnik, sljedeće soparnike peći ćemo po 15 minuta – objašnjava Luka.

---

image
Priprema nadjeva
Toni Paštar
---

Kada se pečenje prvog soparnika približavalo kraju, Nikola je navukao vatrozaštitne rukavice. Čim je Luka kazao da je soparnik gotov, s njegove gornje strane maknuli su ostatke žeravice, a onda je Nikola uzeo ispečeni soparnik i s komina ga navukao na pripremljenu siniju. U međuvremenu je na prvoj slobodnoj siniji Draga već započela s rastezanjem prvog tijesta za drugi soparnik... Kada je cijeli postupak pripreme okončan, ponovno pod nadzorom Luke, za koje vrijeme je Nikola zapalio novu vatru i pripremio potrebnu žeravicu na kominu, drugi soparnik stavljen je na pečenje.

Vodilica nožu

Dok se pekao Draga je na onaj prvi, već malo ohlađeni, s gornje strane rukom dobro natrljala ulje i usitnjeni bijeli luk. Onda je Luka uzeo obrađenu dasku dugu kojih 80-ak centimetara i široku 8 centimetara, koja mu je bila vodilica oštrom nožu za rezanje soparnika na fete. Naravno, u obliku romba.

Izrezani soparnik bio je spreman za degustaciju. Iako potpisnik ovih redaka ne spada u naročite ljubitelje te delicije, jer više preferira meso i ribu, već poslije prvog zalogaja proradile su žlijezde u usnoj šupljini i indicirale izvanredni doživljaj okusa. Soparnik iz kućne radinosti Drage Vuković iz sinjskog Radošića ima sve atribute koji pripadaju toj deliciji.

I što je Dragoj najvažnije, o kvalitetnom soparniku iz Cetinske krajine već se pročulo pa će se sigurno sve češće pripremati na kominu u potkrovlju obiteljske kuće para Nikole Klarića-Kukuza i Drage Vuković. Već su stigle prve narudžbe za obiteljska slavlja, a Draga će sa svojim soparnikom biti redovito na sajmovima.

---

SASTOJCI

Za jedan soparnik utrošim 1,5 kilograma brašna za tijesto i još toliko dok razvlačim tijesto na sinijama, 1,8 kilograma blitve, jednu kapulu, jednu vezicu peršina, 7,5 decilitara vode, 9 žlica miješanog ulja (maslinovo i suncokretovo u omjeru 1:1), pola glavice luka i sol.

---

---

LJEKOVITO BILJE Sirup protiv kašlja

Radim i biljne pripravke, a najkvalitetniji je moj sirup protiv kašlja. Njega spravljam od trava ive, kadulje, korijena bijelog sljeza, ploda badema i karameliziranog šećera. Svatko tko je jednom probao taj moj sirup dolazi ponovno, tvrdeći da mu nijedan farmaceutski pripravak nije ravan - kaže nam Draga.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DELICIJA S BLITVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DELICIJA S BLITVOM 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-18 10:18:30 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => i snimio Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-20 13:49:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-20 13:49:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856440.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856412.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856530.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856528.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856526.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856524.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856492.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856486.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/18\/17856458.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar"," Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar","Toni Pa\u0161tar"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Razvla\u010denje tijesta","Soparnik prije pe\u010denja treba i nauljiti","Draga Vukovi\u0107 i njezin soparnik: Mogao bi na izlo\u017ebu","Rezanje na fete u obliku romba","Nikola pod budnim okom Drage i Luke iskre\u0107e soparnik sa sinije na vru\u0107i komin","Soparnik je pe\u010den, valja ga vratiti na siniju","Draga poklapa nadjev drugim tijestom, a mentor Luka nadgleda","Namatanje tijesta","Priprema nadjeva"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","75:45","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x933","hd_17856440_1920.jpg":"1920x1080","k_17856440_1280.jpg":"1280x1280","k_17856440_1024.jpg":"1024x1024","k_17856440_640.jpg":"640x640","k_17856440_480.jpg":"480x480","k_17856440_340.jpg":"340x340","k_17856440_220.jpg":"220x220","o_17856440_1280.jpg":"1280x622","o_17856440_1024.jpg":"1024x497","o_17856440_640.jpg":"640x311","o_17856440_480.jpg":"480x233","o_17856440_340.jpg":"340x165","o_17856440_220.jpg":"220x106","h_17856440_1280.jpg":"1280x854","h_17856440_1024.jpg":"1024x683","h_17856440_640.jpg":"640x427","h_17856440_480.jpg":"480x320","h_17856440_340.jpg":"340x227","h_17856440_220.jpg":"220x147","pp_17856440_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856440_1024.jpg":"805x1024","pp_17856440_640.jpg":"503x640","pp_17856440_480.jpg":"377x480","pp_17856440_340.jpg":"267x340","pp_17856440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_17856412_1920.jpg":"1920x1080","k_17856412_1280.jpg":"1280x1280","k_17856412_1024.jpg":"1024x1024","k_17856412_640.jpg":"640x640","k_17856412_480.jpg":"480x480","k_17856412_340.jpg":"340x340","k_17856412_220.jpg":"220x220","o_17856412_1280.jpg":"1280x622","o_17856412_1024.jpg":"1024x497","o_17856412_640.jpg":"640x311","o_17856412_480.jpg":"480x233","o_17856412_340.jpg":"340x165","o_17856412_220.jpg":"220x106","h_17856412_1280.jpg":"1280x854","h_17856412_1024.jpg":"1024x683","h_17856412_640.jpg":"640x427","h_17856412_480.jpg":"480x320","h_17856412_340.jpg":"340x227","h_17856412_220.jpg":"220x147","pp_17856412_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856412_1024.jpg":"805x1024","pp_17856412_640.jpg":"503x640","pp_17856412_480.jpg":"377x480","pp_17856412_340.jpg":"267x340","pp_17856412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3950","hd_17856530_1920.jpg":"1920x1080","k_17856530_1280.jpg":"1280x1280","k_17856530_1024.jpg":"1024x1024","k_17856530_640.jpg":"640x640","k_17856530_480.jpg":"480x480","k_17856530_340.jpg":"340x340","k_17856530_220.jpg":"220x220","o_17856530_1280.jpg":"1280x2633","o_17856530_1024.jpg":"1024x2106","o_17856530_640.jpg":"640x1316","o_17856530_480.jpg":"480x987","o_17856530_340.jpg":"340x699","o_17856530_220.jpg":"220x452","h_17856530_1280.jpg":"1280x854","h_17856530_1024.jpg":"1024x683","h_17856530_640.jpg":"640x427","h_17856530_480.jpg":"480x320","h_17856530_340.jpg":"340x227","h_17856530_220.jpg":"220x147","pp_17856530_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856530_1024.jpg":"805x1024","pp_17856530_640.jpg":"503x640","pp_17856530_480.jpg":"377x480","pp_17856530_340.jpg":"267x340","pp_17856530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3950","hd_17856528_1920.jpg":"1920x1080","k_17856528_1280.jpg":"1280x1280","k_17856528_1024.jpg":"1024x1024","k_17856528_640.jpg":"640x640","k_17856528_480.jpg":"480x480","k_17856528_340.jpg":"340x340","k_17856528_220.jpg":"220x220","o_17856528_1280.jpg":"1280x2633","o_17856528_1024.jpg":"1024x2106","o_17856528_640.jpg":"640x1316","o_17856528_480.jpg":"480x987","o_17856528_340.jpg":"340x699","o_17856528_220.jpg":"220x452","h_17856528_1280.jpg":"1280x854","h_17856528_1024.jpg":"1024x683","h_17856528_640.jpg":"640x427","h_17856528_480.jpg":"480x320","h_17856528_340.jpg":"340x227","h_17856528_220.jpg":"220x147","pp_17856528_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856528_1024.jpg":"805x1024","pp_17856528_640.jpg":"503x640","pp_17856528_480.jpg":"377x480","pp_17856528_340.jpg":"267x340","pp_17856528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_17856526_1920.jpg":"1920x1080","k_17856526_1280.jpg":"1280x1280","k_17856526_1024.jpg":"1024x1024","k_17856526_640.jpg":"640x640","k_17856526_480.jpg":"480x480","k_17856526_340.jpg":"340x340","k_17856526_220.jpg":"220x220","o_17856526_1280.jpg":"1280x622","o_17856526_1024.jpg":"1024x497","o_17856526_640.jpg":"640x311","o_17856526_480.jpg":"480x233","o_17856526_340.jpg":"340x165","o_17856526_220.jpg":"220x106","h_17856526_1280.jpg":"1280x854","h_17856526_1024.jpg":"1024x683","h_17856526_640.jpg":"640x427","h_17856526_480.jpg":"480x320","h_17856526_340.jpg":"340x227","h_17856526_220.jpg":"220x147","pp_17856526_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856526_1024.jpg":"805x1024","pp_17856526_640.jpg":"503x640","pp_17856526_480.jpg":"377x480","pp_17856526_340.jpg":"267x340","pp_17856526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_17856524_1920.jpg":"1920x1080","k_17856524_1280.jpg":"1280x1280","k_17856524_1024.jpg":"1024x1024","k_17856524_640.jpg":"640x640","k_17856524_480.jpg":"480x480","k_17856524_340.jpg":"340x340","k_17856524_220.jpg":"220x220","o_17856524_1280.jpg":"1280x622","o_17856524_1024.jpg":"1024x497","o_17856524_640.jpg":"640x311","o_17856524_480.jpg":"480x233","o_17856524_340.jpg":"340x165","o_17856524_220.jpg":"220x106","h_17856524_1280.jpg":"1280x854","h_17856524_1024.jpg":"1024x683","h_17856524_640.jpg":"640x427","h_17856524_480.jpg":"480x320","h_17856524_340.jpg":"340x227","h_17856524_220.jpg":"220x147","pp_17856524_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856524_1024.jpg":"805x1024","pp_17856524_640.jpg":"503x640","pp_17856524_480.jpg":"377x480","pp_17856524_340.jpg":"267x340","pp_17856524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_17856492_1920.jpg":"1920x1080","k_17856492_1280.jpg":"1280x1280","k_17856492_1024.jpg":"1024x1024","k_17856492_640.jpg":"640x640","k_17856492_480.jpg":"480x480","k_17856492_340.jpg":"340x340","k_17856492_220.jpg":"220x220","o_17856492_1280.jpg":"1280x622","o_17856492_1024.jpg":"1024x497","o_17856492_640.jpg":"640x311","o_17856492_480.jpg":"480x233","o_17856492_340.jpg":"340x165","o_17856492_220.jpg":"220x106","h_17856492_1280.jpg":"1280x854","h_17856492_1024.jpg":"1024x683","h_17856492_640.jpg":"640x427","h_17856492_480.jpg":"480x320","h_17856492_340.jpg":"340x227","h_17856492_220.jpg":"220x147","pp_17856492_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856492_1024.jpg":"805x1024","pp_17856492_640.jpg":"503x640","pp_17856492_480.jpg":"377x480","pp_17856492_340.jpg":"267x340","pp_17856492_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x933","hd_17856486_1920.jpg":"1920x1080","k_17856486_1280.jpg":"1280x1280","k_17856486_1024.jpg":"1024x1024","k_17856486_640.jpg":"640x640","k_17856486_480.jpg":"480x480","k_17856486_340.jpg":"340x340","k_17856486_220.jpg":"220x220","o_17856486_1280.jpg":"1280x622","o_17856486_1024.jpg":"1024x497","o_17856486_640.jpg":"640x311","o_17856486_480.jpg":"480x233","o_17856486_340.jpg":"340x165","o_17856486_220.jpg":"220x106","h_17856486_1280.jpg":"1280x854","h_17856486_1024.jpg":"1024x683","h_17856486_640.jpg":"640x427","h_17856486_480.jpg":"480x320","h_17856486_340.jpg":"340x227","h_17856486_220.jpg":"220x147","pp_17856486_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856486_1024.jpg":"805x1024","pp_17856486_640.jpg":"503x640","pp_17856486_480.jpg":"377x480","pp_17856486_340.jpg":"267x340","pp_17856486_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3950","hd_17856458_1920.jpg":"1920x1080","k_17856458_1280.jpg":"1280x1280","k_17856458_1024.jpg":"1024x1024","k_17856458_640.jpg":"640x640","k_17856458_480.jpg":"480x480","k_17856458_340.jpg":"340x340","k_17856458_220.jpg":"220x220","o_17856458_1280.jpg":"1280x2633","o_17856458_1024.jpg":"1024x2106","o_17856458_640.jpg":"640x1316","o_17856458_480.jpg":"480x987","o_17856458_340.jpg":"340x699","o_17856458_220.jpg":"220x452","h_17856458_1280.jpg":"1280x854","h_17856458_1024.jpg":"1024x683","h_17856458_640.jpg":"640x427","h_17856458_480.jpg":"480x320","h_17856458_340.jpg":"340x227","h_17856458_220.jpg":"220x147","pp_17856458_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856458_1024.jpg":"805x1024","pp_17856458_640.jpg":"503x640","pp_17856458_480.jpg":"377x480","pp_17856458_340.jpg":"267x340","pp_17856458_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7444685 Threads: 4 Questions: 1533398702 Slow queries: 4662537 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110726603 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/draga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce-1100170 [printLink] => /dalmacija/zagora/draga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce-1100170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221982 [name] => soparnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => soparnik [link] => /tag/soparnik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DELICIJA S BLITVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Draga Vuković iz Radošića: Moj sinjski soparnik bolji je od poljičkoga! Evo kako ga uz pomoć supruga Nikole i mentora Luke pečem na kominu u potkrovlju svoje kuće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856440.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Toni Paštar [mainImageDesc] => Razvlačenje tijesta [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856440.jpg [title] => Razvlačenje tijesta Toni Paštar ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856412.jpg [title] => Soparnik prije pečenja treba i nauljiti Toni Paštar ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856530.jpg [title] => Draga Vuković i njezin soparnik: Mogao bi na izložbu Toni Paštar ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856528.jpg [title] => Rezanje na fete u obliku romba Toni Paštar ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856526.jpg [title] => Nikola pod budnim okom Drage i Luke iskreće soparnik sa sinije na vrući komin Toni Paštar ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856524.jpg [title] => Soparnik je pečen, valja ga vratiti na siniju Toni Paštar ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856492.jpg [title] => Draga poklapa nadjev drugim tijestom, a mentor Luka nadgleda Toni Paštar ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856486.jpg [title] => Namatanje tijesta Toni Paštar ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/18/17856458.jpg [title] => Priprema nadjeva Toni Paštar ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sinjanka Draga Vuković bacila je rukavicu u lice Poljičankama drznuvši se ustvrditi da je njezin soparnik, već prvi kojega je napravila, po kvalitetu sadržaja i ukusu iznad soparnika koji stižu s komina iz kolijevke te delicije u zaleđu Omiša.

I ne samo to, Draga je poslije degustacijskih pohvala za svoj prvi soparnik odmah ispekla drugi i s njim otišla ravno na sajmeni dan u Zadvarje, gdje je rasprodala sve, do posljednje fete. Pa će ubuduće svakoga utorka u Zadvarju nuditi tu deliciju, a s obzirom na to kako su krenule narudžbe, tijekom nadolazećeg ljeta poduzetnoj Dragi i njezinom nevjenčanom suprugu Nikoli, koji joj pomaže, bit će dvostruko vruće, malo od ljetne žege, a puno više od žerave s komina.

---

image
Draga Vuković i njezin soparnik: Mogao bi na izložbu
Toni Paštar
---

Materina škola

- Evo drugi put radim soparnik uz svoga drugog muža - kroz osmijeh će Draga koja nas je, na osnovi prethodnog dogovora, pozvala da perom i kamerom zabilježimo kako to ona u sinjskom naselju Radošić, prva u Cetinskoj krajini, proizvodi soparnik. Draga uvodno objašnjava da je rodom iz Jukića u Biteliću, naselju koje pripada općini Hrvace. Bila je udana, ali nije išlo pa se razvela od svoga u međuvremenu preminulog supruga, ali je zadržala njegovo prezime Vuković, koje nosi i njezin 20-godišnji sin. Novu ljubav našla je u krilu Nikole Klarića-Kukuza, koji se prije razveo od svoje supruge Vesne s kojom više nije nalazio zajednički jezik, ali zajedno s ponosom dijele roditeljstvo nad već odraslim sinom Mariom, koji je osnovao OPG.

---

image
Soparnik prije pečenja treba i nauljiti
Toni Paštar
---

Upravo je Vesna bila poveznica preko koje je Draga došla do potrebnog znanja za pripremu soparnika.

- Ja svašta radim, bavim se mnogim stvarima da bih zaradila koju kunu. Redovito pečem i prodajem uštipke, ali i štrudle, fritule, klasične pogače i kruh ispod peke. Hodajući po sajmovima vidjela sam da se soparnik svuda nudi i redovito proda. To me je ponukalo da ga i ja pokušam napraviti. Budući da to nikada nisam radila, niti gledala kako se radi, poslije razgovora s Lukom, suprugom bivše žene moga Nikole, shvatila sam da bi me on mogao uputiti, biti mi mentor, što je Luka sa zadovoljstvom prihvatio, a tomu se, naravno, nije protivila ni Vesna - uvela nas je u svoju soparničku priču Draga. Mentor Luka je iz omiških Novih Sela, od roda Čulić.

---

image
Rezanje na fete u obliku romba
Toni Paštar
---

Evo kako je on ovladao tehnologijom proizvodnje soparnika:

- Moja mater, kojoj je sada 78 godina, radila je soparnik cijeli život. I danas je u stanju sama napraviti pet soparnika dnevno. Kada sam god bio u prilici ja sam joj ložio vatru, što je najteži posao. Usput sam gledao što i kako ona radi pa sam upio potrebno znanje koje sada prenosim Dragoj. Draga je već bila izvještena s tijestom, a sve ostalo brzo uči, darovita je. Nikola se bavi vatrom i obavlja zahtjevniji fizički posao. Već poslije ove druge ture u pripremi i pečenju soparnika njih dvoje moći će u samostalnu proizvodnju – kaže Luka.

---

image
Soparnik je pečen, valja ga vratiti na siniju
Toni Paštar
---

Blitva s Bitelića

U obiteljski dom Drage i Nikole na Radošiću došli smo prošlog ponedjeljka u dogovoreno vrijeme u 9.30. Uz domaćine tu je bio i Luka. Nikola je, kaže, naložio vatru na kominu, koji se nalazi u potkrovlju obiteljske kuće, već oko 7.30. Suho granje graba i jasena odlično je ugrijalo dno komina od opeka. Glavni "proizvodni prostor" je kuhinja. Na šanku, koji dijeli kuhinjsku nišu od blagavaonice i dnevnog boravka, bilo je nanizano pet hrpa tijesta, a šestu je Draga već rastezala na siniji postavljenoj na kuhinjsku radnu plohu.

---

image
Draga poklapa nadjev drugim tijestom, a mentor Luka nadgleda
Toni Paštar
---

- Tijesto sam zamijesila sinoć. Imamo vlastitu pšenicu koju smo samljeli na vodenici u Hrvacama. Dodala sam malo i industrijskog bijelog brašna, sol i vodu i ostavila da tijesto odstoji cijelu noć. Jučer sam oprala blitvu i ostavila da se suši. Ovo je blitva koju sam ubrala na Biteliću, gdje to povrće bez problema prezimi - objašnjava Draga, završavajući rastezanje tijesta na prvoj siniji te potom nastavljajući isti posao na drugoj.

Kada je Draga razvukla tijesto i na drugoj siniji, sve pod budnim Lukinim okom, došlo je vrijeme punjenja sadržaja soparnika. Draga je najprije začinila već pripremljenu usitnjenu blitvu, crveni luk (kapulu) i peršin. Potom je sadržaj ravnomjerno rasporedila po tijestu na prvoj siniji. Tijesto s druge sinije namotala je na okrugli štap i potom ga razmotala, poklapajući njime nadjev na prvoj siniji. Uz upute Luke, koje nisu bile samo usmene već i pokazne, Draga je spojila krajeve obaju tijesta i slijepila ih, zatvarajući nadjev.

Peče se 17 minuta

Uslijedila je nova operacija. Gornje tijesto, koje će biti do plohe komina, Draga je posula brašnom od domaćeg kukuruza, također mljeveno na vodenici.

---

image
Namatanje tijesta
Toni Paštar
---

- Ovo se radi kako bi pripremljeni svježi soparnik lakše skliznuo sa sinije na komin. Sada kada sam ga posula kukuruznim brašnom, Nikola će na ovaj gornji dio staviti drugu siniju, obje sa soparnikom između preokrenuti i držeći ih na glavi odnijeti do komina. Tu će gornju siniju skinuti, a donju će donijeti nad očišćeni vrući komin i nageti je kako bi svježi soparnik skliznuo – objasnila je Draga. Sve što je Draga govorila Nikola je bespogovorno izvodio. Prije nego što je izveo posljednju operaciju, odložio je pripremljeni svježi soparnik između dviju sinija i raščistio plohu komina. Lopatom je sklonio žeru na rubove da bi potom Draga metlom omela lug koji se dodatno očistio mahanjem kuhinjskom krpom.

Kada je komin bio čist Nikola je, uz pomoć Drage i Luke, spustio svježi soparnik sa sinije na komin, a onda su Nikola i Luka na gornje tijesto nanijeli i ravnomjerno rasporedili žar. Taj žar se ubrzo na sredini počeo dizati.

- U ovoj fazi soparnik se peče, nadjev se kuha. Dobro je zatvoren pa se zato diže, ne oduši. To je odlično. Komin je dobro zagrijan. Ovaj prvi soparnik peći ćemo 17 minuta. Budući da će se na kominu ponovno ložiti vatra za drugi pa onda i treći soparnik, sljedeće soparnike peći ćemo po 15 minuta – objašnjava Luka.

---

image
Priprema nadjeva
Toni Paštar
---

Kada se pečenje prvog soparnika približavalo kraju, Nikola je navukao vatrozaštitne rukavice. Čim je Luka kazao da je soparnik gotov, s njegove gornje strane maknuli su ostatke žeravice, a onda je Nikola uzeo ispečeni soparnik i s komina ga navukao na pripremljenu siniju. U međuvremenu je na prvoj slobodnoj siniji Draga već započela s rastezanjem prvog tijesta za drugi soparnik... Kada je cijeli postupak pripreme okončan, ponovno pod nadzorom Luke, za koje vrijeme je Nikola zapalio novu vatru i pripremio potrebnu žeravicu na kominu, drugi soparnik stavljen je na pečenje.

Vodilica nožu

Dok se pekao Draga je na onaj prvi, već malo ohlađeni, s gornje strane rukom dobro natrljala ulje i usitnjeni bijeli luk. Onda je Luka uzeo obrađenu dasku dugu kojih 80-ak centimetara i široku 8 centimetara, koja mu je bila vodilica oštrom nožu za rezanje soparnika na fete. Naravno, u obliku romba.

Izrezani soparnik bio je spreman za degustaciju. Iako potpisnik ovih redaka ne spada u naročite ljubitelje te delicije, jer više preferira meso i ribu, već poslije prvog zalogaja proradile su žlijezde u usnoj šupljini i indicirale izvanredni doživljaj okusa. Soparnik iz kućne radinosti Drage Vuković iz sinjskog Radošića ima sve atribute koji pripadaju toj deliciji.

I što je Dragoj najvažnije, o kvalitetnom soparniku iz Cetinske krajine već se pročulo pa će se sigurno sve češće pripremati na kominu u potkrovlju obiteljske kuće para Nikole Klarića-Kukuza i Drage Vuković. Već su stigle prve narudžbe za obiteljska slavlja, a Draga će sa svojim soparnikom biti redovito na sajmovima.

---

SASTOJCI

Za jedan soparnik utrošim 1,5 kilograma brašna za tijesto i još toliko dok razvlačim tijesto na sinijama, 1,8 kilograma blitve, jednu kapulu, jednu vezicu peršina, 7,5 decilitara vode, 9 žlica miješanog ulja (maslinovo i suncokretovo u omjeru 1:1), pola glavice luka i sol.

---

---

LJEKOVITO BILJE Sirup protiv kašlja

Radim i biljne pripravke, a najkvalitetniji je moj sirup protiv kašlja. Njega spravljam od trava ive, kadulje, korijena bijelog sljeza, ploda badema i karameliziranog šećera. Svatko tko je jednom probao taj moj sirup dolazi ponovno, tvrdeći da mu nijedan farmaceutski pripravak nije ravan - kaže nam Draga.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Toni Paštar Toni Paštar Toni Paštar  Toni Paštar Toni Paštar Toni Paštar Toni Paštar Toni Paštar Toni Paštar
Toni Paštar
Razvlačenje tijesta
Toni Paštar
Soparnik prije pečenja treba i nauljiti
Toni Paštar
Draga Vuković i njezin soparnik: Mogao bi na izložbu
Toni Paštar
Rezanje na fete u obliku romba
Toni Paštar
Nikola pod budnim okom Drage i Luke iskreće soparnik sa sinije na vrući komin
Toni Paštar
Soparnik je pečen, valja ga vratiti na siniju
Toni Paštar
Draga poklapa nadjev drugim tijestom, a mentor Luka nadgleda
Toni Paštar
Namatanje tijesta
Toni Paštar
Priprema nadjeva
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/draga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce-1100170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21d32d2ff0e091f33443c62cb8c7696a0a3f9d2c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Draga+Vukovi%C4%87+iz+Rado%C5%A1i%C4%87a%3A+Moj+sinjski+soparnik+bolji+je+od+polji%C4%8Dkoga%21+Evo+kako+ga+uz+pomo%C4%87+supruga+Nikole+i+mentora+Luke+pe%C4%8Dem+na+kominu+u+potkrovlju+svoje+ku%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdraga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce-1100170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdraga-vukovic-iz-radosica-moj-sinjski-soparnik-bolji-je-od-poljickoga-evo-kako-ga-uz-pomoc-supruga-nikole-i-mentora-luke-pecem-na-kominu-u-potkrovlju-svoje-kuce-1100170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DELICIJA S BLITVOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraDELICIJA S BLITVOM

Draga Vuković iz Radošića: Moj sinjski soparnik bolji je od poljičkoga! Evo kako ga uz pomoć supruga Nikole i mentora Luke pečem na kominu u potkrovlju svoje kuće

Piše i snimio Toni Paštar
20. svibnja 2021. - 15:49

Sinjanka Draga Vuković bacila je rukavicu u lice Poljičankama drznuvši se ustvrditi da je njezin soparnik, već prvi kojega je napravila, po kvalitetu sadržaja i ukusu iznad soparnika koji stižu s komina iz kolijevke te delicije u zaleđu Omiša.

I ne samo to, Draga je poslije degustacijskih pohvala za svoj prvi soparnik odmah ispekla drugi i s njim otišla ravno na sajmeni dan u Zadvarje, gdje je rasprodala sve, do posljednje fete. Pa će ubuduće svakoga utorka u Zadvarju nuditi tu deliciju, a s obzirom na to kako su krenule narudžbe, tijekom nadolazećeg ljeta poduzetnoj Dragi i njezinom nevjenčanom suprugu Nikoli, koji joj pomaže, bit će dvostruko vruće, malo od ljetne žege, a puno više od žerave s komina.

Materina škola

- Evo drugi put radim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:13