ZadarZadranka dinka slavica udomila troje otočNih mališana s posebnim potrebama

Zadar: Djeca više ne lutaju gladna i bosa zahvaljujući teta Dinki

Piše Joomla\CMS\User\User
13. ožujak 2008. - 10:09

Troje djece s jednog zadarskog otoka živjelo je prepušteno samo sebi, s bolesnom majkom, do prije četiri godine kad su topli dom našli kod udomiteljice. Danas se više ne boje mraka i nepoznatih ljudi, kaže majka heroj Dinka Slavica

Anamarija (16), Marijan (14) i Danijela (11) danas su djeca koja više nisu gladna. Nije ih strah mraka, nepoznatih ljudi i više ne osjećaju studen koja prodire do kosti. Sada nisu sami, prepušteni sebi i neizvjesnosti koje nosi svako novo buđenje.

Prošle su pune četiri godine otkada su se s jednog udaljenijeg zadarskog otoka doselili u grad i u topli dom njihove tete Dinke (55) koja ih je prihvatila kao svoju djecu. Dinka Slavica je jedna od rijetkih žena u Zadru koja je udomila troje djece s posebnim potrebama.

- Oduvijek sam željela imati veliku obitelj, i imam tri kćeri, od 31, 30 i 23 godine. Prije desetak godina umro mi je suprug, a ja sam otišla u invalidsku mirovinu. Istina je da mi je trebao novac jer su mi se kćeri još školovale, ali uvijek sam maštala o tome kako bi željela nekome pomoći, spasiti neko dijete. U početku sam čak razmišljala o posvojenju, ali kako sam za takvo što bila već starija, udomiteljstvo mi se učinilo kao najsretnije riješenje - kazuje vitalna i temperamentna teta Dinka.

Prije pet godina podnijela je zahtjev za udomiteljstvom zadarskom Centru za socijalnu skrb, a njihov poziv duboko ju je šokirao. 

- Mislila sam da ću se brinuti o malim, zdravim bebama. Kada su me pozvali u Centar, rekli su kako je riječ o dvije sestre i bratu koji se, prema zakonu, ne smiju odvajati i koji su još k tome odgojeno zapuštena i mentalno bolesna djeca. Bila sam u totalnom šoku. Jako sam se uplašila, ali nisam htjela odustati - prisjeća se Dinka Slavica.

- Njihova majka je duševno bolesna i nije se u mogućnosti za njih brinuti, a otac radi kao pomorac i mjesecima je na brodu. Djeca su na otoku po cijele dane lutala, prepuštena sama sebi, gladna, gola i bosa. Kad su došli kod mene, željni svega, u početku su se znali toliko prejesti da bi povraćali. Bili su strašno boležljivi, pa je bilo puno neprospavanih noći. Ali, oni su tako topla, dobroćudna, poslušna djeca i danas kada su najteži dani iza nas, oni su moja najveća sreća – kaže teta Dinka.

 Teta Dinka Slavica dobiva novčanu naknadu, ali ona je nedovoljna jer u pravilu ne pokriva troškove dječjih potreba. Ne želi razmišljati o trenutku odvajanja jer će ona uvijek biti uz njih i onda kada ih osposobi za život na njihovu otoku.

Samo pet udomiteljskih obitelji

 Unatoč velikoj medijskoj akciji posljednjih godina pod nazivom “Svako dijete treba obitelj” te nizu predavanja i tribina koje je stručni tim zadarskog Centra za socijalnu skrb održavao, na zadarskom području to nije dalo očekivane rezultate.

 Prema Zakonu, potencijalni udomitelji moraju proći psihološki test, treba im potvrda da nisu lišeni roditeljskog prava, liječnička potvrda da su psihički i fizički zdravi te potvrda o vlasništvu stana ili kuće. Novčane naknade su različite ovisno o dobi i djetetovu psihofizičkom zdravlju, a kreću se od 1400 do 2100 kuna po djetetu. Trenutačno je na području Zadra pet obitelji koje će dobiti dozvolu za bavljenje udomiteljstvom djece - kazala je socijalna radnica Marijana Buljan-Stipanić.#DINKASLAVICA