ZadarUdruga ‘aktivni student’

Zadar: AKstu prijavio Sveučilište

Piše Joomla\CMS\User\User
14. ožujak 2008. - 17:07

Željko Primorac / Foto: CROPIX
Udruga “Aktivni student” zatražila je od Europskog studentskog informacijskog biroa, sa sjedištem u Bruxellesu, da stane u obranu prava studenta, odnosno da ih zaštiti od pritiska kojem ih je izložila uprava Sveučilišta u Zadru.

Prosvjedi koje je Udruga “Aktivni student” (AKSTU) krajem prošle godine organizirala zbog poskupljenja cijena Studentskog doma, završili su prijavom koja je iz Rektorata Sveučilišta u Zadru upućena Općinskom državnom odvjetništvu.

Prijava je podnesena zbog najave predsjednika AKSTU-a Željka Primorca da će članovi Udruge i stanara zauzeti Studentski dom ako ih itko pokuša izbaciti jer su odbili plaćati stanarinu po povećanim cijenama. Studenti su organizirali dva prosvjedna skupa, smatrajući kako je Senat cijenu stanarine nepravedno i bezrazložno povećao sa 130 na 300 kuna.

U Rektoratu Sveučilišta doznajemo kako je njihova prijava Općinskom državnom odvjetništvu bila izraz zaštite institucije. - Sveučilište ima odgovornost prema kojoj nije moglo propustiti da nadležne upozori na mogućnost da se prosvjedi pretvore u izvjestan oblik nasilja. To je, jednostavno, bila naša pravno-proceduralna obveza, kojom za Udrugu “Aktivni student” nije bilo nikakvih posljedica, objasnila je glasnogovornica Marijana Šešelja, dodajući kako Sveučilište nije zaprimilo nikakvu prijavu od međunarodne studentske organizacije.

Željko Primorac, predsjednik AKSTU-a, kaže kako je s njim obavljen obavijesni razgovor. – Na razgovor su me polovicom siječnja pozvali policijski inspektori, koji mi u početku nisu htjeli otkriti tko me je prijavio. Nikada nisam dobio zapisnik s tog razgovora, a ni informaciju hoće li ili neće protiv mene ići tužba. Tek smo neformalnim kanalima doznali kako je prijava Sveučilišta odbačena kao neosnovana, tvrdi Primorac.

Kako je AKStu član Saveza studenta Hrvatske, koji pripada Europskom studentskom informacijskom birou (ESIB) koji pokriva 36 država, preko njihove predstavnice u Zagrebu Udruga je prijavila sveučilišnu upravu koja, prema očitovanju AKTUS-a, vrši pritisak na studente.

EPEHA

#AKTIVNISTUDENT#EUROPSKISTUDENTSKIINFORMACIJSKIBIRO