Zadarpanika na pagu

I strani mediji s velikom pozornošću prate požar na Zrću, prenose izjave svjedoka: Bože, ovdje je kaos'

Piše K. M. B.

Strani mediji, među kojima Mirror i RT, prate razvoj situacije s velikim požarom na Zrću.

U prvim informacijama navode kako su zbog vatre koja je okružila plažu evakuirane tisuće posjetitelja hip hop festivala. Na video snimci koju su priložili uz vijest se vidi plamena i čuje panični glas koji kaže na engleskom. “O moj Bože, ovo je kaos!”. Na drugom videu su prizori evakuacije te se u pozadini čuje mirniji glas koji im govori.”Napustite klub mirno, nema potrebe za panikom sve je pod kontrolom. Usporite malo, ne želimo da itko bude ozlijeđen.”.

Jes Storey, koji je s prijateljima bio u noćnom klubu Papaya izjavio je za Mirror:

”Plameni jezici su povremeno bili dvostruko viši od stabala, a oblak dima je rastao jako brzo! Primijetili smo vatru dok smo snimali video iz povišenog VIP dijela kluba te smo primijetili da se brzo širi šumom u zaljevu zbog jakog vjetra. Odmah smo odlučili otići. Mnogi su snimali požar i nisu razmišljali o bijegu, ali mi smo procijenili kako je bolje napustiti klub prije stampeda. Oni na nižim razinama nisu ni vidjeli vatru.”

Kristijan Rovan iz Slovenije, koji je evakuiran iz Papaye gdje je čekao nastup američkog repera Tyga, kazao je za Mirror kako je vatrogascima u gašenju veliki problem predstavljao vjetar.

Glasnogovornik Fresh Island festivala je izjavio za medije: Za vrijeme požara na udaljenom dijelu otoka, zaustavili smo nastupe po savjetu policije i vatrogasaca zbog mjera predostrožnosti. Osiguranje je ispratilo posjetitelje do plaže i parkirališta iza kluba Noa kako bi ih autobusima prebacili do Novalje.

Požar je, podsjetimo, izbio noćas oko jedan sat i vrlo brzo je evakuirano čak 10 tisuća ljudi.

Vatra je iza osam sati stavljena pod kontrolu, a gradonačelnik Novalje Ante Dabo izjavio je da klub iz kojeg su ljudi evakuirani nije ugrožen.

Zaustavljena vatrena stihija na Zrću! Gradonačelnik Dabo: Požar je pod kontrolom, vatrogasci zaslužuju sve pohvale. Cijeli je otok pokazao solidarnost!

'Požar je izbio tik iza kluba Calypso, koji je najstariji klub na plaži Zrće i bio je ugrožen, ali zahvaljujući naporu vatrogasaca, klub nije izgorio i nije oštećen. Vatra je čak došla do trafo stanice, ali uspjeli smo sve to uspješno prebroditi i završili smo priču', rekao je Dabo za N1.

Dodao je da je požar bio izuzetno velik, a gašenje je otežavala jaka i olujna bura, no vatrogasci su ga uspjeli staviti pod kontrolu. Ujutro su na teren stigli i kanaderi, a Dabo kaže da je požar sada potpuno pod kontrolom, opasnosti više nema, a prema svim podacima, nema ni ozlijeđenih.

#ZRćE# POžAR# PAG