Dalmacija Zadar

Privremeni upravitelj nadbiskupije msgr. Milivoj Bolobanić: Nisam egzorcist, ali kad se pojavi slučaj to se radi

Msgr. Bolobanić kazao je da će dužnost obnašati sve do izbora novog nadbiskupa, za što je procijenio da će potrajati oko pola godine

Imenovan sam privremenim upraviteljem Zadarske nadbiskupije, no i sada ću se truditi da nađem vremena za susrete s ljudima kojima je teško. Pomažem ljudima koji su bolesni, psihički i fizički, duhovni dio posla mi je uvijek bio više pri srcu od administrativnog. Nisam egzorcist jer u Hrvatskoj nema službeno imenovanog egzorcista, ali kad god se pojavi slučaj da je potreban egzorcist, to se radi, imao sam to više puta – rekao je msgr. Milivoj Bolobanić, novoimenovani privremeni upravitelj Zadarske nadbiskupije nakon smrti msgr. Ivana Prenđe.

Bolobanić se u utorak predstavio javnosti, kazavši da će ovu dužnost obnašati sve do izbora novog nadbiskupa, za što je procijenio da će potrajati oko pola godine.

Msg. Milivoj Bolobanić

- Imam ovlasti obavljati sve poslove koje je obavljao i nadbiskup, jedino ne mogu zarediti svećenika. Drugo je sve isto, a Sveta Stolica je preko svojeg nuncija Roberta Cassarija započela proceduru izbora novog nadbiskupa. Svatko tko je zaređen za svećenika, može biti imenovan nadbiskupom, Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu poznate su biografije svih naših svećenika, sve se zna, za savjet će se pitati biskupi, ali sve u tajnosti. Novi zadarski nadbiskup ne mora, iako može, biti svećenik sa zadarskog područja – rekao je msgr. Bolobanić navodeći primjer kardinala Josipa Bozanića koji je, dok je bio biskup na Krku, izabran za zagrebačkog nadbiskupa.

Iznenađen odlukom

Milivoj Bolobanić kazao je da ga je iznenadila odluka šestorice svećenika, Zbora savjetnika Zadarske nadbiskupije, koji su ga protekle subote izabrali za privremenog upravitelja, jer je očekivao da će upravitelja izabrati između sebe. 

- Glasovanje je bilo tajno i ne znam što ih je navelo da me izaberu. Pretpostavljam da je moje petogodišnje iskustvo generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, u teškom poslijeratnom razdoblju od 1996. do 2001. godine, presudilo u toj odluci – naveo je msgr. Bolobanić, koji uz funkciju privremenog upravitelja nadbiskupije neće napustiti službu župnika na Stanovima.

Lada Kalmeta / EPEHA
foto: vladimir ivanov/cropix 

Autor knjige ‘Kako prepoznati zamke Zloga’

Msgr. Bolobanić procijenio je da on neće biti imenovan novim nadbiskupom Zadarske nadbiskupije jer je on, kako je rekao, ‘u godinama’.

Bolobanić je 73-godišnjak, rodom s otoka Oliba, a u biografiji koju je podijelio, navedeno je da je poznat u Hrvatskoj i u svijetu, gdje je predvodio niz duhovnih vježbi. Autor je knjige o egzorcizmu ‘Kako prepoznati zamke Zloga’, tiskane u Hrvatskoj u pet izdanja te prevedene na nekoliko svjetskih jezika.

Zahvala nadbiskupije

Zadarska nadbiskupija zahvalila je svim strukturama crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj i inozemstvu te medijima, na suosjećanju i dostojnom ispraćaju preminulog msgr. Ivana Prenđe.

- Vaši su izrazi suosjećanja dodatno osvijetlili koliko je blagi lik našeg pokojnog nadbiskupa dotaknuo srca mnogih – navedeno je u priopćenju Zadarske nadbiskupije u kojem stoji da je msgr. Prenđa bio 112. pastir u 17 stoljeća postojanja zadarske Crkve.

 

Naslovnica Zadar
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last