Dalmacija Zadar

u organizaciji kluba studenata

Prosvjed pred zadarskim sudom zbog puštanja petorke osumnjičene za grupno silovanje: mladi u crnom zapalili svijeće, nosili su majice s natpisom 'Sama si to tražila'

u organizaciji kluba studenata

Studenti i građani prosvjedovali su u srijedu navečer pred zadarskim Županijskim sudom zbog nedavne odluke suca istrage Ivana Markovića da se petorica mladića osumnjičenih za silovanje maloljetnice puste na slobodu uz mjere opreza.

Odjeveni u crno, nosili su majice s natpisom "Sama si to tražila" i veliki transparent "Žene i djevojčice žrtve HR pravosuđa". Na ulici ispred suda zapalili su svijeće.

Prosvjed je organizirao Klub studenata/ica sociologije Antifjaka, a na svom su Facebook profilu objavili i tekst u kojem su objasnili što ih je ponukalo na ovu akciju.

"U još jednom u nizu slučajeva nasilja nad djevojčicama i ženama, sudovi u Zadru su pokazali da im zaštita žrtve nije prioritet, kao ni, razmjerno zločinu, kazniti počinitelje. Pokazali su nerazumijevanje trauma djevojčica i žena, a potom ih i sami dodatno traumatizirali dugotrajnim sudskim procesima prebacujući pritom dio krivnje s počinitelja na njih. Umjesto društvenog korektiva i mjesta ravnopravnosti, sudovi su (p)ostali nadgradnja ostalih institucija te javnih i privatnih prostora koji djevojčice i žene ušutkavaju, etiketiraju i diskriminiraju', napisali su, među ostalim, studenti okupljeni u Klubu Antifjaka.

Naslovnica Zadar