Dalmacija Zadar

priča sa zadarske peškarije

Grdobinu od 35 kila ribar ulovio na - tomboli: 'Jesam ti reka kad sam je vidi' da je naša! Jutros ništa ulovili nismo, tako da nam je ovo uletilo samo tako, znam kako ćemo je spremiti!'

priča sa zadarske peškarije

– Ovako je najpoštenije! Na žgrip! Na sreću! – govori Damir Končurat, vlasnik kvartovske ribarnice "Galeb" u Zadru, koji je u petak, na tomboli, "poklonio" grdobinu tešku čak 24 (neočišćena 35!) kilograma, dugu više od metra. "Neman" je ulovljena u srijedu između Jabuke i Sveca. Trebalo je kupiti tiket od 30 kuna i čekati petak, 11 sati, da se dozna dobitnik. A dobitak je stajao izložen na drvenoj bačvi ispred ribarnice, mameći poglede i uzdahe prolaznika...

– Mogli smo je dosad pedeset puta prodati restoranima za puno više novaca, ma nisam to htio. Ovako je lipše, kad se okupe svi, i gledaju, komentiraju, a najbitnije je to što je ovako poštenije – kaže Damir.

Kako se bližilo 11 sati, pozvao je jednu baku, slučajnu prolaznicu, da izvuče dobitnika. I izvukla je tiket s imenom i brojem Željka Jurina, člana posade ribarskog broda "Atlant" iz Kukljice. "Dođite s karijolom, dobili ste grdobinu!" poručio mu je Damir. I za sat vremena cijela se posada "nacrtala" u ribarnici.

 

– Jesam ti reka kad sam je vidi' da je naša! Jutros ništa ulovili nismo, tako da nam je ovo uletilo samo tako! – sjajio je Jurlina ugledavši zvjerku koja može nahraniti bar pedeset ljudi.

A spremit će je, kaže, malo na gradele, malo na brujet, pa uzima u ruku demižanu bijelog vina koju je Damir pripremio za pobjednike.

E pa u slast, momci...

Naslovnica Zadar