Dalmacija Zadar

'novalja' 'zajahala' gat

Drama u Zadru: katamaran udario u obalu, ima i ozlijeđenih! Putnici tvrde da su brodu otkazale komande

'novalja' 'zajahala' gat

Jadrolinijin katamaran "Novalja" u srijedu oko 8 sati udario je u obalu na ulazu u zadarsku luku u središtu grada.

Katamaran održava redovitu liniju Ist - Molat - Zadar, a uzrok havarije, kako se neslužbeno doznaje, je otkazivanje komando na plovilu.

Katamaran je, naime, jutros ušao u luku i kretao se prema gradskom mostu kad je zapovjednik shvatio da su mu komande otkazale. Kako doznaje Zadarski.hr, odlučio je da motor ne gasi i nekako je katamaran uspio okrenuti za 180 stupnjeva tako da ne udari u gradski most, usmjerivši ga prema izlazu iz luke, odnosno Đigi. Tamo je uspio izbjeći velike jahte na vezu tako da nikoga nije oštetio i nasadio se na rivu. 

Katamaranu je oštećen donji dio pramca kojim je udario u obalu.

Na mjesto događaja odmah su izašli djelatnici Lučke kapetanije Zadar.

- Bilo nas je oko dvadesetak na brodu. Ušli smo u luku kada su otkazale komande. Kapetan je pokušao izaći iz luke kako ne bi udario u most, ali nije uspio i udario je u Đigu. Mislim da je odlično reagirao i da je ovo bilo najbolje rješenje, rekao nam je jedan od putnika s katamarana "Novalja" za Zadarski.hr.

Jadrolinijin katamaran "Novalja" koji povezuje otoke Ist i Molat sa Zadrom nasukao se na lukobranu gradske luke jutros oko 7.40 sati. Iako je u katamaranu bilo dvadesetak putnika, prema prvim neslužbenim informacijama jedan mornar je ozlijedio ruku, a jedan stariji putnik zatražio je liječničku pomoć.

O nasukavanju katamarana "Novalja" oglasila se i Jadrolinija:

"Danas je tijekom dolaska u Zadar nešto prije 8 sati, na redovnoj liniji Ist - Molat - Zadar katamaran "Novalja" udario u gat na ulazu u putnički dio gradske luke. Putnici su iskrcani s broda, a u tijeku su standarde procedure tijekom ovakvih nezgoda. Prema prvim informacijama nema ekološkog onečišćenja mora, a katamaran je pretrpio oštećenja trupa. Linija s polaskom iz Zadara u 13 sati bit će redovno održana zamjenskim katamaranom", naveli su iz Jadrolinije.

 

 

 

 

Naslovnica Zadar