Dalmacija Zadar

opasni šiptar

Tko je u Zadru uhićeni pripadnik Zemunskog klana? Bio je vođa narkobande, ubio je inspektora kad mu je opkoljena kuća, a jedan detalj oko njegove kazne jako je čudan

opasni šiptar

U rutinskoj kontroli prometa u Zadru je u ponedjeljak ujutro uhvaćen 53-godišnji Josip Golomejić zvani Šiptar, jedan od istaknutih pripadnika Zemunskog klana koji je u Srbiji odslužio 17 godina zatvora zbog ubojstva inspektora beogradske policije, ali i dilanja heroina i kokaina dok je bio na slobodnim vikendima za vrijeme izdržavanja kazne.
I u Zadru je uhićen zbog 232 grama kokaina 'raspizanog' u male omote, a u njegovu apartmanu u mjestu Privlaka kraj Zadra, gdje živi od 2016. i posjeduje više nekretnina, uz drogu je nađena veća količina novca i strojnica "uzi" s više od sto komada streljiva i pištolj sa streljivom u cijevi. Otkriveno je to jučer, na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave zadarske.

- Zadarska policija zapečatila je i zatvorila još jedan dilerski obrt, koji je dobro poslovao u preprodaji kokaina. U ponedjeljak u 9.40 sati 53-godišnjak je zatečen u Zadru kako upravlja svojim Audijem A8 zadarskih registracijskih oznaka. Pregledom automobila pronađen je veći novčani iznos u eurima i kunama, što je pobudilo sumnju da potječu od kriminalnih aktivnosti, nakon čega je i uhićen, a novac je oduzet. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Zadru, izvršena je pretraga Audija i apartmanskog objekta u Privlaci, gdje je pronađeno i oduzeto 232 grama droge kokain, razvaganog i vakumiranog u omote od po 20, 30 i 50 grama- kazao je šef zadarske krim policijeBore Mršić.

Uz drogu, novac i oružje, policija je kod Golomejića pronašla i više komunikacijskih uređaja, medu kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju, kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog miljea. I strojica "uzi" koju je posjedovao koristi se u najtežim ubojstvima poput uličnih likvidacija. Zato se sumnja da je povezan s kriminalnim skupinama pojedincima iz više susjednih država, kao i s kriminalnim miljeom na zadarskom području. Pronađena droga bila je namijenjena preprodavačima i konzumentima na zadarskom području, a na uličnom narkotržištu njezina vrijednost je preko 250 tisuća kuna.

Kako doznajemo, Golomejić je rođen u Zemunu u Srbiji, a uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo. Srpski mediji o njemu su zadnjih 20 godina izvještavali kao o istaknutom Zemuncu, vođi narkobande, a 1998. godine ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića, inspektora Odeljenja za potrage beogradske policije. Zločin se dogodio 17. listopada u Železniku, kada je policija opkolila Golomejićevu kuću jer je za njim bila raspisana tjeralica nakon neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina. Dok je bježao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je pucao i smrtno ranio inspektora Obradovića.

Zatvorski biznis

Međutim, na kraju je uspio pobjeći, a poslije je utvrđeno je te noći prebjegao iz Srbije u Hrvatsku gdje se skrivao godinu dana. Uhićen je krajem listopada 1999. godine na slovensko-austrijskom graničnom prijelazi Karavanke, i to preko međunarodne tjeralice. U zatvoru Zabela pokraj Beograda kaznu je počeo služiti 2001. godine, a unatoč težini kaznenog djela za koje je osuđen, ubojstva policajca, nakon tri godine prebačen je u poluotvoreni paviljnon.

Tako je dobio status slobodnjaka pa je gotovo svaki vikend provodio na slobodi, a iz zatvora je organizirao i vodio biznis narkoticima. Na kraju je, tijekom jednog od tih slobodnih vikenda, uhićen u policijskoj akciji tijekom primopredaje paketa s drogom.

Posao je, očito, nastavio i na zadarskom području.

Golomejić je jučer priveden pritvorskom nadzorniku, a općinskom državnom odvjetniku u Zadru protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Kako doznajemo, Šiptar je ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, nakon čega je priveden na ročište kod suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor zbog mogućnosti bijega i utjecaja na svjedoke.

Naslovnica Zadar