Dalmacija Zadar

probudili smo ministra

'Slobodna' spriječila prijevaru neviđenih razmjera! Natječaj će biti poništen, parcele za mlade ipak neće dobiti bogati

probudili smo ministra

Ministar državne imovine Goran Marić poslao je u srijedu dopis načelniku općine Sveti Filip i Jakov Zoranu Pelicariću kojim od njega traži žurno poništenje natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u zoni Rabatin!

Riječ je o 40 hektara zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna koje je država 22. listopada darovala Općini za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji iz tog mjesta. Međutim, dva dana nakon svečanog potpisivanja ugovora, Općina raspisuje javni natječaj za prodaju tih terena, ali u njemu se mlade obitelji nigdje ne spominju, već se 62 parcele, čija se površina kreće od najmanjih 363 do najvećih 918 metara kvadratnih, prodaju po principu licitacije, tko da više.

Početna cijena bila je 65 eura po kvadratu, a otvaranje ponuda održano je u utorak u Općinskoj vijećnici, i to nakon što su se ponude mogle poslati u roku od samo osam dana.

Država parcele darovala mladima, a Općina ih prodaje bogatima! Ogorčeni mještani boje se javno govoriti, ali sumnjaju da se i prije natječaja znalo tko je bacio oko na koju česticu

Međutim, nakon što je priča o natječaju objavljena u Slobodnoj Dalmaciji, gdje su mlade obitelji iz Sv. Filipa i Jakova prosvjedovale zbog ovakvog načina prodaje nekad državnog, a sada općinskog zemljišta čija je namjena bila prvenstveno stambeno zbrinjavanje i zadržavanje mladih u mjestu, ministar Marić jučer je tražio žurno poništenje tog natječaja.

- Javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta k.o. Sveti Filip i Jakov objavljen 24. listopada 2018. godine nije u duhu odluke Vlade Republike Hrvatske o darivanju nekretnina u k.o. Sveti Filip i Jakov, temeljem koje je i potpisan ugovor. Predlažemo da raspišete novi javni natječaj s izmijenjenim uvjetima: rokom za podnošenje ponuda do minimalno 30 dana i jasno naglašenim kriterijima prema kojima prednost imaju mlade obitelji s područja općine Sveti Filip i Jakov, koje nemaju riješeno stambeno pitanje, a sve kako biste potaknuli ostanak mladih na vašem području - stoji u dopisu koji je ministar Marić jučer poslijepodne poslao općinskom načelniku.

Nekoliko sati ranije, dok se još nije znalo da će natječaj biti poništen, u Općinskoj vijećnici, pred posebnim povjerenstvom koje je osnovao načelnik, javno su otvarane ponude za 62 terena na Rabatinu. Iako su nakon bure koja se podigla u javnosti oko ove priče za sam događaj bila angažirana dva zaštitara na ulazu, a preko puta vijećnice bilo je parkirano i policijsko vozilo, sve je prošlo mirno.

Kako doznajemo od Filipjanaca, na otvaranju ponuda okupilo se 30-ak ponuditelja koji su licitirali od početnih 482 kune, koliko je bila najniža kupoprodajna cijena po procjeni sudskog vještaka, do najviših 590 kuna po metru kvadratnom. Za parcele gdje je bilo više zainteresiranih, izabrana je najviša ponuda, baš kako je stajalo u natječaju.

Uz domaće Filipjance, kažu nam, među ponuditeljima je bilo i osoba koje nisu iz samog mjesta. Ono što je svih iznenadilo jest činjenica da se za pojedine terene - neke i posebno atraktivne, za koje se po tom turističkom mjestu smještenom na pola puta između Zadra i Biograda već tjednima šuška tko će ih kupiti i tamo graditi apatmane - jučer nitko nije javio.

- Je li razlog tome što je priča izašla u novinama, pa je sve bilo pod povećalom, pogotovo ti najatraktivniji tereni, sad možemo samo nagađati. Ali, nakon svega što se pričalo po općini zadnjih mjesec dana, stvarno je čudno da nitko nije htio pojedine parcele po toj cijeni - rekli su nam mještani.

Osim kratkog roka, neuobičajano je bilo i to da za ponuditelje nije bilo nikakvog kriterija osim da ne smiju biti dužni prema Općini Sveti Filip i Jakov i prema Poreznoj upravi. Za sve drugo, uvjeta nije bilo.

Kupci terena koje je država poklonila Općini za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji nisu uopće morali biti mladi, nisu morali biti bez stana ili nekretnine, nisu čak morali biti iz općine Sveti Filip i Jakov niti ikada tamo živjeti. Nije bilo nikakve liste mladih obitelji, nikakvog bodovanja ili prava na prednost. Ukratko, svaki od 62 terena mogao je kupiti bilo tko pod jednim, jedinim uvjetom: da za kvadrat terena licitira najvišu cijenu.

Zašto je Općina na takav način odlučila rasprodati nekoliko desetaka milijuna kuna vrijedno zemljište koje im je prepušteno s vrlo jasnom namjenom, od načelnika Pelicarića nismo mogli doznati jer s nama o toj temi nije želio razgovarati, pa čak ni saslušati pitanja o tome na što su njegovi mještani imali najviše primjedbi. Baš zbog tih primjedbi, natječaj je na kraju poništen, isti dan kad su za njega otvarane ponude.

POS više i ne spominju

Iako je prije, prilikom predstavljanja Rabatina kao nove stambene zone, i sam načelnik općine spominjao mogućnost izgradnje POS-ovih zgrada na parcelama koje se nalaze na južnoj strani naselja, o tome se više ne govori, a ti su tereni, kako doznajemo, jučer također bili na licitaciji.

Olovkom odavno upisani 'kupci'

Za razliku od vijećnice gdje je sve proteklo mirno, burno je bilo na internetskim portalima, gdje je objava ove priče iz Svetog Filipa i Jakova izazvala brojne reakcije. Tako se među komentarima pojavila čak i preslika prostornog plana zone Rabatin podijeljena na 62 parcele, gdje je kraj većine terena olovkom upisano ime budućih vlasnika, odnosno kupaca tih terena.

Ta je lista navodno nastala puno prije nego što je sam natječaj objavljen, zbog čega Svetim Filipom i Jakovom već neko vrijeme kruže priče kako u zoni Rabatin ima najmanje stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, a puno više apartmana. A to je, na kraju, potvrdio i sam natječaj koji je, za ovu vrstu ponuda, trajao neuobičajeno kratko.

 

Naslovnica Zadar