Dalmacija Zadar

noćna detonacija

Malo turističko mjesto poznato je po 'vatrenom' rješavanju nesuglasica: 'Eksplodiralo je samo metar od zida sobe u kojoj spavaju mala djeca!'

noćna detonacija

Još uvijek smo svi u šoku. Moju obitelj spasio je Bog! Bomba je eksplodirala samo metar od zida sobe u kojoj spavaju mala djeca. Srećom, nitko nije ozlijeđen. Nadam se da će policija uhvatiti krivca, da se zna imenom i prezimenom tko je to napravio, rekao nam je potreseni Živko Dragaš, otac 27-godišnjeg Marka, vlasnika Jaguara ispod kojeg je noćas oko četiri sata u Bibinjama postavljena i aktivirana bomba.

Jaguar se nalazio ispred garaže obiteljske kuće u Ulici kralja Petra Krešimira IV., a uz njega je bio parkiran BMW u vlasništvu 33-godišnjeg Markova i Danijelova brata, koji je također oštećen u eksploziji.

- Na Jaguaru je nastala totalna šteta. Auto je u vlasništvu sina Marka, ali zapravo ga je koristio stariji sin, Danijel. Ne znamo što je uzrok ovome i ne sumnjamo ni na koga - objašnjava Živko.

U utorak ujutro policijskom trakom bio je zatvoren velik dio Ulice kralja Petra Krešimira IV., a na licu mjesta provodio se policijski očevid. Prolaz pješacima i automobilima bio je zabranjen, a rotacijska svjetla iznenadila su slučajne prolaznike.

- Usrid noći samo je odjednom roknulo! Spavao sam i to me probudilo. Ovo je strašno što se događa u mjestu. Bolje se ne mišat - rekao nam je potreseni susjed koji živi samo par kuća dalje od mjesta incidenta.

Šokirani susjedi naslonjeni na ograde svojih vrtova u jutarnjim su satima još zgroženo prepričavali detalje oko sinoćnje detonacije za koju su se svi složili da je zvučala kao grmljavina.

- Bila sam na kauču, onako u polusnu. Kada je odjeknulo, kao iz topa sam se dignula i nisam znala kako reagirati. Odmah sam istrčala ispred kuće, a u ulici nije bilo nikoga. Vrlo brzo je stigla policija koja je odmah zatvorila cijelu ulicu - ispričala nam starija gospođa.

Policijskim očevidom na automobilima utvrđeno je da je ispod Jaguara aktivirana eksplozivna naprava, a u eksploziji je oštećen i BMW u vlasništvu 33-godišnjaka, koji je bio parkiran do njega. U eksploziji je oštećena i fasada obiteljske kuće u vlasništvu 61-godišnjeg oca Živka, te stakla na susjednoj kući u vlasništvu 76-godišnjaka.

- U tijeku je kriminalističko istraživanje ovog događaja, u sklopu kojeg se u službenim prostorijama policije nalazi jedan muškarac kojeg se dovodi u vezu s ovim događajem. Protiv nepoznatog počinitelja Državnom odvjetništvu podnosi se kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom - stoji u policijskom priopćenju.

Danijel Dragaš poznat je policiji iz 2008. godine kada se povezivao s Tomislavom Petkovićem Srićom koji je javnosti poznat kao jedan od "likova" iz policijske akcije "Selo" u kojoj su zadarski policajci zaplijenili najveću količinu heroina u svojoj povijesti, pet kilograma heroina 40-postotne čistoće i pet kilograma smjese paracetamola i kofeina.

Nakon što je za "Selo" dobio 13,5 godina zatvora, Sriću se optužnicom teretilo i da je 19. veljače 2008. godine svom prijatelju Danijelu Dragašu prodao dva paketića heroina od 2,44 i 1,02 grama. Dragašu je heroin ostavljao na tajnome mjestu u Sukošanu, a on bi mu pak novac za drogu ostavljao u kutiji od cigareta također na tajnome mjestu. I jedan i drugi uhićeni su nakon policijskog praćenja.

Neposredno nakon Srićina uhićenja u Bibinjama je u obiteljskoj kući kroz oko propucana njegova 31-godišnja supruga Ana Trešćec. Zbog pokušaja ubojstva na zatvorske kazne osuđeni su nevjenčani supruzi Gorana Lukić (37) iz Zadra i Elvis Mirkov (39) iz Bibinja. Mirkov, koji je koristeći "scorpion" s prigušivačem ispalio hitac u njezinu glavu, osuđen je na 10 godina, a Gorana Lukić, koja ga je zbog svađe s Anom nagovorila na obračun, osuđena je na šest godina zatvora.

Specijalci su im redoviti gosti

Da su Bibinje već dobro poznate po "vatrenom" rješavanju međusobnih nesuglasica, zbog čega je već više puta to malo turističko mjesto pokraj Zadra posjetila interventna policija, najbolje bi mogli posvjedočiti stanari Brižićeve ulice.
Samo u toj maloj bibinjskoj ulici u neposrednoj blizini osnovne škole 2015. godine dva puta je bačena eksplozivna naprava u nekoliko mjeseci, zbog čega je već pola Brižićeve bilo na – poligrafu! Improvizirana bomba najprije je bačena u dvorište kuće 49-godišnjaka. Detonirala je u blizini ostave i uzrokovala samo materijalnu štetu, zbog čega je uhićen i 30-godišnji napadač otprije poznat policiji.

Nekoliko mjeseci poslije ispaljena je i ručna granata u dvorište kuće starijeg bračnog para koji je mirno provodio večer. Na mjestu udara granata je napravila krater, a geleri su oštetili fasadu obiteljske kuće.

Improvizirana eksplozivna naprava aktivirana je i na Silvestrovo prošle godine u 23.40 sati ispred ulaznih vrata u općinsku zgradu u Bibinjama. Eksplozija je izbila ulazna vrata. Iste je godine eksplozija zabilježena i na bibinjskom brdu Križ, gdje je nepoznati počinitelj eksplozivnom napravom oštetio unutrašnjost prostorije koju je za druženje koristila jedna bibinjska lovačka udruga.

Četiri godine prije eksplozijom je 'garnirana' i tradicionalna proslava svetog Roka u Bibinjama, kada je u večernjim satima nepoznati počinitelj ili više njih na brod 40-godišnjaka bacilo eksplozivnu napravu. U eksploziji je oštećena kabina broda, a materijalna šteta zbrajala se u desecima tisuća kuna. Počinitelji za ta djela nisu pronađeni.

- Sve dok nije uhićen glavni diler, ovdje se droga dilala usred dana kao kruh. Sada je malo bolje, ali problemi i dalje traju. Šteta, ljeti je sve puno turista, oni i ne slute što se događa - kazao je tada jedan od mještana Bibinja koje je u svibnju prošle godine zbog oružanog sukoba pištoljima blokirala interventna policija. U vatrenom obračunu koji se odvijao ispred niza apartmana i restorana tik uz more u centru mjesta tada su tri osobe lakše ozlijeđene.

Božana Sviličić

Naslovnica Zadar