Dalmacija Zadar

sprema se veliki prosvjed

Građani traže da se s bazne stanice hitno izmjeste sa zvonika crkve: 'Od raka je umrlo sedam ljudi, još je dvoje oboljelo, nevjerojatno je da nam nitko nije ništa rekao'

sprema se veliki prosvjed

U srijedu, s početkom u 16 sati, stanovnici Ulice Augusta Šenoe i Borika održat će mirni javni prosvjed "protiv nezakonite izgradnje trafostanice na Trgu kardinala Alozija Stepinca i za izmještanje baznih stanica u zvoniku crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Boriku".

Organizatori prosvjeda traže da se zaustavi gradnja trafostanice na sadašnjem mjestu i "vrati" na prostornim planom predviđenu lokaciju, te da se izmjeste bazne stanice teleoperatera iz zvonika.

Prosvjed se organizira na adresi Augusta Šenoe 3, ispred župnog dvora crkve BZBDM, nakon što je Grad Zadar, na zahtjev "Elektre", izdao pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju trafostanice na trgu između boričke crkve i obiteljske kuće Rikarda i Sanje Perković, poznatih zadarskih odvjetnika, koji su tim povodom javno iznijeli optužbe protiv gradskih službi za pogodovanje investitorima gradnje stanova u neposrednoj blizini, kojima je trafostanica potrebna, te za izdavanje nezakonite dozvole, kako kažu, jer je u suprotnosti s važećim prostornim planom.

Osim toga, trafostanica ispred obiteljske kuće izravno smanjuje vrijednost njihove nekretnine i, što je najvažnije, svojim zračenjem, smatraju, štetno djeluje na zdravlje okolnih stanovnika.

Nadzor 'pobrkao lončiće'

Zbog svega toga odvjetnici Perković odlučili su Darka Kasapa, gradskog pročelnika za graditeljstvo, njegova zamjenika MatkaSegarića i referenticu u odjelu za graditeljstvo Mariju Pavlović prijaviti USKOK-u, zajedno s voditeljicom službe nadzora u Ministarstvu graditeljstva Biserkom Matoš koja je, po zatraženom nadzoru, njima spornu građevinsku dozvolu "blagoslovila" kao zakonitu, iako je očito da je nadzor Ministarstva u svom rješenju "pobrkao lončiće", odnosno, slučajno ili ne, zamijenio lokacije parcela na kojima se trafostanica gradi.

Također, ističe se u najavi prosvjeda, s obzirom da građevinska dozvola još uvijek nije dana na uvid vlasnici susjedne nekretnine na kojoj se gradi trafiostanica, Gracijeli Perković, odnosno njezinim punomoćnicima Sanji i Rikardu Perkoviću, tek treba provjeriti je li zadarska "Elektra", kao investitor, pribavila sve potrebne suglasnosti i poštovala svu zakonom propisanu proceduru pri ishođenju građevinske dozvole za gradnju trafostanice. U slučaju da to nije tako, kazneni postupci pokrenut će se i protiv odgovornih osoba "Elektre Zadar".

Potom je Slobodna Dalmacija otkrila da se samo kojih desetak metara dalje od gradilišta trafostanice, u zvoniku crkve BZBDM, skriveno od očiju javnosti, već 15-ak godina nalaze četiri bazna odašiljača dvaju vodećih domaćih teleoperatera. Bazni odašiljači se ne vide izvana, postavljeni su uz suglasnost Zadarske nadbiskupije, koja za to već godinama prima mjesečnu naknadu. Suočena s tim skandaloznim otkrićem, Nadbiskupija je objavila da je spremna, ako mještani iskažu nezadovoljstvo i smatraju da im bazne stanice svojim zračenjem ugrožavaju zdravlje, ukloniti repetitore i prekinuti ugovorni odnos s teleoperaterima.

Potpora nevladinih udruga

Nevjerojatno zvuči činjenica da nitko od odgovornih ljudi iz mjesne crkve i Nadbiskupije godinama nije vjernicima i stanovnicima Borika rekao da su u zvoniku postavljene bazne stanice, pa čak ni roditeljima djece koja tamo odlaze na vjeronauk, nego su to držali u tajnosti, daleko od očiju javnosti, koja je podijeljena u mišljenjima o štetnom djelovanju baznih stanica na ljudsko zdravlje.

Naime, u radijusu od nekih 200 metara od zvonika crkve BZBDM u zadnjih sedam-osam godina od raznih vrsta karcinoma umrlo je čak sedam osoba, a dvije su oboljele od raka i liječe se, što neki od njih, nakon našeg otkrića, smatraju izravno povezanim, iako za takve tvrdnje ne postoje dokazanih uzročno-posljedičnih veza.

Potporu prosvjedu u srijedu na Boriku već su izrazile neke nevladine udruge koje se bave zaštitom javnog zdravlja, ali i stanovnici okolnih mjesta izvan Zadra, koji su također nedavno prosvjedovali protiv postavljanja baznih odašiljača teleoperatera na zgradu dječjeg vrtića.
Cilj prosvjeda je zaustaviti izgradnju trafostanice na mjestu za koje nije planom bila predviđena te maknuti bazne odašiljače iz zvonika crkve, odnosno poslati jasnu poruku gradonačelniku Branku Dukiću i nadbiskupuŽelimiru Puljiću da ne mogu donositi odluke koje se tiču javnog interesa daleko od očiju javnosti, i to isključivo po kriteriju profita, već vodeći se interesom svih građana i zaštitom njihova zdravlja.

Naslovnica Zadar