Dalmacija Zadar

presuda Strojarskom tehničaru

Predstavljao se kao pilot pa varao Zadrane, a kažnjen je radom za opće dobro: 'Bile su to teške godine, imao sam dug prema kamatarima!'

presuda Strojarskom tehničaru

Ukupno 730 sati rada za opće dobro dosuđeno je na Općinskom sudu u Zadru 33-godišnjem strojarskom tehničaru sa zagrebačkog područja, koji se varajući ljude predstavljao kao pilot iz vojarne Zemunik.

Smatrajući da je takva sankcija primjerena težini kaznenog djela, rad za opće dobro na slobodi određen mu je umjesto jednogodišnje kazne zatvora presudom suca Ivana Markovića.

– Optuženik je pokazao želju za promjenom jer se u međuvremenu zaposlio i postao otac. Ovako izrečenom sankcijom postići će se specijalna i opća svrha kažnjavanja, odnosno u dovoljnoj će se mjeri utjecati na optuženika i ostale građane da se suzdrže od počinjenja kaznenih djela – navodi se u obrazloženju presude suca Markovića.

Optuženi, pak, na sudu je izjavio da su 2014. i 2015. za njega bile vrlo teške godine, te da je imao dugova prema kamatarima.

– Za jedan posao sam tijekom 2014. godine posudio 200 tisuća kuna. Po dogovoru, od privatnih osoba od kojih sam uzeo novac trebao sam vratiti 290 tisuća kuna. Taj posao nije uspio i jednostavno sam dospio u takvu situaciju – rekao je na sudu navodeći kako mu je žao zbog toga što je učinio.

Na njegovu priču, naime, sredinom srpnja 2015. godine je nasjeo jedan Zadranin te ostao "kratak" za 34.730 kuna.

U jednom zadarskom restoranu povjerio mu se da je pilot u vojarni Zemunik, te da ima utjecajnog čovjeka u Carini u Zagrebu preko kojeg bi imao pravo prvokupa zaplijenjenih automobila visoke klase, po cijeni znatno manjoj od tržišne.

Kako je bio iznimno uvjerljiv, Zadranin je s njim potom sklopio usmeni dogovor o kupnji vozila VW Golf VI. Rekao mu je kako će automobil biti isporučen kada bude gotova sva potrebna dokumentacija i po uplati ostatka iznosa.

Tako je od Zadranina tražio da mu na račun najprije uplati 10.500 kuna, što je ovaj ništa ne sumnjajući i učinio. Uplatio mu je najprije, 22. srpnja 2015., prvu ratu od 10.500 kuna, a potom 10. kolovoza 2015. nakon što ga je obavijestio da je stigla sva potrebna dokumentacija i ostatak od 24.230 kuna.

Nakon isplate zadnje rate, 33-godišnjak se prestao javljati, pa je Zadranin sve prijavio policiji koja je utvrdila da je riječ o njihovu starom znancu koji je zbog istih kaznenih djela već boravio "iza rešetaka".

Sud, međutim, nije prihvatio prijedlog za opoziv uvjetne osude po presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu smatrajući, s obzirom na sve otegotne i olakotne okolnosti te ostale okolnosti slučaja, da to nije potrebno.

On je, pak, na sudu posvjedočio kako je pronašao posao u Zagrebu, te da će dug prema oštećeniku nastojati vratiti u što kraćem roku. Dodao je kako se nakon sklopljenog ugovora nije javljao Zadraninu jer jednostavno nije bio u mogućnosti vratiti novac koji je bio dužan.

Još 2009. na atraktivnu priču još jednog "pilota" nasjelo je troje Zagrepčana. Prevarant se žrtvama predstavljao kao pilot njemačke aviokompanije Lufthanse kojem u Zagrebu tvrtka plaća smještaj u hotelu "Sheraton". Oglasom "Dajem stan na čuvanje uz plaćanje režija" privukao je a potom prevario barem tri žene, uzevši svakoj od njih 4000 kuna pologa.

Kako su kasnije posvjedočile žrtve prijevare, stan je bio fantastično uređen, novoopremljen i luksuzan, a na vratima je visjelo pilotsko odijelo.

– Ipak, on sam nije ostavljao dojam uglađenoga gospodina. Izgledao je prilično obično, dočekao me je u trenirici i nije imao manire kakve bih očekivala od čovjeka koji je proputovao cijeli svijet – kazala je tada jedna od nasamarenih žena.

Naslovnica Zadar