Dalmacija Zadar

otkriven uzrok havarije

Vlasnica plivarice izgorjele kod Ugljana: 'Brod je bio sve što imamo, s njim smo zarađivali za kruh. Požar je apsolutno sve uništio, šteta je oko milijun i pol kuna'

otkriven uzrok havarije

– To je bilo naše jedino sredstvo za rad. S njim smo zarađivali za kruh. Ufam se da će nam osiguravajuća kuća barem donekle nadoknaditi ovaj strašan gubitak – kazala je za Slobodnu Dalmaciju Ana Franov Školjarev, vlasnica tvrtke "Proventus" iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, čija je plivarica "Arkaj" u srijedu, oko 13 sati, zahvatio požar dok je plovila Srednjim kanalom između otoka Ugljana i Iža.

Drama na moru: na ribarskom brodu s osam članova posade buknuo požar, vatru gasili vodenim topovima s trajekta

Na brodu je u tom trenutku bilo osam članova posade, no, na sreću, nitko nije stradao jer su u pomoć odmah nakon izbijanja vatre priskočile posade trajekta "Jadrolinije" "Mate Balota" i ribarica "Fulija" (Kali), "Drvenik", "Tuna" i "Neptun".

– Požar je apsolutno sve uništio. Brod i sve ribarske alate na njemu, zajedno sa svim osobnim stvarima članova posade. Bio je procjenitelj iz Croatia osiguranja i proglasio je totalnu štetu. Mislim da možemo govoriti o šteti od oko 1,5 milijuna kuna – kaže vlasnica stradale plivarice.
 Policijski očevid, koji je završio u četvrtak kasno navečer, otkrio je da je vatru u strojarnici broda izazvao kvar na razvodnom ormariću s električnim instalacijama. Iskrenje se pretvorilo u plamen unutar prostora s dosta zapaljivih sadržaja pa je vatra ubrzo zahvatila cijelu strojarnicu i nadgrađe broda. Brod je praktički gorio više od 27 sati!

– Vatra je izbila u srijedu oko 13 sati, a požar je ugašen tek u četvrtak u 16.30. Plamen je relativno brzo ugašen, ali je tinjalo drvo trupa broda u potpalublju jer se do njega nije moglo doći. Drvo je bilo natopljeno uljem, mazivom i naftom pa su vatrogasci, nakon noći provedene u nadzoru, sutradan ujutro morali motornim pilama otvoriti palubu i pomoću hidrauličnih škara ući u strojarnicu kako bi u potpunosti mogli ugasiti tinjajuće drvo iz kojeg se cijelo vrijeme širio gusti dim – kaže vlasnica.

"Arkaj" je inače imao pet stalnih članova posade plus svekra vlasnice brodova. Uskoro su trebali ukrcati još dvoje ljudi, kuhara i mornara, i krenuti na ribolov put Istre. Sada je cijeli taj posao propao, a na vlasniku broda je da radnicima nadoknadi štetu za uništene privatne stvari.

Naslovnica Zadar