Dalmacija Zadar

SRETAN KRAJ

Jedan od najviših Hrvata, teško bolesni branitelj Jere Lakoš, napokon dobio smještaj dostojan čovjeka

SRETAN KRAJ

Teško oboljeli hrvatski branitelj Domovinskog rata, 50-godišnji Vodičanin Jere Lakoš, sa svojih 2,25 metara jedan od najviših Hrvata, u četvrtak ujutro je sanitetskim vozilom prevezen u Doma za odrasle osobe Zemunik u Zadarskoj županiji, specijaliziranu ustanovu koja pruža usluge skrbi izvan vlastite obitelji bolesnim odraslim osobama.

Kvalitetan smještaj za teškog bolesnog svog sugrađanina pronašao je Grad Vodice, ponajprije velikih naporima i zalaganjem gradonačelnica Vodica dr. Nelke Tomić.

Priča o teškoj sudbini oboljelog vodičkog diva Jere Lakoša objavljenoj u Slobodnoj Dalmaciji prije mjesec dana, mobilizirala je Grad Vodice, a nakon što Centar za socijalnu skrb i Ministarstvo branitelja nisu bili u stanji iznaći rješenje za njegovu kvalitetnu skrb.

Jere Lakoš, nekoć najveći čovjek u Jugoslaviji, sada leži izgubljen i čeka milost države koju je branio: Nepokretnog su ga doveli na brigu bolesnom ocu i majci koja leži u krevetu

O Jeri Lakošu, prije tridesetak godine novine su pisale kao najvišem stanovniku bivše države, a ovaj dobroćudni div već je duže vrijeme ležao teško bolestan i nepokretan u dnevnom boravku obiteljskog doma, te su o njemu skrb vodili bolesni i stari roditelji. Unatoč sudjelovanju u Domovinskom ratu nije imao nikakvih primanja, a status hrvatskog branitelja nije mu osigurao ni minimum života dostojnog čovjeka. Fotografija Jere Lakoša kako leži u svom krevetu izbezumljenog i ukočenog pogleda, s nogama koje su obilato vire izvan dužine pokrivača zaprepastila je svekoliku hrvatsku javnost.

- Troškove Jerinog smještaja u zemuničkog Domu financirat će Država, odnosno Centar za socijalnu skrb, a Grad Vodice spreman je na sufinanciranje ako to bude potrebno. Kako je Jere izuzetno visok čovjek, Grad Vodice kupio je i dopremio u Zemunik poseban krevet koji odgovara njegovoj visini s hidraulikom i antidekubitalnim madracem kako bi olakšao Jerin boravak u ustavnoi. Ujedno, Grad Vodice pobrinut će se i za Jerine onemoćale i bolesne roditelje kojima će u susradnji s Caritasom župe Vodica osigurati pomoć u kući i financijsku potporu - kazal je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Naslovnica Zadar