Dalmacija Zadar

UKLESANI U VJEČNOST

Sada je i službeno: još jedan dalmatinski grad na popisu UNESCO-ove svjetske baštine!

UKLESANI U VJEČNOST

Sačuvajmo ovo nasljeđe za budućnost. UNESCO će uvijek biti uz vas - kazao je Francesco Bandarin, pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu, uručujući gradonačelniku Zadra Branku Dukiću povelju o upisu Zadra na popis svjetske baštine.
Svečanost dodjele povelje UNESCO-a održana je u četvrtak navečer u zadarskom Arsenalu, a zajedno s gradonačelnikom Dukićem povelju su simbolički preuzeli i bivši zadarski gradonačenici Zvonimir Vrančić, Ana Lovrin i Živko Kolega, koji su također za svojih mandata radili na obnovi i očuvanju zadarske spomeničke baštine. Nedostajao je samo jedan bivši gradonačelnik, Božidar Kalmeta, ali on je, kako je rekao Dukić, bio "opravdano odsutan".

Zadar je u srpnju ove godine na sjednici UNESCO-a u Krakowu uvršten na popis svjetske kulturne baštine zajedno sa Šibenikom, talijanskim gradovima Bergamom, Palmanovom i Peschiere del Garda, te Kotorom u Crnoj Gori, kao dio venecijanskih obrambenih gradnji između 16. i 17. stoljeća, zahvaljujući dugogodišnjim nastojanjima stručnjaka iz Zadra i Hrvatske, prije svega konzervatora Miljenka Domijana. Put do ekskluzivnog popisa za Zadar je bio dug i težak, istaknuo je gradonačelnik Dukić, izražavajući zahvalnost svim Zadranima koji su sačuvali i obnovili njegove spomenike za buduće naraštaje.- Sljedeći korak je senzibilizirati Zadrane i odgajati ih za budućnost i očuvanje ove svjetske baštine - kazao je gradonačelnik Zadra.

- Ponosna sam na projekt i suradnju stručnjaka koji su godinama pripremali ovu kandidaturu. Zahvalna sam svima koji su kroz desetljeća i stoljeća gradili, ali i čuvali i obnavljali baštinu. Posebno bih se htjela zahvaliti Miljenku Domijanu koji je bio glavni koordinator zajedničkog projekta nominacije za Italiju, Crnu Goru i Hrvatsku, njegovim suradnicima iz Ministarstva kulture i pročelniku Konzervatorskog odjela. Obrambeni sustavi Zadra za vrijeme Venecije ovime su priznati od strane svjetske javnosti kao univerzalna kulturna vrijednost, a upisom na listu imamo obvezu na njihovo čuvanje. Osobno se jako veselim novim projektima koji će revitalizirati i prezentirati zadarske bedeme - istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u ime premijera Andreja Plenkovića, dok je predsjednicu Republike predstavljala njena savjetnica Renata Margetić Urlić.

Svečana dodjela povelje UNESCO-a u Arsenalu održana je pred polupraznim gledalištem u komornoj atmosferi. Brojni protoklorani uzvanici nisu se pojavili na dodjeli, a izostali su i pozivi zadarskim arhitektima koji su godinama radili ili sudjelovali na projektima obnove zadarskih bedema i spomenika koji su ušli pod UNESCO-vu zaštitu.

Naslovnica Zadar