Dalmacija Zadar

uhljebljivanje u zadru

Županijski vijećnik ruši ravnateljicu koja je u muzeju zaposlila nećakinju i prijatelja ? 'Otkrili smo nezakonitosti u zapošljavanju Davida Ricova!'

uhljebljivanje u zadru

- Imamo informacije o nezakonitostima u radu Narodnog muzeja Zadar kod zapošljavanja djelatnika. Dužni smo reagirati i u proceduru za sjednicu Županijske skupštine 12. prosinca smo pripremili tzv. Rezoluciju o poslovanju Narodnog muzeja Zadar o kojoj će se na skupštini glasati – kaže Stipe Bjeliš, nezavisni vijećnik u zadarskoj Županijskoj skupštini u koju je ušao na listi MOST-a, javlja zadarski.hr.

- Poslovanjem Muzeja već se temeljito bavi novoimenovani predsjednik Muzejskog vijeća Zlatko Begonja. No mi iniciramo donošenje Rezolucije jer smatramo da se radi o situaciji koja je hitna. Ne sumnjamo da će Muzejsko vijeće do kraja napraviti svoj posao, ali nakon usvajanja Rezolucije će zakonitost rada Muzeja i ravnateljice Peroš ispitivati Ministarstvo rada, i to preko svog Inspektorata.

Uhljebljivanje je dobilo novu dimenziju: ravnateljica u muzeju prvo zaposlila nećakinju, a onda i dragog prijatelja sa zvanjem konobara

To ide brzo, jer imamo konkretan zahtjev: provjeriti detalje zapošljavanja gospodina Davida Ricova u ustanovi Narodni Muzej Zadar. Rezultati izvida će se potom dostaviti Županijskoj skupštini, kao i Muzejskom vijeću Narodnog Muzeja Zadar radi daljnjeg zakonskog postupanja – kaže Stipe Bjeliš, objašnjavajući da je, kada je u javnost dospio slučaj zapošljavanja konobara Ricova u Narodni muzej, te druge nepravilnosti koje su se pojavile u tom konkretnom slučaju, kao županijski vijećnik morao reagirati.

- Iz Županije sam dobio niz bitnih dokumenata. Međutim, ključni podaci se i dalje kriju. Ja imam pravo sumnjati da se sakrivaju, jer na uvid ne mogu dobiti Ugovor o djelu i Ugovor o radu sklopljen između Narodnog Muzeja i gospodina Davida Ricova.

Ako nema nepravilnosti i nezakonitosti, ne vidim problem. U tim ugovorima su ključni podaci potrebni kako bi se utvrdila ili otklonila eventualna odgovornost ravnateljice. Do ovih podataka ne može županijski vijećnik, ali može „institucija nadležna za zakonitost poslovanja pojedine ustanove“, a u ovom slučaju to je Ministarstvo rada putem svog Inspektorata. Inspektorat rada zaista u najkraćem vremenu može „pročešljati“ ugovore – tvrdi Bjeliš.

Tekst Rezolucije o poslovanju Narodnog muzeja Zadar je spreman i ide na Županijsku skupštinu.

Njegovim usvajanjem u utorak na potezu je Inspektorat rada, koji nakon uvida u poslovanje muzeja i zapošljavanje Ricova povratna izvješća šalje Županijskoj skupštini i Muzejskom vijeću.

Naslovnica Zadar