Dalmacija Zadar

'ne žele na terapiju'

Čelnik udruge apstinenata upozorava: Mladi puše marihuanu, a roditelji samo odmahuju rukom!

'ne žele na terapiju'

U mjesecu borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenoga do 15. prosinca, zahuktali su se radovi na novim projektima u Udruzi apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat u Zadru.

Spomenuta udruga, koja trenutno broji 51 člana, od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila je 600.000 kuna za četiri projekta iz područja prevencije nasilja, resocijalizacije liječenih ovisnika i smanjenja štete. Radi se o dva stalna projekta "Minus virus" i "Uključi se!", te dva nova pod nazivima "Pola dana s nama" i "Pozitiva".

Terapija i posao

- Kada ovisnik zakuca na naša vrata, on je učinio hrabar čin vrijedan poštovanja. U našoj se Udruzi pomaže ljudima da krenu u terapijsku zajednicu, u kontaktu smo i dogovoru s njima kao i s njihovim obiteljima, pomažemo im oko doškolovanja, u potrazi za poslom, što god im treba, bio to zubar ili pravnik- objašnjava nam predsjednik udruge Siniša Kabić Peters.

Upravo emocionalna potpora i pronalazak posla sprječava ovisnike da se poroku vrate, tvrdi Kabić, na čemu se već godinama sustavno radi preko projekta "Uključi se" kroz psihosocijalnu podršku nakon završenog tretmana u terapijskoj zajednici.

Liječenim ovisnicima i članovima njihove obitelji od rujna ove godine udruga pruža i poludnevni boravak s ciljem poboljšanja kvalitete života te smanjenja dodatne socijalne isključenosti.

"Minus virus", pak, radi na smanjenju šteta od posljedica ovisničkog ponašanja s ciljem sprečavanja širenja AIDS-a i hepatitisa B i C kroz razne akcije te čišćenju okoliša od šprica.

- Krenuli smo i u istraživanje nekih novih područja. Do sada se još nasiljem nismo bavili, zato je projekt "Pozitiva" toliko poseban. Riječ je o savjetovanju i edukaciji mladih s ciljem prevencije svih oblika nasilja, jačanja vještina nenasilnog rješavanja sukoba, prihvaćanja različitosti. Već smo počeli provoditi projekt u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži Zadar, priča Siniša, napominjući da djeca u ovom projektu vježbaju japansko streličarstvo zvano Kyudo te jašu u udruzi ljubitelja konja "Maximus".

Sintetičke droge

Je li heroin ponovno na zadarskim ulicama, jesu li više žene ili muškarci podložni opojnim drogama te koji "trendovi" danas vladaju, pitali smo Kabića o trenutnoj situaciji.

- Heroina uvijek ima ali policija dobro radi svoj posao. Što se spola tiče, muškarci prevladavaju, ima ih čak oko 80 posto. Najraširenije su sintetičke droge, kokain, legalne droge poput osvježivača prostora, i marihuana, za koju je postalo normalno da je mladi puše, da čak i roditelji na to odmahuju rukom. Problem su mladi koji uzimaju droge od 18 i 19 godina, koji će za pet godina biti teret društva. Oni danas ne žele ići u terapijsku zajednicu, to je za njih ispiranje mozga - smatra Kabić te spominje još jednu modernu ovisnost - o mobitelima i internetu, čija se apstinencijska kriza može usporediti s kokainskom.

Dođite na predavanje

Ako želite vidjeti Udrugu Porat na djelu i detaljnije se informirati o njihovu radu, posjetite informativne štandove i poslušajte javno predavanje 1. prosinca ispred zadarske Gradske knjižnice, čime će se obilježiti Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

 

Naslovnica Zadar