Dalmacija Zadar

napad pipe

Što se događa sa zadarskim palmama?! Umjesto prepoznatljivih krošnji, grad krase neobični falusoidni oblici

 napad pipe

Već su dugo godina palme žrtve nametnika crvena palmina pipa, najtvrdokornijeg štetnika do sada, a najugroženija vrsta je kanarska datulja koja se nalazi i na Branimirovoj obali, a koja je zahvaćena ovim opasnim štetnikom.

- Na području grada imamo 80-tak palmi koje tretiramo i o kojima brinemo, a na vrsti kanarska datulja primjetili smo zarazu i odmah reagirali. Nažalost, uz sav naš trud i tretiranje još uvijek nemamo odgovor na koji način da iskorijenimo štetočinu koja je napala palme od Dubrovnika do Opatije.

Crvena palmina pipa je agresivni nametnik koji uništava palme u više od 60 zemalja, a kod nas se prvi put pojavio prije šest godina, objašnjava Zrinka Prusac, diplomirana inženjerka agronomije i pomoćnica direktora Nasadi d.o.o.
Kaže kako je šteta koju ovaj nametnik napravi golema.

Zaraza se brzo širi jer se odrasla ženka crvene pipe rilom zakači u samu bazu lista, leže 200 do 300 jajašca iz kojih se razviju ličinke koje izjedaju palmino tkivo te se palma vrlo brzo osuši i propadne, tako da su simptomi uočljivi tek kada je prekasno za spašavanje drveta.

- Nametnik se munjevitom brzinom širio od Kariba do južne Europe, a poharao je palme na talijanskoj i španjolskoj obali. U Zadru se pipa prvo pojavila na privatnim posjedima na kojima palme nisu tretirane, a može zaraziti svaku palmu jer kukac preleti i više od tri kilometra, objašnjava Prusac dodajući kako zadarski Nasadi postupaju prema Akcijskom planu za suzbijanje i sprječavanje širenja pipe na palmama koje je prije tri godine izradilo Ministarstvo poljoprivrede.
 
- Netretirane palme na privatnim posjedima su najveći izvor zaraze. Mi od 2014. godine preventivno tretiramo palme na javnim, zelenim površinama na Branimirovoj obali, Jazinama, Poluotoku i drugdje. Do sada smo ih tretirali insekticidima tri puta godišnje, a zbog jakih napada to činimo sada na mjesečnom bazi.

U palmu ulijevamo otopinu od 20 do 30 litara koja se slijeva niz stablo, a miris te otopine odbija štetnike da polažu jaja. No, djelotvornost sredstva nije sto posto učinkovita. Unatoč našem trudu nismo uspijeli iskorijeniti crvenu palminu pipu, a tražili smo i mišljenje fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede kako dalje postupati, za kraj nam govori Zrinka.

Krošnje dvaju zaraženih stabala palme na Branimirovoj obali potpuno su obrezane i tretirane zaštitnim sredstvom. Stručnjaci Nasada sad će čekati proljeće kako bi vidjeli hoće li te palme izbaciti mladice i hoće li se zaraza širiti dalje. Bude li tako, dugogodišnjim stablima palme nažalost neće biti spasa.
 

Naslovnica Zadar