Dalmacija Zadar

25.000 munja

Priroda se 'poigrala' i spojila ekstremne okolnosti: meteorolozi objasnili kako je došlo do nezapamćene poplave na zadarskom području

25.000 munja

U Zadaru je u ponedjeljak, na dan kada je uragan Irma i dalje divljao po Americi, uspio izbiti na sam vrh ljestvice gradova s najviše količine kiše.

Ekstremnih 323 mm palo je na postaji Zadar-Zemunik, a u samom gradu Zadru palo je 284 mm što je uzrokovalo brojne probleme.

Zastrašujući kadrovi: pogledajte katastrofalnu poplavu u Ninu snimljenu iz zraka

Nikola Vikić-Topić slikovito dočarao: Na Zadar se izlilo 100 tisuća olimpijskih bazena vode!

Nevjerojatni prizori iz Zadra: cijeli grad je pod vodom, voda nosi križeve s groblja, ljudi očajnički brane kuće i poslovne prostore...


- Dobro razvijena ciklona sa središtem iznad Tirenskog mora tijekom prijepodneva se razmjerno sporo premještala nad Jadran. Ispred te ciklone u izraženom južnom strujanju na hrvatsku obalu je pritjecao zrak bogat vlagom. Istodobno u nižim slojevima atmosfere pritjecao je topao zrak s juga, a po visini hladniji zrak u središtu visinske ciklone, što je za posljedicu imalo jako nestabilnu atmosferu, navodi DHMZ.

Pritom su nastali intenzivni konvektivni procesi, tj. olujno grmljavinsko nevrijeme koje je upravo na širem području Zadra potrajalo cijelo prijepodne, a najintenzivnije je bilo u jutarnjim satima.

Tada je kiša velikog inteziteta u kratkom vremenu, svega 2 sata, uzrokovala ekstremnu količinu oborine i pojavu bujičnih poplava, a kiša nešto slabijeg intenziteta nastavila je padati i tijekom cijelog prijepodneva i u rano poslijepodne te dodatno pogoršala situaciju. Od nedjelje navečer do ponedjeljka navečer sveukupno je u Zadru palo oko 285 mm kiše, a u Zemuniku oko 325 mm.

Ovog čovjeka morate upoznati: kad je shvatio razmjere poplave, sjeo je u auto i krenuo pomagati - od stana do stana. Dan je proveo u vodi do koljena, a usput je spasio oca s djetetom...

HEROJ IZ POSEDARJA POKAZAO KAKO JE SVAKI ŽIVOT VAŽAN "Bravo! Sretna sam da postoje ovakvi ljudi. Ovo vraća nadu u ljudskost i dobrotu!"

Ovaj Dalmatinac s poplavom se bori 'pomalo': snimka čovjeka iz potopljenog Starigrada obišla je Internet i nasmijala mnoge


Konvektivni sustav koji je uzrokovao nevrijeme pripada grupi mezoskalnih konvektivnih sustava (tzv. MCS) čije su horizontalne dimenzije veće od 100 km. U ovom slučaju sustav se protezao od srednjeg Jadrana prema sjeveru, a najveća horizontalna dimenzija dosegnula je i više od 400 km.

Površinom je porastao na oko 15 000 km2 pa je obilnu kišu i grmljavinu uzrokovao i u gorskoj Hrvatskoj i na dijelu sjevernog Jadrana, a i iz istog sustava povremeno jaka kiša praćena grmljavinom padala je i u središnjoj Hrvatskoj.

Sustav se počeo razvijati na otvorenom moru južnije od Zadra u području konvergencije jakog i olujnog juga i jugozapadnjaka, koja je pospješila uzlazno gibanje vlažnog zraka i nastanak hladnih i visokih olujnih oblaka. Temperatura najviših vrhova tog oblačnog sustava, koji su na zadarskom području dosezali 12 km visine, bila je oko -65 °C, javlja DHMZ.

Na širem području Zadra detektirano je više od 25 000 munja.

Na području Zadra meteorološka mjerenja provode se od 1960. i ovo nije prvi događaj s ovako velikom količinom oborine. Prije 31 godinu, 11. rujna 1986. godine izmjerena je količina oborine od 352,2 mm (oborina pala od 7 h po SEV-u 10. rujna do 7 h 11. rujna).

Prosječna mjesečna količina oborine u rujnu za Zadar iznosi 105,7 mm. Do sada maksimalna mjesečna količina oborine u rujnu u Zadru bila je 1986. i iznosila je 374,5 mm; dok je minimalna mjesečna količina oborine pala 1985. i iznosila je 1,2 mm, piše DHMZ.

 

Naslovnica Zadar