Dalmacija Zadar

vraćanje u normalu

Zadar dan nakon katastrofalne poplave: voda uništila stanove na Boriku, bujica razorila ceste, još se zbrajaju miljunske štete u bolnici...

vraćanje u normalu

Nakon jučerašnjeg crnila, nevremena i potopa, situacija u Zadru polako se vraća u normalu. Vatrogasci su još na intervencijama i izvlače vodu, štete se zbrajaju, ali nadu da je najgore prošlo daje sunce koje je danas opet obasjalo grad.

Ipak, dan nakon velike elementarne nepogode najbolje se može vidjeti kakva se katastrofa nadvila nad cijelim zadarskim područjem i otocima. Mnoge kuće su poplavljene, ceste su oštećene, a naš fotoreporter je zabilježio i nedaće stanovnika nove zgrade u Boriku. Na prvi pogled izvana izgleda kao da je u zgradi i oko nje sve savršeno, ali kad se prođe kroz ulazna vrata onda postaje jasno da je ljudima u prizemlju sve uništeno. Voda je još uvijek do koljena.

Stanje na Odjelu zadarske kirurgije vraća u normalu. Zadarski.hr piše da jhe od pet poplavljenih i oštećenih operacijskih sala na Odjelu kirurgije u zadarskoj bolnici, već su tri u funkciji i u njima se jutros od osam sati izvode operacije. Potvrdio je to dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja bolnice, kazavši da su dvije kirurške sale već jučer osposobljene za hitne operacije, dok je danas u funkciju stavljena i treća.- Radimo i operacije karcinoma, ne samo prijelome i hitne slučajeve. No dvije preostale sale su nam još u vodi, intenzivno radimo na tome da ih osposobimo - kazao je dr. Karuc.
 
Antena Zadar navodi da je osim operacijskih sala na Odjelu kirurgije milijunsku štetu je pretrpjela i nova Poliklinika gdje su poplavljeni podrumi i prvi kat.

Povodom novonastalih vremenskih nepogoda oglasila se i Supernova centar Zadar, koja je također jako oštećena u nevremenu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U želji da u ovim teškim trenucima, u kojima je i domovima i vitalnim javnim institucijama grada nanesena velika šteta, djelujemo solidarno s gradom i građanima, Supernova centar će donirati sredstva ili nove aparate Općoj bolnici Zadar koja je u poplavama pretrpjela najveće štete.
U samom Supernova centru od jučer je u tijeku akcija spuštanja razine vode koja je zahvatila garažu i samo prizemlje. U garaži je tijekom poplave oštećeno 5 osobnih vozila te jedno dostavno vozilo na dostavnoj rampi. Međutim, najbitnije je da nitko nije stradao.U ovom trenutku sve dežurne službe kao i sve službe Supernova centra Zadar na terenu rade na tome da se centar što prije vrati u redovnu funkciju. Materijalna šteta u Supernova centru se još utvrđuje, a centar posjeduje sva potrebna osiguranja pa će sva šteta biti naplaćena tim putem.
U želji da zajedno s gradom i županijom u ovim teškim trenucima djelujemo solidarno, Supernova centar odlučilo je pomoći Općoj bolnici Zadar koja je poplavama najpogođenija. Supernova će donirati 40.000,00 kuna ili opremu u toj vrijednosti, sa svrhom što bržeg vraćanja bolnice u potpunu funkciju.
Zahvaljujemo svim posjetiteljima, djelatnicima i dežurnim službama na razumijevanju i suradnji. Također zahvaljujemo i medijima koji su temeljito pratili događanja u centru i time ukazali na značaj Supernova centra u gradu Zadru", piše u priopćenju.

Još ranije je objavljeno da je su Zadru u noći s ponedjeljka na utorak timovi vatrogasnih postrojbi i vojske sanirali 127 poplavljenih objekata, a nakon saniranja javnih ustanova, crpke su počele ispumpavati vodu i iz drugih poplavljenih objekata i domaćinstava, izvijestili su iz stožera zadarske Civilne zaštite.

Zbog podignute razine podzemnih voda na pojedinim lokacijama crpljenje je otežano, nadležne službe tijekom ponedjeljka primile su više od tisuću poziva za pomoć u crpljenju poplavljenih objekata i površina, sve su prijave evidentirane i prema njima se postupa, navode iz Civilne zaštite te napominju da se takve intervencije ne naplaćuju.

Vodovod Zadar potvrdio je, na temelju monitoringa koje provode laboratorij Vodovoda i Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije, da je voda u cijelom vodoopskrbnom sustavu Vodovoda zdravstveno ispravna.
Na sanaciji šteta nastalih na pročišćivaču otpadnih voda angažirano je stotinjak pripadnika vojske i službi Odvodnje. Vojnici radi na čišćenju kanala, a vojska je osigurala i agregate.Promet je na području Zadra normaliziran, ceste su otvorene, osim spojne ceste za luku Gaženica iz smjera Ulica braće Perica jer je u tijeku sanacija te Šestinski prilaz gdje još postoji podzemna voda.
Počelo se i s prikupljanjem prijava o nastalim štetama izazvanim nevremenom na području Grada Zadra pa će sve nadležne gradske službe biti na terenu i obilaziti javne objekte. Također, sve gradske ustanove i poduzeća ubrzano rade na utvrđivanju i sanaciji nastalih šteta.

Formiran je i poseban ured, na adresi Narodni trg 1, soba br. 4, koji će raditi od 8 do 20 sati svakog dana, uključivši subotu i nedjelju i u kojem će građani i pravne osobe moći preuzeti i predati obrasce za prijavu štete. Početak zaprimanja ispunjenih obrazaca je od trenutka kada se proglasi elementarna nepogoda na području Zadarske županije.
 

Naslovnica Zadar