Dalmacija Zadar

oboren kišni rekord

Nikola Vikić-Topić slikovito dočarao: Na Zadar se izlilo 100 tisuća olimpijskih bazena vode! Evo zbog čega je došlo do nezapamćenog potopa u Dalmaciji

oboren kišni rekord

Nevjerojatne snimke Dalmacije koja je pod vodom bile su tema i u sinoćnjem dnevniku RTL televizije, a njihov meteorolog Nikola Vikić-Topić dao je odgovor zašto je palo toliko kiše koja je dovela do katastrofe u gradu.

Razlog je ciklona koja se relativno sporo premještala preko Jadrana, ali ne samo to, veliku ulogu igra i konfiguracija terena naše obale. 

Naime, zrak koji je kružio u sklopu te ciklone, gomilao se na obroncima Velebita. Bio je prisiljen na dizanje zbog čega je došlo do razvoja olujnih kumulonimbus oblaka koji su na neki način stagnirali na određenim područjima. Osobito oko Zadra, njegovih otoka, te u Istri. 

Baš zbog toga su pale tako nevjerojatne količine kiše. U Zadru, do 2 poslijepodne, čak 340 litara po četvornom metru. U Gospiću oko 130, a u Poreču 120. Inače, nešto slično se dogodilo u Zadru baš na današnji dan prije 31 godinu, palo je 350 litara kiše u jednom danu i to je najveća dnevna količina u Hrvatskoj ikada! 

Ipak, znamo da je kiša danas padala i nakon 14 sati, tako da bi taj rekord mogao biti srušen! Ako pak ove podatke usporedimo s rujanskim mjesečnim prosjekom, vidimo da je u Zadru danas palo tri puta više nego što inače padne u cijelom mjesecu.  

Da bi, primjerice, stanovnici Zagreba dobili dojam koliko je to kiše, evo usporedbe - u glavnom gradu je danas palo 20-ak litara po četvornom metru, pa ako mislite da je padalo puno, razmislite opet.

Kad bismo skupili svu tu kišu koja je danas pala u Zadru na jedno mjesto, dobili bismo kocku široku, dugu i visoku 200 metara! Količina vode koja stane u tu kocku, dakle sva ona voda koja se do 2 poslijepodne izlila na Zadar, odgovara vodi iz 100 000 olimpijskih bazena! Drugim riječima, na Zadar danas, kao da se izlilo 100 000 olimpijskih bazena vode!

Vikić Topić dao je i prognozu količine oborina za sutrašnji dan.

Najviše oborina ponovno se očekuje sjevernom Jadranu, na potezu od Istre, preko Kvarnera do sjeverne Dalmacije. Moguća je obilna količina. Međutim, ipak je to manje nego danas. Uglavnom između 30 i 60 litara na četvorni metar. Drugi dijelovi zemlje dobit će znatno manje kiše, najmanje primjerice u Slavoniji gdje će pasti svega oko 5 litara po četvornom metru! U svakom slučaju, kiše će biti još, ali na sreću, znatno manje nego danas!

Naslovnica Zadar