Dalmacija Zadar

najgore u zadnjih 30 godina

Potpuni kaos u Zadru zbog najgore kiše u zadnjih 30 godina: ulice pod vodom, poplavio Odjel intenzivne njege, odgođena nastava, voda nije za piće, nema ni struje...

najgore u zadnjih 30 godina

Snažno nevrijeme pogodilo je jutros Zadar. Sustav oborinske kanalizacije očigledno ne može primiti ovu ogromnu količinu kiše.

Stanje na Poluotoku je jednako loše kao i u drugim dijelovima grada. Vodena bujica je na Trgu pet bunara stvorila vodopade, a ulica Kreše Ćosića ispod parka Vladimira Nazora pretvorena je u bazen...

Zadar kao Florida: pogledajte posljedice velikog nevremena koje je stvorilo kaos na gradskim ulicama

Na snimci koju je poslao čitatelj portala Zadarski.hr vidi se vodena bujica na Bokanjcu koja nosi sve ispred sebe!

Još jutros je odgođena nastava u OŠ Petra Preradovića. Kasnije je zbog kišnog nevremena  Stožer civilne zaštite Grada Zadra donio odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zadra.

Također, sve škole u obavezi su osigurati dežurstvo profesora i djelatnika i prihvat djece u slučaju da neko od učenika ipak dođe u školu, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Grada Zadra.

Odgođene su i sve rasprave na Općinskom i Županijskom sudu u Zadru.

FOTO: Slapovi na Trgu pet bunara, Foša pretvorena u bazen...

Ogromna količina kiše koja je od jučer pala na zadarskom području izazvala je zamućenje vode s izvora Vodovoda na Bokanjcu.

- Došlo je do zamućenja i građanima šaljemo obavijest da će morati prokuhavati vodu. Zasada se to odnosi na područje grada Zadra, ali je kiša padala i u zaleđu pa očekujemo da će doći i do zamućenja vode koja dolazi sa Zrmanje, izjavio je direktor Vodovoda Tomo Matek.

ALARMANTNO NA CESTI IZMEĐU GRADSKOG GROBLJA I ODVODNJE Nasadi se bagerima i vrećama s pijeskom bore protiv prodora vode u grobnice!

Grad Zadar izdao je upozorenje u kojem građanima preporučuju da izbjegavaju korištenje cestovnog prometa.

"Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje

Zbog nestanka struje koji se dogodio istovremeno s prolomom oblaka i snaznom kišom, crpke Odvodnje morale su biti prebačene na sustav napajanja agregatima.

Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše. Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za mjesec rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986.godine.

Telefonska centrala i računalni serveri gradske uprave privremeno su izvan funkcije. Razlog je najvjerojatnije u udarima gromova kojih je na zadarskom području od jutra bilo u izobilju.", navodi se u priopćenju.

VIDEO/FOTO POPLAVLJEN BAZEN NA VIŠNJIKU Denis Karlović: Odvodnja ispumpava vodu, čekamo vatrogasce, ovo je katastrofa!

Iz HAK-a također javljaju o problemim u prometu na zadarskom području:

"Autocesta A1 između čvorova Posedarje i Maslenica u smjeru Zagreba zatvorena je za sve skupine vozila zbog obilne kiše i velike količine oborinskih voda na kolniku. Kolona je na izlazu Posedarje u smjeru Zagreba oko 1 km. Između čvora Gospić i tunela Sveti Rok savjetujemo pojačan oprez također zbog jakih pljuskova kiše, tuče i veće količine vode na kolniku!
 
Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na pojedinim dionicama cesta zbog velike količine vode na kolniku vozi se otežano uz zastoje (osobito na Jadranskoj magistrali između Sukošana i Bibinja te mjesta Crno i Zadar)."

Kako javlja NovaTV, obilna kiša stvorila je probleme u zadarskoj bolnici. Dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice kazao je kako je Odjel intenzivne njege poplavljen te je u tijeku zbrinjavanje pacijenata.

"Situacija je teška, hitne pacijente odmah zbrinjavamo, ali hladni pogon smo morali otkazati", kaže Karuc.

Prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki posloni prostori. Trgovački centar Supernova poplavio je u garažnom dijelu, čitatelji su nam poslali slike zatvorenog prilaza i stvari kako plutaju u polavljenom dijelu.

KATAKLIZMA U SUPERNOVOJ Voditeljica Iva Surić: Borimo se da voda ne prodre u trgovine

Pod vodom su završili i parkirani automobili.

Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama. 

Mobilne mreže imaju ispade i povremene prekide u radu baznih stanica.

Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Istru, u ponedjeljak se proširilo na zadarsko područje. Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak Cumulonimbus koji se 'zalijepio' za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović.

Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva. Vidović je izvijestio  da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom.

Naslovnica Zadar