Dalmacija Zadar

DALMATINAC I 'PANONSKI MORNAR'

Suzimo vam vene i na zdravim se nogama odmah vratite kući

DALMATINAC I 'PANONSKI MORNAR'

Zadarskog vaskularnog kirurga dr. Vedrana Basiolija već dugo vezuje profesionalna suradnja i osobno prijateljstvo s dr. Petrom Dragićem, novosadskim kirurgom s najvećim brojem obavljenih laserskih operacija vena na svijetu i stručnjakom koji je lasersku tehnologiju u takvim zahvatima "donio" i u našu regiju.

Dr. Basioli ne krije da je sljedbenik Dragićeve laserske tehnologije u liječenju vena, a osim što je u svojoj privatnoj klinici u Zadru već u potpunosti primijenio korištenje lasera u operiranju proširenih vena, sada je uveo i lasersku crossectomiju, što je zapravo pandan kirurškoj tehnici, ali samo laserom, "bez krvi" i operacijskog zahvata, što je na svjetskoj razini prihvaćeno kao inovacija dr. Dragića.

Zadar se tako zahvaljujući i osobnom prijateljstvu dvojice vaskularnih kirurga upisao na listu gradova u koji dolazi sve više pacijenata kako bi liječili proširene vene, jer ta je medicinska tegoba toliko izražena da je postala bolest suvremenog čovjeka, i to najviše žena, ali i muškaraca, kojima stvara sve više problema u normalnom životu, pa mnogi moraju posegnuti za medicinskim rješenjem.

– Laserska crossectomia pojam je koji je u svakodnevnu praksu uveo baš dr. Dragić nakon 8000 procedura koje je suvereno izveo u svojim klinikama i po svijetu.

Dakle, radi se o postupku kojim se glavna površna vena "odvaja" na utoku u duboku venu laserskom zrakom/energijom skupa sa svim pritokama koje bi mogle u budućnosti kompromitirati uspjeh zahvata.

Nekada je klasična kirurška procedura koja je uključivala isti takav postupak "otvorenim" pristupom bila zlatni standard u kvalitetnom liječenju proširenih vena. Naravno da je takav postupak uključivao veći operacijski rez i podvezivanje svih opisanih pritoka i glavnog stabla vene.

Odlični rezultati

Nakon što je dr. Dragić uveo lasersku crossektomiju i nakon što je dokazana njezina učinkovitosti, a sve bez operacijskog reza, krvarenja i ožiljka, učinjen je ogroman korak naprijed u liječenju ovih bolesti.

Naime, sve se odvija u modificiranoj lokalnoj anesteziji pod kontrolom ultrazvuka bez operacijskog reza, krvarenja, hematoma i ožiljaka u preponi, uz odlazak kući odmah nakon zahvata te povratak uobičajenim aktivnostima gotovo neposredno nakon procedure.

Ja kao učenik dr. Dragića i njegov prijatelj nastojim primijeniti sve blagodati laserske tehnologije u liječenju svojih pacijenata, tako da se u našoj klinici primjenjuje laserska crossectomija kod svih pacijenata kojima je to potrebno i koji nemaju anatomskih zapreka za njezino izvođenje. Stjecanjem iskustva u radu laserom i naprednom primjenom ultrazvuka kod ovakvih minimalno invazivnih zahvata postižemo odlične rezultate – kaže dr. Basioli.

Dr. Dragić je, kao nesumnjivi autoritet na polju liječenja proširenih vena, svoju najnoviju inovaciju odmah pristao implementirati u zadarsku kliniku. Pitamo dr. Basiolija kako su uspostavili takvo međusobno povjerenje, koje se razvilo i u dobro prijateljstvo.

– S dr. Dragićem upoznao sam se na jednom od kirurških sastanaka u Osijeku, da bih potom sudjelovao na tečaju koji je držao u Općoj bolnici Šibenik.

Kako sam već tada bio izrazito zainteresiran za ovladavanje ovom tehnikom, odmah smo dogovorili suradnju. Kasnije, u par navrata, boravio sam u njegovoj klinici u Beogradu i Novom Sadu, a kasnije je u više navrata dolazio u Zadar u moju kliniku, gdje me je nesebično uveo u "tajne zanata". Naravno da smo kroz to vrijeme razvili prijateljski odnos.

Kako dr. Dragić kaže za sebe da je "panonski mornar bez mora", ja sam ga sa zadovoljstvom uveo u "tajne" plovidbe i sportskog ribarenja, što je on s oduševljenjem i izrazitim entuzijazmom prihvatio. Kad god imamo priliku, nađemo se u Zadru, napravimo neku zahtjevniju proceduru ili prokomentiramo najnovije trendove u laserskoj kirurgiji vena.

Naravno da uz to brodom obiđemo dio zadarskog arhipelaga, pokušavamo uloviti nešto ribe i dobro se provedemo – kazao nam je dr. Basioli, zadovoljan dosadašnjim radom svoje klinike.

U relativno kratkom vremenu, koliko ona postoji, napravili su, kaže, relativno zavidan broj procedura.

Bez komplikacija

– Ono što je meni najbitnije je to da nismo imali težih komplikacija, da su pacijenti zadovoljni učinjenim poslom i pristupom.

Redovitim kontrolama operiranih pacijenata, tri, četiri puta u godinu dana, uviđam koliko je ova metoda u liječenju proširenih vena kvalitetna te je svakome mogu toplo preporučiti kao prvi izbor.

U prilog navedenom ide i činjenica da je gotovo pola pacijenata došlo iz drugih županija i gradova, od Splita do Makarske, Sinja... te mi oni svojim zadovoljnim komentarima osobno i na društvenim mrežama rade odličnu neposrednu "reklamu" – pohvalio se dr. Basioli, koji u skoroj budućnosti planira nabaviti još kvalitetniji ultrazvučni aparat zadnje generacije, te generator radiofrekventne struje za uklanjanje kožnih promjena kao što su madeži, bradavice i sl.

– Moram se ponovno vratiti na suradnju s dr. Dragićem, koji uvijek pomiče ljestvicu u vis, pa je uveo novu tehniku liječenja venskih aneurizmi (vrećastih proširenja), koje su dosad bile ograničavajući morfološki faktor u laserskoj proceduri. Uskoro će se, naravno uz njegovu pomoć, ta tehnika početi primjenjivati i u mojoj klinici, među prvima u široj regiji – zaključio je zadarski vaskularni kirurg.

Postupak laserske crossectomijene

Kod standardne procedure, koja uključuje lasersku ablaciju bolesne vene, vrh laserskog katatera plasirao se na 1,5 do 2,5 centimetara od spoja površne i duboke vene.

Time se rizik od mogućih komplikacija i oštećenja duboke vene sveo na minimum, međutim, u nekim slučajevima došlo bi do ranog recidiva – ponovne pojave bolesti – baš zbog tih jedan, dva centimetra "bataljka" površne vene.

Dr. Dragić je kroz svoje brojne procedure i izrazitu vještinu počeo postavljati vrh laserskog katetera neposredno u području "spoja" duboke i površne vene. Primjenjena energija lasera na stijenci vene dovodi do promjena u tkivu, što rezultira "zatvaranjem" vene čvrstim, nazovimo ožiljkastim tkivom.

Time je izbjegao ostatni "bataljak", a višegodišnja kontrola tako tretiranih pacijenata dokazala je da je stopa recidiva izrazito niska, odnosno "zatvorenost" vena je trajna, što je i cilj liječenja.


 

Naslovnica Zadar