Dalmacija Zadar

saga o Rosario

Neočekivani obrat u priči o izgubljenoj Ekvadorki: bivši vaterpolist pola Zadra digao na noge da joj pomogne, ali policija tvrdi da je sve laž i priprema radikalno rješenje

saga o Rosario

Policija tvrdi da Rosario uopće nije opljačkana i da joj nitko nije ukrao osobne dokumenteEkvadorka je 'zaradila' prekršajnu prijavu zbog ilegalnog boravka u Hrvatskoj

Državljanka Ekvadora, 50-godišnja Rosario Jackeline Reasco Lamilla, koju su Zadrani udomili nakon što je danima lutala izgubljena po varoškim ulicama, prebačena je u srijedu navečer u Prihvatni centar za strance Ježevo u Zagrebu.

Iz Hrvatske će Ekvadorka biti deportirana u daleki Guayaquill. Kako nam je potvrdila zadarska policija, Rosario je u Hrvatskoj najvjerojatnije boravila ilegalno. Naime, policija sumnja da je u Hrvatsku ušla nezakonito, zbog čega je i prijavila navodni gubitak dokumenata u srijedu 23. kolovoza.

Razgovor s konzulicom

Istog dana kada je prijavila gubitak dokumenata policijski službenik je nazvao amabasadu Ekvadora u Budimpešti kako bi potvrdio njezin identitet. U razgovoru s konzulicom, međutim, došlo je do šuma u komunikaciji jer Rosario govori u lokalnom dijalektu koji konzulica nije baš najbolje mogla razumjeti.Policija tvrdi da Rosario nije opljačkana i da joj nitko nije ukrao osobne dokumente i stvari, kako je to ona ispričala kad su je Zadrani odveli policiji. Stoga je podnijela prekršajnu prijavu protiv 50-godišnjakinje zbog ilegalnog boravka u Hrvatskoj, navode u policiji, opovrgavajući napise da joj nisu pomogli.

No kako je Rosario došla u Hrvatsku pa i Zadar bez dokumenata i koliko je tu bila dana, nitko zapravo ne zna, a to je enigma i Borutu Gatari, bivšem vaterpolistu i pomorcu, čovjeku koji je organizirao lanac pomoći za Ekvadorku "izgubljenu" u Zadru.

Od prvog trenutka, kaže, bio je u dvojbi što se zapravo dogodilo toj ženi, ali u niti jednom trenutku nije dvojio treba li joj pomoći.

- Bilo mi je čudno da jedna takva osoba, bez znanja jezika i informatičkih vještina luta po svijetu, i to iz Ekvadora. Pokušao sam rekonstruirati njezin dolazak u Hrvatsku, ali iskreno, nisam uspio. Mislim da je došla preko područja za koje nije trebala viza, moguće Crne Gore, ali to ne mogu pouzdano znati jer kad smo je mi pronašli lutala je oko crkve sv. Krševana, a kod sebe nije imala ništa. Pretpostavljam da je žena krenula u potragu za boljim životom, što smo joj mi ovdje, nadam se, uspjeli barem malo omogućiti – govori Borut Gatara, dodajući kako ga je iskustvo s Rosariom podsjetilo koliko je zapravo bogat čovjek, iako živi kao podstanar sa suprugom i troje djece.

- Nismo ni svjesni koliko nam je dobro. Živimo tu kraj mora i imamo sve iako imamo malo. Promatrao sam reakcije Rosarijine rodbine preko Facebooka nakon što im je poslala slike iz apartmana u kojem smo je smjestili i konoba gdje je jela. Bili su oduševljeni! Shvatio sam da je riječ o jako siromašnim ljudima. Kada je u policiji pitala "donde Bore", gdje sam ja, rasplakao sam se – iskren je Borut, koji je uz pomoć prijatelja Ekvadorki pružio i novu frizuru, a poklonio joj je i nekoliko pari sunsetica i hashtagica, popularnih startasica s motivima Zadra, koje je oslikala njegova kći Lobela.

Javljali se iz Dubaija

- Siguran sam da će ove dane u Zadru pamtiti dokle god bude živa kao jedne od najboljih dana u svom životu – ističe Borut.

Prije nego što je napustila Zadar, Borut je pomogao Rosario da joj ambasada u Budimpešti napravi novu putovnicu. Istodobno su se za pomoć Rosariji javili brojni ljudi iz Zadra i Hrvatske, ali i Sarajeva, Švicarske, pa čak i Dubaija.

Namjera im je bila sakupiti novac za povratak Rosario kući, ali će na kraju taj trošak pasti na teret policije, odnosno poreznih obveznika.

Naslovnica Zadar