Dalmacija Zadar

zastrašujući prizori

Dalmacija u plamenom obruču: u Pristegu izgorjele dvije kuće; Kaos na autocesti: ljudi u panici bježali vozeći u suprotnom smjeru; Zračne snage obranile vojnu bazu Zemunik!

zastrašujući prizori

18:52 - HAK, stanje na cestama u 18:52:

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

- zbog požara za sav promet zatvorena je dionica između čvorova Benkovac i Pirovac u oba smjera. Kolona vozila kod naplatnih postaja Benkovac u smjeru Dubrovnika duga je oko 3 km;
- u smjeru Zagreba zatvorena je dionica između čvorova Šibenik i Pirovac, kolona vozila kod čvora Šibenik u smjeru Zagreba duga je oko 3 km;
- između čvorova Gospić i Gornja Ploča na 198. +300 km u smjeru Dubrovnika promet teče usporeno, zbog prometne nezgode.

Zbog požara zatvorene su ostale ceste:

- državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu;
- državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju (kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste);
- ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i
- lokalna cesta Vrana-Ceranje.

18:44 - Stanje u Pristegu je dramatično! Kako se vidi na slikama koje nam čitateljica portala zadarski.hr poslala s terena, vatra je stigla nadomak samih kuća, a plameni jezici koji su ih okružili sežu i po nekoliko metara u zrak. Prema zadnjim informacija, dvije kuće su izgorjele. 

18:12: Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u ponedjeljak poslijepodne uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama obraniti Kožino kod Zadra i odmah potom sa svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Također, vatrogasci iz Sisačko-moslovačke županije upravo su sa svojim vozilima krenuli put Zadra, u pomoć gasiteljima koji su iscrpljeni borbom s vatrom na iznimno dugačkoj fronti po cijeloj Zadarskoj županiji.

17:48 - Prema zadnjim informacijama koje stižu s terena, pod kontrolom su požari u Kožinu, Zemuniku i Smokoviću, pa ni sam Zadar više nije u opasnosti.

Zahvaljujući pomoći koju su snage na terenu dobile iz zraka, na tri spomenuta požarišta koja su najbliže Zadru, opasnost od vatrene stihije puno je manja, no zbog vjetra i dalje treba biti na oprezu kako se plamen ponovno ne bi razbuktao.

Stanje je trenutno najkritičnije u Pristegu kod Benkovca gdje su zbog težine stanja poslani svi raspoloživi kanaderi i air traktori.

16:59 - Nekoliko manjih požara koji su tijekom današnjeg dana gorjeli na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći požar koji plamti tolikom silinom da je zahvatio nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu. Požar gase pripadnici JVP iz Ivanić Grada s nekoliko vozila, a ogorčeni mještani ljutiti su što im u pomoć nije došao nijedan od protupožarnih zrakoplova.

16:42 - Dva policijska kombija zatražili su vatrogasci kako bi evakuirali stanovnike zaseoka Maričići kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji, gdje se opet razbuktao požar koji je planuo kasno sinoć oko 1,30 sati, a jutros je bio proglašen lokaliziranim, doznajemo u Županijskom centru 112.

Što je dalje bilo s tim kombijima i ljudima, zbilja trenutno ne znamo, samo od jutros odgovorili smo na najmanje 300 telefonskih upita, kažu u Županijskom centru 112.

Ne znaju ni koliko je vatrogasaca na terenu, jer su neki preko noći prebačeni na požarišta u Zadarskoj županiji, a sad su vraćeni u Kistanje. Zatražena je i pomoć iz zraka, ali niti jedan kanader i air tractor nije dostupan zbog drugih velikih požara u zemlji i očito je da će situaciju u Kistanjama morati riješiti vatrogasci koji su trenutno tamo, navodi Centar 112.

16:40 - Zračne snage Oružanih snaga RH  iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, zaustavili su širenje požara prema vojarni u Zemuniku, izvijestio je MORH.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne. Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Zračne snage se raspoređuju i na druga požarišta u Zadarskoj županiji

Iz MORH-a su izvijestili da se zračne snage raspoređuju i na požarištima u Kašiću, Slivnici, Smilčiću i drugim požarištima u Zadarskoj županiji

Još je uvijek aktivno požarište i na otoku Hvaru gdje požar gase dva helikoptera Mi-8 MTV. Sve raspoložive zračne snage su u zraku i čine sve kako bi zajedno s vatrogascima na zemlji spasili naseljena mjesta.
 
16:28 - Na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II zbog požara su dignute rampe i vozačima se privremeno ne naplaćuje cestarina, poručili su iz Hrvatskih autocesta.

- U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o 'dizanju rampi' odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II, navode u HAC-u.

- Ističemo da naši korisnici zbog otvorenih požara uz autocestu, nisu ugroženi, ali zbog vremenskih uvjeta i gustog dima, donesena je Odluka o bržem isključenju s autoceste, napominje HAC u priopćenju.

- Ovom prilikom apeliramo na korisnike da prolaskom kroz naplatnu postaju i dolaskom na državnu cestu poštuju regulaciju i ograničenje prometa na državnim cestama. Naposljetku sve korisnike koji kreću na put molimo da prate stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja, naveli su još u HAC-u apelirajući pritom na strpljenje vozača i razumijevanje svih korisnika autocesta.

16:23 -  Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika sa svim raspoloživim snagama preusmjerene su oko 15,30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, objavio je MORH. Kožino je zadarsko prigradsko naselje, sjeverozapadno od samog grada.16:08 -  Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak u 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koji su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.
Nekoliko portala objavilo je fotografiju s mjesta događaja, koju im je poslao jedan od vozača, dok Večernji list prenosi izjavu jednog od vozača koji je svjedočio dramatičnim scenama.

- Nitko ništa ne javlja na radiju ni na informacijama o prometu. Sad čekamo na izlaz u kontra smjeru", javio je Večernjem listu čovjek s autoceste od Pirovca prema Benkovcu u smjeru Benkovca.

15:54 -  Požarište na području Benkovca tijekom poslijepodneva obići će ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, najavili su iz MORH-a.

Trenutno je na tom području, kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić i Lepuri angažirano 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, dok su tijekom dana bila angažirana i četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802 HRZ i PZO-a, koji su nakon toga preraspoređeni na druga kritična opožarena područja sukladno prioritetima gašenja, navode u MORH-u.


15:21 - Zbog  požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Šibenik. Kolona na naplati Zadar II je oko 7,5 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 4 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 5 km, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko 2 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje, javljau iz HAK-a.

15:00 - Prema informacijama koje dolaze s terena, a koje su ukratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica, javlja Antena Zadar.''Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su'', jedino je što su u žurbi stigli potvrditi u JVP Zadar.
Bura je učinila ono čega su se svi pribojavali, s prvom vjetrovitom noći rasplamsali su se požari diljem Dalmacije.

Građani javljaju i o dramatičnim scenama na autocesti A1 kod Benkovca gdje vozači bježe od plamene stihije vozeći u suprotnom smjeru!RANIJE OBJAVLJENO:

Osim strahovitog požara na zadarskom području, gdje je najteže stanje u okolici Benkovca, te više požara na šibenskom području s kojima se vatrogasci bore već danima, trenutno gori i na Hvaru.

Fotografije ili snimke požara nam možete poslati na e-mail: [email protected]

Kanaderi, helikopteri i sve raspoložive vatrogasne snage s otoka Hvara gase veliki šumski požar na poluotoku Kabal u Starom Gradu na Hvaru, doznaje se od vatrogasaca.

Taj je požar buknuo jutros u 9 sati, te su ga lokalni vatrogasci  par sati uspjeli držati pod kontrolom, no nešto kasnije je zapuhala jaka bura koja je vatru totalno rasplamsala i potjerala je u svim smjerovima, doznaje Hina od hvarskih vatrogasaca.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, njih 50 sa 20 vozila, a iz zraka im pomažu tri kanadera i dva helikoptera. Dim je toliko velik da se čak vidi i u nekim dijelovima Splita. Za sada nema informacija da su privatni ili poslovni objekti ugroženi požarom.
 

Prema informacijama koje dolaze s terena, a koje su ukratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica, javlja Antena Zadar.
Prema informacijama koje dolaze s terena, a koje su ukratko potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica, javlja Antena Zadar.Dramatično stanje na zadarskom području: zbog požara zatvorena dionica autoputa, stvorile se kilometarske kolone; Čitatelji nam šalju zastrašujuće fotografije - vatra samo što nije prešla cestu

Bura rasplamsala požare, gori na više mjesta u zadarskoj županiji: najkritičnije je kod Benkovca, cijelo područje moglo bi biti evakuirano; Vatrogasni zapovjednik uvjeren da su požari podmetnuti

Zastrašujući prizori s autoputa: divlja požar kraj Benkovca, vatra samo što nije prešla cestu

Još uvijek gori na Promini i Svilaji, sinoć planulo i kod vodotornja u Kistanjama: Vatrogasci cijelu noć dežurali na terenu

 

Naslovnica Zadar