Dalmacija Zadar

bura nosi plamen

Dramatično stanje na zadarskom području: zbog požara zatvorena dionica autoputa, stvorile se kilometarske kolone; Čitatelji nam šalju zastrašujuće fotografije - vatra samo što nije prešla cestu

 bura nosi plamen

13:55 - Veliki požar koji je u nedjelju navečer krenuo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Nema saznanja o navodnim ampulama s fosforom

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: "Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima".

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. "Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio", dodala je.

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje. "Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara", rekao je Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica auto-ceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11,30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Protupožarni avioni na najugroženijim područjima

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Trenutno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirano je i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

U međuvremenu, izbio je novi požar na otoku Hvaru, gdje su upućena dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV, navodi MORH.

12:57 - Koliko je dramatično stanje u istočnom i jugoistnočnom dijelu Zadarske županije izazvano serijom požara koji su gotovo istovremeno planuli na nekoliko mjesta i s kojima se od sinoć neprekidno bore sve raspoložive vatrogasne snage govori i posljednji izvještaj HAK-a o stanju na cestama.

"Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Pirovac. Kolona na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 8 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 9 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. 

Vozačima savjetujemo da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom. Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje."

Fotografije ili snimke požara nam možete poslati na e-mail: [email protected]

11:33 - Vatrena stihija s kojom se od sinoć bore vatrogasci na području Biograda i Benkovca jutros je dospjela do autoputa na području Benkovca, javlja zadarski.hr.

Bura rasplamsala požare, gori na više mjesta u zadarskoj županiji: najkritičnije je kod Benkovca, cijelo područje moglo bi biti evakuirano; Vatrogasni zapovjednik uvjeren da su požari podmetnuti​Čitatelji su nam poslali nekoliko fotografija iz kojih se vidi da vatra samo što nije prešla cestu...

Naslovnica Zadar