Dalmacija Zadar

gušta u životu

Ježić Mirko pravi je bodul: pogledajte ga kako tuče po ribi, a nakon ručka voli malo ubit' oko na kauču...

gušta u životu

Nekoga život nekad baš pomazi, iako mu na prvi pogled sudbina nije tako odredila. U Mulinama na otoku Ugljanu kod Zadra živi jedan od najneodoljivijih kućnih ljubimaca u Dalmaciji. On je jež, ali ne bilo kakav, već – jež Mirko i pravi pravcati bodul!

Miljenik je obitelji Janković i već se toliko udomaćio da je postao pravi ukućanin koji se čak dobro slaže i s mačkama.

- Ježić Mirko došao nam je u dvorište prije dva mjeseca kao skroz mala beba koja je vjerojatno odlutala od svojih roditelja jer još nije mogao ni dobro gristi hranu. Uz puno truda smo ga uspjeli othraniti, a pritom smo ga dosta i pripitomili jer dopušta da ga u bilo koje doba dana diramo i mazimo tako što skroz polegne bodlje da nas ne ozlijedi – priča nam 12-godišnji Jan Janković.

- A po čemu je to ježić Mirko karakteristični bodul? - pitamo ga.
- Pošto lovimo ribu mrežama, tako vikendom donosimo svježu ribu i tako smo jednog jutra ostavili ribu u kašeti, a on ju je namirisao i probao se popeti do ribe kao mačka te ju počeo jesti. Sad mu je to najdraža hrana, a uz ostalo dajemo mu skakavce, bube, razne stonoge koje sam uhvati manje-više po dvorištu.

- Pošto smo ga našli u Mulinama na otoku Ugljanu, nije ni čudno što voli ribu poput pravog bodula – kaže Jan, dodajući da je Mirko miljenik baš čitave obitelji, zapravo nezaobilazni član.

Ježić Mirko je postao toliko popularan da su ga snimili čak i na videu i objavili na YouTubeu tako da će se za njega još čuti.

Uostalom, kad ga vidite kako tuče po ribi, kako ruča ravnopravno s macama ili kako spava na kauču na bodljama sa sve četiri nogice u zrak – ne možete ne pomisliti nego: "bodul" Mirko umije uživati u životu!

A tko umije - njemu dvije. Ribe!
 
Naslovnica Zadar