Dalmacija Zadar

Nova generacija biznisa

Slušajući Dereka život izgleda puno jednostavniji i sretniji: upoznajte 'digitalnog nomada' koji putuje po svijetu i prodaje savjete, a trenutno odmara u Dalmaciji

Nova generacija biznisa
Digitalnog nomada pronašli smo u zadarskim Arbanasima, gdje je s partnericom Heidi i osmomjesečnim sinom Axelom proveo 90 dana

Suvremeni način života ljudima donosi priliku da gotovo na mjesečnoj bazi mijenjaju mjesto stanovanja, privređuju novac i uz to ne izgube dragocjen osjećaj doma. Za to je pak potrebna iznimna hrabrost, avanturistički duh i sposobnost prilagodbe novim situacijama. To potvrđuju sve brojniji "digitalni nomadi" koji dokazuju da mogu raditi iz bilo kojeg kutka planeta.

Jednog takvog uspješnog nomada iz Missourija Dereka Laudermilka pronašli smo u zadarskim Arbanasima. On je zajedno sa svojom životnom partnericom Heidi Van Campen i osmomjesečnim sinom Axelom u Zadru proveo 90 dana.

Netom pred njihov odlazak, u ambijentu kamene kuće skrivene među uskim uličicama, razgovarali smo o iskustvima koje su u Zadru imali prilike osjetiti. Derek (34) je poslovni trener koji već četiri godine putuje svijetom i uz to preko Skypa klijente uči kako uspješno pokrenuti vlastiti posao.

Na jednom od svojih putovanja na Bali, na tradicionalnoj ceremoniji ispijanja čokolade upoznao je buduću partnericu Heidi koja je po prirodi također sklona avanturama i putovanjima. Od tog trenutka na Baliju, Heidi i on svaka tri mjeseca mijenjaju mjesto stanovanja.

Na Zadar su naišli na web stranici nomadlist.com i svidjelo im se sve što taj grad nudi: ugodna mediteranska klima, lijepe plaže, dobra hrana i izuzetne prirodne ljepote. Priroda je presudila s obzirom na to da je Derek bivši profesionalni biciklist i da puno slobodnog vremena provodi na biciklu.

- Vozio sam kilometre i kilometre diljem Zadarske županije, Manastir Krupa, Vir, Biograd, Ugljan... Ne mogu izdvojiti što mi je ljepše! Dok se vozim i uživam u prirodi, u mojoj se glavi rađaju nove ideje - kaže Derek.

Od biciklizma je zapravo sve i krenulo. Prije nekoliko godina počeo je educirati mlade bicikliste, davao im savjete vezane za trening i prehranu, i to sve preko Skypea. Ubrzo je shvatio da je za njega to idealan posao koji mu daje slobodu i odlučio se razvijati u tom smjeru.

Danas mu se javljaju fotografi, vlasnici hostela, pisci, dizajneri i svi ostali koji žele unaprijediti svoj posao ili ga pokrenuti iz nule. Na pitanje u čemu je tajna uspjeha njegovog poslovanja, on odgovara:

- Problem su često blokade koje si ljudi sami nametnu, nemaju dovoljno samopouzdanja ili im nedostaju pravi društveni kontakti. Na početku detektiram što kome nedostaje, radimo na tome i zatim počinje prodaja. Posao je zapravo prilično jednostavan, za ono što prodajete najvažnije je naći ljude kojima vaša usluga treba i tu nailazite na obostrano zadovoljstvo. Uslugu uvijek treba naplatiti, u protivnome to nije posao, to je volontiranje ili hobi - kaže Derek koji će svoju filozofiju poslovanja objaviti i javno u obliku knjige koju je započeo pisati u Zadru.

Slušajući Dereka svijet izgleda puno jednostavniji, a gledajući njega i njegovu obitelj i - sretniji. Zadar je za njih grad gdje su pronašli mir, uživali u suncu i moru, odličnim plodovima zemlje, družili se sa susjedima, stekli nove prijatelje, ali i poslovne konekcije. U tome se zapravo i krije čitavo bogatstvo.

- Vrlo smo sretni jer gdje god da kročimo upoznajemo prave ljude na pravome mjestu! To za mene znači biti sretan i bogat. Mi ne planiramo puno, jednostavno se upustimo u novu avanturu. Možete to nazvati hrabrošću, ali ja smatram da je hrabrost stvar prakse - zaključuje Derek. Njegovoj maloj obitelji cilj je živjeti na svakom kontinentu, a sljedeća destinacija je Budimpešta.

Naslovnica Zadar