Dalmacija Zadar

Sramota u benkovcu

Sin branitelja čija je obitelj sama morala kopati grob: Bio sam u potpunom šoku, a kad sam došao i vidio o čemu se radi bilo mi je još gore

Sramota u benkovcu

Umjesto dostojanstvenog ukopa svog oca i supruga, koji je pritisnut dugogodišnjim PTSP-om odlučio dignuti ruku na sebe, obitelj 49-godišnjeg branitelja Franje Jurišića iz Benkovca doživjela je neviđenu sramotu.

Na njegovom posljednjem ispraćaju na Gradskom groblju u Benkovcu obitelj je, naime, uz pomoć prijatelja, morala skočiti u raku i sama iskopati grob. Raka u zemlji koju su iskopali komunalci bila je preplitka jer su radnici prilikom pripremanja zemljanog ukupnog mjesta naišli na – kamen.


Nevjerica na sprovodu


Osim šokirane obitelji pokojnika, na groblju je zavladala nevjerica i među pripadnicima MORH-a koji su na sprovodu trebali uručiti hrvatsku zastavu, ali i vojnicima koji su došli ispaliti počasni plotun.

- Bio sam u mrtvačnici kada su došli po mene i rekli mi da je ukopno mjesto preplitko i da mi otac tako ne može biti pokopan. Bio sam u potpunom šoku, a kada sam došao i vidio o čemu se radi bilo mi je još i gore. Grob je bio plitak, a zemlja razbacana uokolo. Odmah sam krenuo tražiti alat, lopatu, da oca dostojanstveno ukopam, no prijatelji su me tada zaustavili i rekli mi da će nam oni pomoći. Zamolio sam svećenika da odgodi sprovod za dvadesetak minuta kako bismo mogli iskopati valjano grobno mjesto - ispričao je potreseni Tomislav Jurišić, sin 49-godišnjeg branitelja, demantiravši tvrdnje nekih medija da je lijes njegova oca nakon sprovoda virio iz zemlje. Pojasnio je da mu je za oca organiziran zemljani ukop jer u to vrijeme Grad Benkovac nije imao na raspolaganju gotove grobnice.

- Nije točno da nismo imali novca platiti grobnicu već ih nije bilo kada se sve dogodilo. Morali smo organizirati zemljani ukop jer nije bilo drugog načina. Grad Benkovac je na kraju platio sve troškove sprovoda. Nakon očeve smrti pitao sam u uredu Državne uprave ima li mi otac pravo na besplatnu grobnicu, no do danas nisam dobio nikakav odgovor - rekao je sin pokojnog branitelja koji je kao mladić u dobi od 22 godine otišao u Domovinski rat te se borio na ratištima diljem Hrvatske. Na cijeli nesretni događaj ogorčeni su bili i pripadnici Franjine 84. gardijske bojne HV-a, "Termiti".

- Bili smo jako tužni kada se sve to dogodilo. Ne tražimo da "padaju glave" ni direktoru komunalne tvrtke niti nekom od radnika. Ne vjerujemo da postoje ljudi koji bi namjerno povrijedili dostojanstveni ispraćaj hrvatskog branitelja. Želimo samo da se iz ovog izvuče pouka i da se to nikome više ne dogodi bez obzira na to bio on branitelj ili netko drugi. Želimo da odgovorna komunalna tvrtka pomogne obitelji koliko je to god moguće. Ne ponovilo se nikada više - rekao je Tihomir Bakarić, predsjednik udruge "Termiti", 84. gardijske bojne, kojeg je nakon nemilog događaja kontaktirao i ministar branitelja Tomo Medved.

- Kada je čuo što se dogodilo odmah je nazvao. Kao prvi korak najavio je da će tamo odmah poslati sanitarnu inspekciju da se vidi je li sve napravljeno po zakonu - kazao je Bakarić.


Podmirili troškove


Nakon sramotnog događaja Ivica Erlić, direktor kumunalnog poduzeća "Benković", pojasnio je da je do problema došlo jer se sve moralo organizirati na brzinu - obitelj nije imala grobnicu te se na brzinu morao organizirati zemljani ukop.

- Udaljenost od lijesa do vrha ukopnog mjesta mora biti 80 centimetara, a nedostajalo je desetak centimetara. Radnici su došli do stijene i procijenili da je to dovoljno za ukopno mjesto. Nakon pogreba ispričao sam se obitelji i jako mi je žao što se sve to dogodilo - rekao je direktor komunalnog poduzeća "Benković". Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić obećao je da se ovako nešto ubuduće sigurno više neće ponoviti.

- Učinili smo sve što je bilo ljudski, a tako ćemo raditi i dalje. Grad je odlučio podmiriti troškove ukopa. Tražio sam izvješće o tome što se dogodilo i dobili su naređenje da se to više ne smije raditi. To je nažalost ispalo tako kako je. Obitelji smo izišli i izići ćemo u susret i oko nabave grobnice – zaključio je Bulić.

 

 

Naslovnica Zadar