Dalmacija Zadar

Nema mira u Dalmaciji

Gori u Zadarskoj županiji: na terenu je čak osam protupožarnih aviona, gaseći jedan požar uočili kako nastaje drugi

Nema mira u Dalmaciji

Osam protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u subotu je angažirano na gašenju požara u Zadarskoj županiji.

Tako su požare u Zemuniku Donjem i Galovcu gasila četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802. Požarišta su zahvaljujući brzoj i učinkovitoj reakciji zračnih snaga stavljeni pod nadzor gasitelja, ističu u subotu u priopćenju iz MORH-a.
Posada Canadaira istovremeno je gaseći te požare uočila i izbijanje vatre na području Vrane te su s nekoliko vodenih bombi i taj požar stavili pod nadzor.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 114 požara - 43 u Šibensko-kninskoj, 34 u Splitsko-dalmatinskoj, 28 u Zadarskoj, sedam u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH), iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 930 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 31.500 tona vode te je prevezeno 198 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi MORH u priopćenju.

Naslovnica Zadar