Dalmacija Zadar

Dom hrvatske mladeži još postoji, ali nigdje ne "živi"

Dom hrvatske mladeži ima direktora koji piše godišnja izvješća i Nadzorni odbor i tako se održava na životu, a razlog tome je što Grad Zadar ne želi ugasiti tvrtku koja je osnovana s jedinom svrhom SEnD brigom o mladima u Zadru

Dom hrvatske mladeži, najatraktivniji prostor izgrađen za mlade u Zadru, koji je osamdesetih godina pod krovom udomljavao desetke amaterskih društava i grupa, danas nazivaju “fantomom“ zbog toga što DHM u praksi više uopće ne postoji, ali službeno nije ugašen.

Cijelo zdanje od 2749 četvornih metara bruto površine zove se Poslovni centar Sveučilišta u Zadru i ta je tvrtka u vlasništvu Sveučilišta, no Dom hrvatske mladeži nitko službeno ne želi ugasiti.

- Ja sam direktor DHM-a, on postoji, ali ja ne primam plaću. Međutim, pišem godišnja izvješća i vodim sve papire o DHM-u kao da postoji - kaže Darko Dell’Orco.

DHM se tako održava na životu, iako ne “živi” nigdje, a razlog tome je što Grad Zadar ne želi ugasiti tvrtku koja je osnovana s jedinom svrhom - brigom o mladima u Zadru.

- Zapravo se čeka da Grad negdje nađe prostore gdje bi se DHM smjestio. U tom će trenutku DHM jednostavno nastaviti s radom tamo gdje je stao u trenutku kad je u ovom prostoru osnovan Poslovni centar Sveučilišta u Zadru. U nekom novom prostoru DHM bi nastavio biti centar za mlade, pa ga zato “održavamo na životu“ - kaže Dell’Orco, koji je direktor Poslovnog centra Sveučilišta smještenog u prostoru nekadašnjeg DHM-a, ali je i direktor “fantomskog“ DHM-a.

Poslovnom centru Sveučilišta, koji je zauzeo gotovo cijelu površinu nekadašnjeg DHM-a, sada “smetaju“ još samo Radio klub, Zajednica tehničke kulture i HTV, koji, od desetaka nekadašnjih korisnika, jedini još uvijek rade u tom prostoru.

- Oni zajedno zauzimaju gotovo 400 kvadrata. Nadamo se njihovu iseljenju, tako da će i te prostore dobiti Sveučilište, kojemu kronično nedostaje prostora. Tu bi se uredile dvorane za predavanja - kaže Dell’Orco.

Sve ostalo već je u funkciji Sveučilišta: uređeni su uredi Studentskog zbora, dvije dvorane za predavanja, uredi Odjela za povijest i Studentski klub, a “šira javnost“ može koristiti samo restoran u prizemlju koji je, iako se smatra studentskom menzom, restoran otvorenog tipa.

Lada Kalmeta / EPEHA

Naslovnica Zadar