StoryEditorOCM
Dalmacija'MENI SI BIŽA, E NEĆEŠ VIŠE'

Mladi Zadranin prijavio ozbiljno zlostavljanje: Policajac me vezao za radijator i tukao pendrekom, a kolege su mu čuvale stražu. Rekao je da neće njega zaj....ati kriminalac

28. veljače 2017. - 15:01

Policija me je satima držala u postaji i tukla. Zavezali su me lisičinama za radijator, a jedan policajac me je pendrekom udarao po nogama i leđima.

Nitko mi nije rekao zašto su me priveli, ni za što sam osumnjičen, da bi me nakon pet sati maltretiranja pustili bez ikakve riječi i opravdanja – rekao nam je 20-godišnji I.B. iz Zadra koji je došao u našu redakciju kako bi nam pokazao modrice na bedrima lijeve i desne noge nastale, kako tvrdi, od policijskih udaraca, te pomodrjeli i natečeni palac desne ruke.

Mladi Zadranin kaže da ga je policija privela iz kuće na Boriku u subotu poslijepodne i odvela ga ravno u Prvu policijsku postaju na Poluotoku, gdje je ostao zatvoren i gdje su ga maltretirali sve do 18 sati. Cijelo to vrijeme, ističe, nitko mu nije rekao zašto je priveden, ni za što ga se sumnjiči, ali ipak je uspio zabilježiti broj značke policajca koji ga je, kaže, zlostavljao.

– Bio sam kod kuće u subotu oko 14 sati, zajedno s dva prijatelja, kada je na vrata pokucala policija. Bila su trojica. Jedan malo deblji i stariji, oko četrdeset godina, i dvojica mlađih, u dvadesetim godinama.

Ja sam otvorio vrata, otac mi nije bio kod kuće. Stariji policajac me je izvukao van i odmah me bacio na pod. Nisam pružao nikakav otpor, samo sam pitao: "Što mi to radite?" Zavezao mi je ruke na leđa i govorio: "Meni si biža, e nećeš više!"

Ugurao me je u policijsku škodu i dovezao me u Prvu policijsku postaju. Tijekom vožnje je mlađim policajcima govorio kako će oni biti na vratima i paziti da nitko ne uđe u kancelariju dok me on bude ispitivao. Tako je i bilo – govori mladi Zadranin, ne skrivajući da je prije sedam godina, kao maloljetnik, imao problema s policijom.

Od tada, kaže, nema problema s policijom, radi u "Nauti Lamjani", gdje se zaposlio nakon što se u studenom prošle godine vratio iz Njemačke, gdje je također jedno vrijeme radio.

– Čim smo došli u postaju, odvukao me je u hodnik s lijeve strane ulaza u zgradu i ugurao me u zadnju kancelariju u nizu. Lisičinama me je zavezao za radijator i počeo me tući pendrekom derući se na mene da neće njega zajebavati kriminalac. To je trajalo dvadesetak minuta. Za to su vrijeme dvojica mlađih policajaca stajala kraj vrata i gledala kako me on mlati.

Nisu se slagali s tim i govorili su mu da me pusti, ali stariji policajac nije ih slušao. U jednom je trenutku izašao iz prostorije. Kasnije je dolazio svakih pola sata i zalijepio bi mi trisku – govori mladi I.B. pokazujući nam velike podljeve na lijevom boku i desnom kvadricepsu.

Tvrdi da ga je pedrekom udarao i po leđima, ali da nisu ostale velike modrice.

– Stajao sam zavezan sve do 18 sati, kad je došla smjena. Isti taj policajac koji me je tukao opet je došao i oslobodio me rekavši da idem doma. Nije mi rekao zašto sam priveden, niti je itko uzeo moje podatke ili izjavu. Oni me, istina, poznaju, ali ništa nisu tražili da ispunim, niti da dam neke osobne podatke. Samo su me pustili kući – govori, dodajući kako su mu u ponedjeljak ujutro na kućna vrata ponovno pokucali policajci, ali da im zbog straha nije htio otvoriti vrata.

– Kad sam došao kući, djed i baka su mi rekli da moram otići k liječniku da mi pregleda ozljede. Sutradan, u nedjelju, poslušao sam njihov savjet i prijatelj me je odveo u zadarsku bolnicu.

ajprije na Kirurgiju, odakle su me uputili na Hitnu. Tamo su me pregledali i snimili palac desne šake da vide je li možda nešto slomljeno – kazuje I.B. predočujući nam liječnički nalaz u kojem stoji da ima "modrice po tijelu i bol desnog palca", a kao "mehanizam ozljede" navodi se "fizički napad".

"Po navodu pacijenta, jučer su ga zavezanog udarala tri policajca. Žali se na bol u palcu desne šake te obje bedrene kosti. (...) Bol na palpaciju 1. MC kosti desno uz otok mekih tkiva oko iste. Manji kontuzijski marker na stražnjem dijelu lijeve nadlaktice. Obostrano, izraženije lijevo hematomi stražnjeg dijela bedra (...)". Kao odgovorni liječnik na dnu nalaza potpisan je Zvonimir Katušić, specijalist kirurgije, dok je nalaz izdao specijalizant radiologije Petar Mijić.

– Kad sam pušten iz Hitne, rekli su mi da će oni o svemu obavijestiti policiju, a da ja, ako hoću, mogu obavijestiti novine. Onda sam na vašem portalu, Zadarski.hr, doznao zašto sam mogao biti priveden.

Naime, pronašao sam vijest da je dan prije na Voštarnici bilo neko razbojstvo i policija je vjerojatno mene zamijenila za stvarnog počinitelja. Jer dok me je tukao, policajac mi je govorio "nećeš ti meni više bježati, kriminalčino, nećeš nas zajebavati" – ispričao nam je I.B. tresući se od šoka i straha koji je, kaže, pretrpio u zadarskoj policiji.


Policija: Nismo ga tukli

O svemu smo zatražili komentar zadarske policije. Glasnogovorniku Elisu Žodanu prenijeli smo iskaze mladog Zadranina, te smo mu dali broj značke policajca za kojeg I.B. tvrdi da ga je tukao.

- U subotu se u Ulici Stjepana Radića u Zadru dogodilo razbojstvo: opljačkana je jedna trgovina uz prijetnju nožem. U sklopu istrage za počiniteljem, policija je na obavijesne razgovore dovela razne sumnjive osobe, otprije poznate zbog sličnih kaznenih djela. Među njima je na obavijesni razgovor pozvan i I.B.

Policija ga je dovela iz njegove kuće i s njim je obavila razgovor u policijskoj postaji. Nakon što je policija potvrdila njegov alibi, pušten je kući. Prema I.B. nije bilo primjene sredstava prisile, niti je on pružao otpor, niti je bilo ikakvog razloga za njegovo vezivanje - ističe glasnogovornik zadarske PU.

Žodan je dodao da je u ponedjeljak, nakon razgovora s nama, I.B. došao na policiju podnijeti kaznenu prijavu protiv policajca koji ga je navodno tukao.

- Sve njegove navode o navodnom maltretiranju od strane policije detaljno će istražiti nadležne službe i u skladu s rezultatima o svemu će biti obaviješteno Državno odvjetništvo - kazao nam je Žodan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:33