Dalmacija Zadar

neobičnu tvorevinu lani obišlo 30.000 turista

Paški trokut i Zlatko Sudac - misterij u kamenjaru

neobičnu tvorevinu lani obišlo 30.000 turista

Prirodni fenomen na brdu Komorovac, iznad luke Žigljen, neki povezuju s NLO- ima ili nekim drugim paranormalnim pojavama od prije više desetaka tisuća godina, a neki smatraju da je u njemu sadržana i vjerska simbolika

Prirodni fenomen na brdu Komorovac, iznad luke Žigljen, neki povezuju s NLO- ima ili nekim drugim paranormalnim pojavama od prije više desetaka tisuća godina, a neki smatraju da je u njemu sadržana i vjerska simbolika

‘Paški trokut’ otkriven je 1999. godine       Dijana Vuleta / EPEHA
Na inicijativu Grada Novalje, izgrađen je makadamski put, dugačak 1800 metara, do “paškog trokuta” na brdu Komorovac, iznad luke Žigljen.

Potreba za izgradnjom puta nastala je nakon što se pokazalo kako taj prirodni fenomen svake godine privlači veliki broj turista. Tako je, primjerice, prošle godine “paški trokut” obišlo čak 30.000 gostiju iz cijeloga svijeta.

Priča o tom fenomenu počela je u svibnju 1999. godine, kada je geodet Zdenko Grbavac, mjereći na tom području, otkrio neobičnu strukturu u kamenu za koju je nakon izmjere utvrdio da ima oblik trokuta.

Bilo je to prije točno deset godina. Nakon toga je Grbavac uspoređivao kamenje unutar trokuta s onim izvan trokuta i utvrdio kako je to kamenje bitno različito. Kamenje unutar trokuta bilo je okruglog oblika i djelovalo je obrađeno, dok je okolni kamenjar, kao i na cijelom otoku, nepravilnih oblika i oštrih vrhova. Pagom, ali i cijelom Hrvatskom, odjeknula je tada vijest da je na Pagu pronađen otisak spuštanja svemirske letjelice.

Kamenje koje isijava crveno svjetlo

Geolog Stjepan Zvonarić je 2000. godine, proučavajući kamenje iz “paškog trokuta”, utvrdio kako ono isijava crveno svjetlo nakon što ga se ozrači. To s kamenjem iz okolice nije bio slučaj.

“Paški trokut” je u trenu postao najprije medijski fenomen, posjećivale su ga brojne TV ekipe, o njemu je snimljeno i više kratkih filmova, a onda su ga počeli obilaziti i turisti. Procjene su kako je u posljednjih deset godina “paški trokut” vidjelo gotovo pola milijuna ljudi.

Na žalost, taj je fenomen nekima poslužio za brzu zaradu pa su odnosili kamenje iz “paškog trokuta”, zbog čega je Grad Novalja 2000. godine donio odluku o zaštiti toga područja.

“Paški trokut” neki povezuju s NLO-ima ili nekim drugim paranormalnim pojavama od prije više desetaka tisuća godina, a neki smatraju da je u njemu sadržana i vjerska simbolika. Bilo što bilo, “paški trokut”, neobična tvorevina pravilnih oblika usred golog otočnog kamenjara, i danas privlači brojne turiste, a Grad Novalja čini sve kako bi to područje postalo što dostupnije svima zainteresiranima.

Zlatko Sudac dobio stigme u Novalji

Zanimljivo je kako je pronalazak “paškog trokuta”, kako tvrde upućeni, bio razlog što je velečasni Zlatko Sudac, koji je tada radio u Novalji, dobio stigme. Prema onome što govore upućeni, stigma na čelu Zlatka Suca pojavila se samo četiri dana nakon otkrića “paškog trokuta”, i to u jednoj obiteljskoj kući dok se upravo o njemu razgovaralo. Zbog toga su neki smatrali, a navodno je to izjavio i sam Sudac, kako je trokut znak Svetog trojstva.

 

Naslovnica Zadar