Dalmacija Zadar

pacijent, a ne diler

Tužiteljstvo ne odustaje od progona djedice iz Pakoštana: Marihuanom nije liječio giht; Optuženi: Travu nisam nikad prodavao, dosta mi je pet kuna dnevno za život

pacijent, a ne diler

Smatrajući da su razlozi kojim se obrazlaže njegova nevinost nejasni i proturječni, tužiteljstvo traži novo suđenje za djedicu iz Pakoštana koji je u srpnju oslobođen optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje nakon što je priznao da je giht, astmu i visoki krvni tlak liječio marihuanom iz vlastite proizvodnje.

Pakoštanski umirovljenik, 77-godišnji Tomislav Rosan, završio je na sudu nakon što je policija još 2012. godine u njegovoj kući u Pakoštanima pronašla dvadesetak stabljika indijske konoplje i 72,5 grama marihuane. Iako je optužba tijekom suđenja tražila strogu kaznu, sudac Ivan Marković utvrdio je da ne postoje čvrsti dokazi da bi 77-godišnji Rosan neovlašteno proizvodio marihuanu radi daljnje prodaje.

- Moguća je indicija ali ne postoje čvrsti dokazi za optužbu koja se stavlja na teret - obrazložio je tada sudac Marković, dok je javnosti već poznat djedica kazao kako je marihuanom izliječio giht, astmu i tlak, te uz to pomogao mnogima.

- Marihuanu nikada nisam prodavao jer mi je dosta pet kuna dnevno za život. Imam svoje kokice i sve ostalo što mi je potrebno u vrtu i ne treba mi ništa, nikakav novac - kazao je na sudu.

Tužiteljstvo u žalbi međutim navodi da je Sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka jer je presudu utemeljio na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, te nejasnim i proturječnim razlozima. Kako se navodi u žalbi zadarskog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) iz obrazloženja presude proizilazi da sud presudu temelji na nalazu vještaka psihijatra koji je naveo da je "okrivljenik osoba poremećenog tipa osobnosti", te da marihuanu koristi za liječenje, a da "alternativna medicina dopušta mogućnost da se marihuana koristi za liječenje astme".

Međutim, sud ne navodi mišljenje vještaka "da za liječenje gihta ne postoje podaci da bi se pripravci konoplje upotrebljavali za tu svrhu niti u alternativnoj medicini", navodi u žalbi zastupnik optužbe Ivica Škara.

Iako je utvrdio da je Rosan već osuđivan zbog zlouporabe opojnih droga, sud je, prema navodima iz ODO-a, zanemario činjenicu da se nakon te presude protiv njega provodi istraga jer mu je oduzeto čak 460 stabljika marihuane. Također se navodi kako policija prilikom pretrage nije pronašla ulje konoplje niti uređaje za proizvodnju tog ulja.

Štoviše, Rosan je na ročištu na pitanje optužbe vodi li se protiv njega istraga o 460 stabljika marihuana odgovorio da ne vodi, očito u namjeri da se prikaže Sudu kako se ne bavi prodajom droge, navodi se u žalbi ODO-a koje traži ukidanje oslobađajuće presude i ponovno suđenje 77 godišnjem Tomislavu Rosanu.

 

Naslovnica Zadar